Opinie

3 dingen die beter moeten bij een nieuwe Nintendo Switch

16 april 2019

author:

3 dingen die beter moeten bij een nieuwe Nintendo Switch

De megahit die de Nintendo Switch is zou weleens een update kunnen krijgen. Wij kijken naar drie zaken die beter moeten om een nieuwe versie de moeite waard te maken.

Het moeten niet altijd dezelfden zijn die schrijven over games. Diederik praat al eens graag over zijn War of Worldcraft en Thomas is zo’n Nintendo fanboy die in een Pikachu-pak zou kruipen als niemand hem zou tegenhouden. Gelukkig hou ik hem wél nog tegen; you’re welcome, world.

Dat betekent gelukkig niet dat Thomas alleen maar subjectieve, positieve dingen schrijft over Nintendo en de golden boy van het moment: de Switch. Zo schreef hij een tijdje geleden over 101 dingen (nuja, het waren er toch zeker drie) waar Nintendo toch eens wat meer aandacht aan mag besteden. En dan had hij het nog niet eens over die vermaledijde ‘friend codes’!

101 tekortkomingen van de Nintendo Switch

Enkele weken geleden kwam dan het gerucht naar buiten dat er mogelijk twéé nieuwe versies van de Switch op stapel staan. Een ideaal moment voor Nintendo om het blazoen op te poetsen en die laatste minpuntjes weg te werken. We sommen nog snel drie puntjes op die beter moeten om een nieuwe Switch helemaal upgradewaardig te maken!

Een korte samenvatting

Voor we overgaan naar ons verlanglijstje, nog een snelle samenvatting van wat we mogen verwachten. Volgens de huidige geruchten gaat het om maar liefst twee varianten. Een ‘pro’-versie met een verbeterde (en waarschijnlijk iets beter beveiligde) chipset. De Nvidia-handel waar de eerste generatie op draait, is ondertussen hopeloos verouderd, het zou dus geen kwaad kunnen.

De tweede variant zou er eentje zijn die het Switch-principe (zowel console als handheld, vandaar ook de naam) vreemd genoeg overboord zou gooien. Geen verwijderbare handvaten meer; vergelijk het met de Nintendo 2DS die geen 3D-effecten meer heeft en die je niet kan dichtplooien. Langs de positieve kant zou zo’n versie wel een pak goedkoper kunnen zijn.

Geef ons wat we willen!

Nintendo heeft er een handje van weg om zijn eigen zin door te drukken. Zeker als het om nieuwe consoles gaat. Lopen de andere consolebouwers (Sony, Microsoft,…) de kant uit van El Dorado, dan zal Nintendo eerder op zoek gaan naar Atlantis. Richten anderen zich op absolute ‘blockbusters’, dan moet Nintendo het hebben van zijn geeky games met tekenfilmfiguurtjes. En Zelda.

Hopelijk luistert Nintendo nu ook eens naar zijn fans en geeft het ons:

  1. Een betere batterij

Met geen énkel spel haalde ik ooit de beloofde vier uur speeltijd. Voor een console die het moet hebben van zijn draagbaarheid is een schamele vier uur vandaag al niet draagbaar meer. Wie gebruikt deze console onderweg? Voornamelijk volwassenen die de trein nemen, die op reis gaan,… Vier uur is dan simpelweg te weinig. En zoals ik al zei: die vier uur haalde ik zelfs nooit.

  1. Een elegantere handheld

Op zich is de Switch geen ‘onelegante’ console. Met de handvaten aan oogt hij zelfs slank. Het probleem is dat hij tamelijk zwaar is om lang in de hand te houden. Bovendien is hij een blokje graniet als je de handvaten verwijdert. Een meer ergonomische vorm kan soelaas bieden. En fix verdorie die veel te kleine/onhandige kickstand achteraan! Mijn Switch valt voortdurend om. *sad face*

  1. Een beter scherm

Ik klaag eigenlijk nooit over de schermkwaliteit. Een LCD-scherm? Geen probleem. Gepixeleerd beeld? Kan ik mee leven. Een lage framerate? Meh. Mijn probleem met de huidige switch is evenwel dat het aanraakscherm niet goed genoeg aanvoelt. Gebruik je een smartphone of een gewone tablet, dan heb je het gevoel dat je de functies van je toestel aanraakt. Tik je op een app, dan tik je op die app. Bij het scherm van de Switch heb ik steeds het gevoel dat ik een dikke laag glas aanraak, in een futiele poging hetgeen eronder verstopt zit aan te raken.

Geen flauw idee hoe dat komt of waardoor dat wordt veroorzaakt, maar het is iets dat mij actief in de weg staat; hierdoor gebruik ik de Switch haast nooit zonder de JoyCons. En Netflix mag ook stilaan beschikbaar zijn!

De grootste valkuil…

…is die van de naamgeving. Nintendo heeft in het verleden al meermaals bewezen dat het geen kei is in het benoemen van de opvolgers voor hun consoles. De echte Nintendo-fan zal het wel weten, maar ikzelf had pas heel laat door dat de Wii U niet slechts een toevoegsel (zeg maar ‘accessoire’) was voor de oorspronkelijke Wii. Het duurde letterlijk jaren voor ik begreep dat het een heel aparte console in eigen recht was. Hetzelfde met de 3DS; in mijn hoofd slechts een toffe toevoeging aan de oorspronkelijke DS-reeks. Mijn teleurstelling was groot toen bleek dat de games voor de nieuwe handheld niet compatibel waren met de oude. Bad move, Nintendo.

Een opvolger van de Switch? Allemaal goed en wel, maar laat ons hopen dat Nintendo van bij het begin duidelijk is waarover het gaat. Als het een nieuwe generatie betreft zoals de 3DS, zeg dat dan duidelijk. Is het simpelweg een opwaardering zoals de PS4 Pro, zeg dat dan ook duidelijk. Zoniet, dan kijken we tegen een nieuw Wii U-fiasco aan.

Georg is deeltijds trendwatcher. Sinds jaar en dag volgt hij de actualiteit in technologieland op de voet en houdt hij er een scherpe mening op na. Je kent hem misschien van zijn boeken ‘Nooit een dag gewerkt’ en ‘Niemand heeft recht op een eigen mening’, beiden verkrijgbaar bij de betereboekhandel, maar haast altijd uitverkocht.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *