5 redenen om Google Foto’s intensief(/ver) te gebruiken
Google Foto’s is een gigantisch, onuitputtelijk fotoalbum dat je kan gebruiken op elk Android-toestel. 5 redenen om het te gebruiken, inclusief tips!
Wat met al die foto’s?
Mensen die graag foto’s maken, zullen net als ik met het eeuwige back-upprobleem zitten: je moet het goed onderhouden en je mag er nooit te lang mee wachten. Bovendien moet je voldoende orde in de chaos zien te creëren en moet je steeds genoeg ruimte voorzien. Er zijn er ook anderen die eerder hun gsm gebruiken dan een echte camera. Die mensen zitten dan weer met het probleem dat ze foto’s trekken en er achteraf niets mee doen.
Niet getreurd, Tech & Leven kent de oplossing: gebruik de Google Foto’s-app en zie al je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Sinds enkele jaren gebruik ik die app om mijn foto’s op te slaan en ik ben zo enthousiast dat ik het van de daken schreeuw. Kijk daarnaast zeker ook eens naar mijn fototips voor beginners.
Eeuwige opslag
Daar zit je dan met al je foto’s. Misschien heb je al een back-up gemaakt, misschien nog niet. In elk geval is een tweede back-up zeker niet overdreven. Gelukkig is er dan Google Foto’s. Die bewaart voor jou elke foto die je maar wil dankzij een ongelimiteerde opslagcapaciteit. Let wel: ongelimiteerd voor foto’s tot 16 megapixel. Grotere foto’s worden automatisch verkleind/gecomprimeerd, zodat je je daar zelf niet druk om moet maken.
Wil je toch foto’s in hun originele kwaliteit opslaan? Dat kan ook, maar met een limiet van 15GB (die wordt afgetrokken van je resterende Google Drive-capaciteit). Ik opteer voor de gecomprimeerde foto’s, zodat ik alles kan opslaan. Google foto’s werkt voor mij als tweede back-up en 16 megapixel is dan meer dan voldoende.
Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?
Automatische opslag
De app is niet alleen handig voor de hobbyfotograaf met een grote bibliotheek. Je kunt er ook je smartphone-foto’s automatisch laten opslaan. Je fotografeert en de app laadt de beelden op. Je kunt instellen of dat enkel met wifi of ook via de mobiele dataverbinding mag. Zo heb je meteen van alle kiekjes een back-up. Dit pas je allemaal makkelijk aan via de instellingen.
Delen, delen, delen!
Je zult me op heel veel gelegenheden met een camera zien rondlopen. Niets is leuker dan foto’s maken om de sfeer vast te leggen als herinnering voor later. Zonder Google Foto’s had alleen ikzelf de foto’s en zagen de personen op de foto die pas tijdens de feestdagen als ze een fotokalender kregen.
Dat is dankzij Google Foto’s helemaal anders. Ik maak een album en deel het meteen met alle aanwezigen. Ik deel het album enkel met de aanwezigen, zodat niet iedereen op Facebook weet wat we dat weekend gedaan hebben. Je kunt steeds kiezen of de personen met wie je deelt zelf ook beelden kunnen toevoegen of niet.
Wie zoekt die vindt
We leven in een digitale wereld, waardoor onze gsm een verlengstuk is van onze arm. Weten we iets niet, dan zoeken we het gauw even op. Dankzij Google Foto’s kun je dat nu ook doen in de fotobibliotheek. Stel je hebt eens een foto gemaakt van een prachtige berg als je op reis was. Je wilt daar nu heel graag mee opscheppen op Instagram, maar je vindt ze niet meteen tussen al je andere afbeeldingen. Geen probleem! In de zoekbalk van de app typ je ‘berg’ en je krijgt meteen al jouw foto’s te zien met een berg op.
Als je dan plots denkt: wacht eens, de dag dat ik de foto van de berg maakte, maakte ik ook een mooie foto van een rivier, dan selecteer je de datum en kun je alle foto’s van die dag bekijken.
Ik gebruik de zoekfunctie zelf al eens om de nummers van mijn nummerplaat te controleren als ik ze ergens moet opgeven. De zoek-functie werkt zelfs met ‘witte auto’ of met personen! Dankzij het vernuftig algoritme achter de app kun je personen die meerdere keren voorkomen in je foto’s verbinden met je contacten. Google leert de personen te herkennen en verzamelt ze onder dat contact. Zo kun je gewoon zoeken op voornaam, handig!
Mijn eigen assistent
Het leukste van de app is de assistent. Die maakt uit zichzelf collages en filmpjes, stelt albums van bepaalde gebeurtenissen voor, stileert foto’s in jouw plaats en laat je terugkijken naar gebeurtenissen op dezelfde dag enkele jaren geleden. Ik word blij als ik bij het ontwaken een melding krijg op mijn gsm met ‘Beleef deze dag opnieuw’ – deze functie zie je tegenwoordig ook verschijnen in de vorm van Instagram Stories-icoontjes, bovenaan de app.
Er zitten soms beelden bij die ik helemaal vergeten was en er is niets leukers dan ze naar vrienden of familie te sturen om herinneringen op te halen. Collages gemaakt met kiekjes uit een album zijn erg leuk en kun je aan het album toevoegen als je wil, maar de filmpjes van foto’s uit dat album zijn nog leuker. Ze geven zo’n leuk overzicht! Als je wil kun je zelf collages en filmpjes samenstellen met de assistent – dat maakt de app heel veelzijdig.
Voetnoot
Na al mijn bejubel, moet ik misschien toch een kleine voetnoot plaatsen onder dit artikel. Het algoritme van Google Foto’s is geweldig en krijgt veel dingen voor elkaar, maar heeft een donker kantje. Om de herkenning van personen in afbeeldingen te verbeteren worden namelijk jouw persoonlijke foto’s gebruikt. Af en toe vraagt de app zelfs bevestiging: gaat het in die foto’s om deze persoon? De inhoud en de locatie van je afbeeldingenkan daarnaast gebruikt worden om later aangepaste advertenties op je af te sturen. Als je daar allemaal geen problemen mee hebt, dan ben je de geknipte persoon om Google Foto’s te gebruiken. Belangrijk is vooral dat je beseft hoe de app werkt.
Een totaalpakket
Voor wie iets meer wil doen met zijn materiaal dan het enkel verzamelen op zijn gsm of computer is bij Google Foto’s aan het juiste adres. Dankzij de vele mogelijkheden van de app heb je in geen tijd een geordende bibliotheek en deel je met iedereen alle leuke momenten in een handomdraai. Dat de Google assistent je laat terugkijken naar gebeurtenissen uit het verleden is een leuke extra. Je moet natuurlijk wel beseffen dat de app jouw beelden zal gebruiken om zijn algoritme te verbeteren. Desalniettemin raad ik iedereen aan om zich meteen aan te melden bij Google Foto’s!
Openingsbeeld: Dhyamis Kleber via Pexels