Verdieping

Oude smartphone kopen? Controleer met onze afvinklijst!

9 mei 2019

author:

Oude smartphone kopen? Controleer met onze afvinklijst!

Tweedehandstelefoon kopen? Of een ouder toestel, dat nog onaangeroerd in de doos zit? Hou deze vuistregels in acht en sla een koopje!

Smartphones in het premiumsegment flirten met een steeds hoger prijskaartje. Onlangs speelden Huawei, Apple en Samsung haasje-over met de prijsgrens van 1.000 euro. Opvouwbare smartphones dreigen zelfs nog eens dubbel zo duur te worden. Dat zijn natuurlijk allemaal leuke speeltjes voor enthousiastelingen of de superrijken, maar Jan met de pet op kan dat niet betalen.

Is dat erg? Bijlange niet: de doorsnee consument heeft zo’n dure telefoon niet nodig. Oké, features zoals een vingerafdrukscanner-in-het-scherm zullen ongetwijfeld vele geïnteresseerde blikken in de koffiecorner opwekken. Wie de allerbeste camera wil – mét breedhoeklens, zoomlens en lichtsterke hoofdlens – zal ook het hoge bedrag moeten ophoesten. Maar verder zijn de verbeteringen vaak niet eens merkbaar met het blote oog. Met andere woorden, je betaalt vandaag voornamelijk voor extra features en de camera (die vandaag ook degelijk is op goedkopere toestellen). Zijn die twee criteria geen prioriteit voor jou, dan hoef je niet zo diep in de buidel te kijken.

Je gsm beu? Maak hem weer aantrekkelijk met makkelijke truken

Dan resteren er nog twee opties. Of je koopt een budget- of midrangetelefoon, of je kiest voor een ouder toptoestel. In de goedkopere prijsklassen zijn er vandaag prima telefoons te vinden (zoals de Xiaomi Mi A2 Lite of Honor 10 Lite), maar een ouder toptoestel kan ook interessant zijn. Niet alleen kan je zo een koopje slaan, ook is prestige voor de meesten een belangrijke factor. “Die telefoon moet niet veel kunnen. Enkel bellen, Facebook en WhatsApp. Zolang het maar een iPhone of Samsung is!” (Wat hebben we vandaag geleerd? De verpakking is voor velen belangrijker dan de inhoud. Idee voor een Tinder-campagne?)

Maar hoe weet je nu welk oud toestel interessant is? We stelden een checklist op, voor wie geen kaas heeft gegeten van technologie. Wie deze vuistregels in acht neemt, kan zorgeloos een ouder toestel aanschaffen, zonder zich nadien de haren uit het hoofd te trekken.

1. Het toestel is niet ouder dan twee jaar

Een toestel van 2017 kan misschien nog door de beugel, maar ouder raden we doorgaans af. Niet alleen worden deze toestellen niet meer voorzien van de laatste software-updates, ook veiligheidsupdates ontbreken. Aangezien steeds meer mensen belangrijke gegevens mobiel opslaan of betalen met hun telefoon, is de beveiliging op jouw telefoon van uiterst belang.

Uitzondering 1: smartphones met Android One als besturingssysteem. Dat is een ‘vanilla’ softwaresysteem, waar fabrikanten niet aan mogen sleutelen. Google stuurt namelijk rechtstreeks software-updates door naar deze toestellen. Dat zorgt niet alleen voor minder bloatware, maar je krijgt ook de garantie voor minstens drie jaar aan veiligheidsupdates en twee jaar aan Android-updates.

Uitzondering 2: iPhones. Lange softwareondersteuning is hét stokpaardje van Apple. Zo draait de laatste versie van iOS (12) zelfs nog op een iPhone 5S, die in 2013 (!) uitkwam. De oudste iPhone die we vandaag aanraden, is de iPhone 6S. Waarom? De volgende versie van iOS (13) zal, normaal gezien, dit toestel nog ondersteunen. Zo kan je nog minstens een anderhalf jaar verder met de allerlaatste updates.

2. Het toestel krijgt nog beveiligingsupdates

Zelfs als de smartphone nog niet op pensioenleeftijd is, kan het zijn dat het geen beveiligingsupdates meer ontvangt. Bij vooraanstaande merken zoals Samsung en Huawei heb je doorgaans niet te vrezen (vooral bij duurdere telefoons), maar fabrikanten van budgettelefoons durven de ondersteuning wel eens vroegtijdig te stoppen. De boodschap is daarom om even snel te googlen of jouw toestel nog voorzien wordt van de laatste veiligheidsupdates.

3. Het toestel draait op Android 7.0 (Nougat) of hoger

Draait het toestel op Android 6 (Marshmallow) of ouder, en zijn er geen software-updates in zicht? Pas. Niet alleen zijn vele apps niet meer compatibel met het verouderde besturingssysteem, maar Google voorziet ook geen veiligheidsupdates meer voor Android 6 of ouder.

Wat je wel eventueel kan doen, is een custom Android ROM (zoals LineageOS) installeren, dat wél nog van de laatste updates wordt voorzien. Plan wel eerst je aanpak uit, vooraleer je investeert in een nieuwe (oude) telefoon.

4. Het toestel heeft meer pk’s dan een hedendaagse budgettelefoon

Een goede vuistregel: als een moderne budgettelefoon krachtiger is dan de oudere telefoon die je wenst te kopen, laat het toestel dan links liggen. Bij een budgettelefoon krijg je namelijk nog garantie én langere updates op de koop toe. Zeker bij tweedehandstoestellen met gebruikssporen, kunnen er sneller vertragingen optreden. Zoek je een referentie? Op deze website kan je de benchmarkresultaten van de meeste smartphones bekijken. Als het toestel lager dan 800 scoort in de benchmark ‘Sling Shot’, dan is het beter om voor een ander toestel te kiezen.

5. Controleer of het toestel in goede staat is

Deze tip is enkel van toepassing als je een gebruikte smartphone koopt. Vooraleer je geld op tafel gooit, is het belangrijk dat je het toestel even in handen neemt. Zijn er krassen (of erger: barsten) in het scherm? Draait het toestel soepel? Hoe lang gaat de batterij nog mee? Is de camera onbeschadigd? Is er nog sprake van garantie? Werken alle fysieke toetsen? Om zeker te zijn, neem je best het toestel een kwartier in gebruik. Test daarbij of de wifi en bluetooth nog werkt, en open enkele apps. Neem ook zeker een simkaart (en eventueel microSD-kaart) mee en stop die even in de gleuf. Ook kan je de headphone jack testen met oortjes. Ga enkel over tot onderhandelen wanneer alles werkt naar behoren, of als je je kan vinden in eventuele kleine defecten.

6. Onderhandel over de juiste prijs

Koop je de smartphone in de winkel? Helaas, onderhandelen zit er dan niet in. Maar wie zijn slag wil slaan in een tweedehandszaak of op 2dehands.be, kan ongetwijfeld de vraagprijs stevig doen zakken. Vooraleer je over gaat tot onderhandelen, is het belangrijk dat je je eigen bovengrens weet. Zoek daarna op het internet wat mensen doorgaans vragen voor een soortgelijk toestel. Hou daarbij rekening dat de smartphone doorgaans niet meer in garantie is. Zijn er defecten (zoals krassen), dan kan je gerust nog een hap van de prijs doen. Zorg ook dat je eerste bod altijd lager is, dan het maximumbedrag dat je wenst te betalen voor dat toestel. Wie nog verdere tips zoekt, neemt best dit artikel eens door.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *