Entertainment

Amazon Prime Video: de Telenet Play-variant van Netflix

20 juli 2020

author:

Amazon Prime Video: de Telenet Play-variant van Netflix

Als fan van zowel ‘Top Gear’, als ‘The Expanse’, als ‘The Wheel of Time’, werd het hoog tijd om Amazon Prime Video een kans te geven. Waar positioneren we deze streamingdienst tussen zijn grote concurrenten?

Lange tijd was er maar één echte streamingdienst beschikbaar in ons land: Netflix. (Tenzij je geen probleem had met de illegale jongen uit te hangen, dan was er ook Popcorn Time.) Tegenwoordig kunnen we ook bij ons genieten van een hele reeks streamingdiensten. Met Telenet Play, Play More, Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+ en YouTube Premium heb je al heel wat keuze en dan komt daar binnenkort ook nog Disney+ bij. Die eerste twee zijn natuurlijk maar halve concurrenten voor de anderen – zonder abonnement bij Telenet kan je ze niet bestellen. 

Na onze vergelijking van Netflix en Telenet Play is het vandaag tijd om Amazon Prime Video mee te nemen in die mix. Waar plaatsen we deze dienst tussen de andere twee? Wat zijn de verschillen? Welke raden we aan?

De bibliotheek

De belangrijkste factor om voor een bepaalde streamingdienst te kiezen, is natuurlijk het aanbod. Netflix heeft nog steeds het grootste aanbod dat we al zagen. Bovenop de vele eigen producties – die qua kwaliteit allesbehalve minderwaardig zijn aan onafhankelijke producties – krijg je er een indrukwekkend aanbod aan hedendaagse series en films. Zelfs zonder de aanbiedingen van Marvel (die verkasten naar Disney+) is de Netflix-catalogus meer dan de moeite.

Bij Amazon Prime moet je voornamelijk inboeten op het hedendaagse aspect. Vele films series die je er bijvoorbeeld vindt (en die nadrukkelijk worden aangeprezen), zijn al een dagje ouder (zoals ‘House M.D.’ en ‘Airplane’). Uiteraard heb je meer dan genoeg moderne opties (‘Detective Pikachu’, ‘Joker’, ‘The Man in the High Castle en ‘IT Chapter Two’), maar het valt op dat er op dat vlak dan weer een grote overlap is met wat je vindt bij Netflix.

Eerste indruk van Telenet Play: Een Netflix-vervanger?

Net als bij Netflix vind je hier evenwel een mooi aanbod aan ‘Amazon Originals’. ‘The Grand Tour’, beter gekend als een duurdere, meer geldverbrandende versie van ‘Top Gear’, is een mooi voorbeeld. Daarnaast vond onder meer ‘The Expanse’ onderdak bij Amazon nadat het oorspronkelijk werd stopgezet na enkele seizoenen.

Verder in de aanbieding: ‘Good Omens’ en ‘American Gods’ (naar boeken van Neil Gaiman) en ‘The Tick’. Spreekt de indruk van goede kwaliteit tegen: ‘Jean-Claude Van Johnson’ – wie Van Damme een eigen serie geeft, heeft een serieuze vijs los zitten. Bovendien zijn dit al zowat alle écht bekende Originals-titels die een belletje kunnen doen rinkelen. Het aanbod aan exclusieve ‘content’ die je echt nergens anders kan vinden, is aan de kleine kant.

De ervaring

Wij kijken Amazon Prime Video voornamelijk via de ingebouwde app op onze Samsung-tv. Een stream opzetten naar je Chromecast werkt natuurlijk even goed. Het kan dus aan onze tv liggen, of aan de persoon die de app heeft gebouwd, maar Netflix werkt vlotter. Druk je op een knop, dan moet je bij Amazon Prime Video steeds een seconde of twee wachten voordat je een reactie ziet tijdens het afspelen.

Qua lay-out lijkt Amazon erg hard op Netflix – op welk toestel je het ook gebruikt. De horizontale rijen met afbeeldingen, onderverdeeld in categorieën als ‘drama’, ‘komedie’,… komen bekend voor. Het verschil is wat er gebeurt wanneer je op een titel klikt. Op je computer opent Netflix de afbeelding om je meer info te tonen, zonder dat je naar een aparte pagina gaat; bij Amazon word je steeds omgeleid naar een extra pagina. Op je smartphone en tv reageren beide diensten wel hetzelfde en krijg je een nieuwe pagina. Qua ervaring loopt het erg gelijkaardig.

Het grote verschil tussen beiden is de mogelijkheid om tijdens het kijken de ondertiteling naar believen aan te passen. Groter, kleiner, een ander lettertype,… De opties lijken onbeperkt. Daarnaast biedt Amazon je iets aan wat ze zelf ‘x-ray’ noemen: een tool die je toont welke acteurs meespelen in de scène die je op dat moment afspeelt. Je kan dan verder klikken naar een overzicht van de carrière van een acteur. ‘Waar ken ik die ook alweer van?’ Juist, x-ray. Een leuke gimmick, maar uiteindelijk niet meer dan dat.

De prijs

Aan het eind van de dag kom je uit bij wat wellicht de doorslag zal geven wanneer je kiest voor een bepaalde dienst: de prijs. Naar mijn bescheiden mening zijn de Telenet-varianten veruit de duurste in vergelijking met wat je krijgt. Niet alleen omdat je een Telenet-abonnement nodig hebt, maar ook omdat je voor de goedkoopste variant al 12 euro betaalt. Voor Play More is dat 25(!) euro per maand. Formules die je in principe niet kan (of mag) delen met mensen buiten je woning. Waanzin.

Netflix kost je minstens 8 euro per maand. Daarvoor krijg je de basis beeldkwaliteit en kan je op één scherm tegelijk kijken. Ga je voor de duurste optie, dan betaal je 16 euro per maand voor vijf profielen die je (in principe) kan delen met vrienden en familie – officieel mag het niet, al meen ik dat het wel tot hun strategie behoort. Je kan wel maar vier schermen tegelijk gebruiken (voor die vijf profielen) en je kan streamen in 4K. Je krijgt één maand gratis voor je begint te betalen.

Amazon Prime Video dan. Hier betaal je 3 euro per maand voor de eerste zes maanden en daarna betaal je 6 euro per maand (al doet Amazon niets om je de echte prijs duidelijk te maken; je moet er diep voor graven). Daarvoor krijg je enkele profielen die je op slechts één scherm tegelijk kan gebruiken. Wel krijg je nog tal van andere voordelen: de Prime- leveringsdienst, zodat je altijd gratis en snelle levering krijgt voor producten die je bestelt, een abonnement voor Twitch Prime (normaal 8 euro per maand) en toegang tot de Amazon Photos-cloud (een opslagdienst).

Waarom Netflix wìlt dat je je account deelt

De moeite?

Amazon is veruit de minst transparante dienst wat betreft de prijs. Op vlak van aanbod kan je deze dan weer vergelijken met Telenet Play. Elke dienst heeft duidelijk zijn eigen voordelen – het komt er dus ook nog eens op aan wat je juist wilt kunnen zien of doen. 

Netflix heeft de beste bibliotheek, bij Amazon betaal je minder en krijg je nog enkele extra diensten. De enige die je op deze manier kan uitsluiten, is Telenet Play. Voor die prijs beschik je namelijk over Netflix én alle voordelen van Amazon Prime (Video). 

Aangezien je het eerste jaar slechts 48 euro betaalt (eerste maand gratis, zes maanden aan 3 euro, 5 maanden aan 6 euro), is de dienst zeker de moeite waard om te proberen. De kwaliteit is algemeen goed, met enkele uitstekende pareltjes én binnenkort komt daar nog ‘The Wheel of Time’ bij, de verfilming van de geweldige boekenreeks van Robert Jordan en Brandon Sanderson. Voor deze prijs is het een veel betere aanvulling op je Netflix-abonnement dan Telenet Play ooit zou kunnen zijn.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *