Verdieping

Apple TV+: nóg een Netflix-concurrent?

26 maart 2019

author:

Apple TV+: nóg een Netflix-concurrent?

Apple kondigde gisteren zijn streamingplannen aan. Sommige media zien er een stevige Netflix-concurrent in, anderen houden het bij een lege doos. Wie heeft het bij het rechte eind?

Eerst en vooral wil ik nogmaals benadrukken dat we hier bij Tech & Leven een grote fan zijn van concurrentie. De oprichting van het ene na het andere streamingplatform met ‘exclusieve content’ is evenwel iets anders. Waarom we dat denken, kan je hier nog eens lezen.

Het einde van het streaming-tijdperk?

Nog een nieuw streamingplatform dus. Naast Netflix, Hulu, Disney, Telenet (Play & Play More),… nog een pakket om in te investeren – als de inhoud je wat aanspreekt natuurlijk. Met veel bombarie haalde Apple daarvoor onder meer Oprah en Jennifer Aniston op het podium. Er was ook nog iets met Reese Witherspoon, maar die lepel kwam niet in beeld (*badum tsh*).

Wat echter opvalt aan de dat nieuwe Apple-platform, is dat de Cupertinosi zich echter veel minder op Netflix richten dan iedereen ons wil doen geloven. Conflict scoort goed en een wedstrijdje ‘wie heeft de grootste’ tussen twee van de grootste mediabedrijven ter wereld zorgt natuurlijk voor boeiende lectuur. In realiteit is de nieuwe Apple-dienst (bij ons) namelijk meer een Telenet-concurrent.

Wat is het dan wel?

Om te beginnen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de twee verschillende componenten: Apple TV Channels en Apple TV+. Die eerste is een verzameling van (Amerikaanse) tv-zenders en hun aanbod. Alle programma’s die zij aanbieden, kan je via deze dienst (her)bekijken wanneer je maar wilt. Een mooie tegenhanger van de ‘Terugkijk TV’-functie van Telenet.

Het andere luik is Apple TV+. Dit wordt de thuis van alle originele films en series die voor Apple worden gemaakt. J.J. Abrams, Steven Spielberg, Reese, Jennifer en Oprah zullen alvast iets maken voor de nieuwe dienst. Een stortvloed aan originals, zoals bij Netflix, is nog niet voor meteen.

Waarom Netflix wìlt dat je je account deelt

Coup-in-wording?

Ondertussen wordt Apple wel degelijk een mediamagnaat. Met de Nieuws-component, zijn gigantische Apple Music-bibliotheek en het ideale ecosysteem om dat allemaal op te verspreiden wordt het nog meer een afgesloten tuin die zijn gebruikers veilig kan binnenhouden. Maar een Netflix-concurrent? Nee. In België moet de streaminggigant daar alvast geen schrik voor hebben. Het is hooguit een concurrent voor het Amazon-platform. Bovendien blijven concrete uitrolplannen vooralsnog erg vaag. Wanneer het er komt, en tegen welke prijs – het is zelfs nog niet duidelijk welke diensten juist bij ons beschikbaar zullen zijn – geeft Apple nog niet prijs.

Uit wat we vandaag wel al weten, lijkt de vergelijking veel meer op te gaan met de Telenet Play en Play More-pakketten. Daar krijg je eveneens het aanbod van de lokale zenders aangeboden via de digibox, kan je oude series terugkijken en krijg je series ter beschikking van enkele Amerikaanse zenders, waaronder FOX en HBO.

Laat je het hoofd niet gek maken: Apple is momenteel amper een concurrent voor eender wie. In de (nabije) toekomst misschien, als het platform wat meer tractie krijgt, maar voorlopig is het het Disney-platform dat zijn concurrenten de billen doet dichtknijpen.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *