Overig

Unplug: 3 apps om je productiviteit te boosten

28 oktober 2018

author:

Unplug: 3 apps om je productiviteit te boosten

Ik heb een dag vol taken en doelen, sta op vol goede moed en zet me voor mijn bureau. Voor ik begin nog even Facebook checken… Plots zijn we drie uur verder, staat Netflix op en is er nog geen grammetje werk verzet: een gebrekkige productiviteit, het overkomt iedereen.

Google en Apple erkennen zelf het probleem dat ze mee hebben gecreëerd en bakken nu zelfs ‘detox’-maatregelen in hun besturingssystemen. Maar heb je die wel nodig? Deze apps en Chrome-extensies helpen je jouw nutteloos internetgebruik te verminderen en productiviteit te boosten.

Strict Workflow

Dankzij deze Chrome-extensie is het eerder beschreven scenario vanaf nu onmogelijk. Met één klik op de knop start de werkmodus. Hierdoor wordt de volgende 25 minuten een lijst van websites geblokkeerd. Strict Workflow voorziet zelf een lange lijst aan sites, waar je de persoonlijke ‘guilty pleasures’ aan kan toevoegen. Zo hoef je je persoonlijke verslaving aan Facebook, Reddit en Pornhub niet zelf te weerstaan, maar doet je browser dat in jouw plek. Wanneer je één van deze sites toch bezoekt, verschijnt er een boodschap die je aandringt verder te werken. Na 25 minuten is het tijd voor een pauze, en komt de blokkering voor 5 minuten vrij; PornHub, here I come. Dé app voor ongedisciplineerde chaoten als ik.

Strict Workflow is te downloaden in de Chrome Store

Moment

Moment is een usage tracking app die bijhoudt hoeveel uur ‘screen time’ je hebt verzameld per dag. Daarnaast toont hij hoeveel keer je smartphone ontgrendelde. Premium-gebruikers (een éénmalige aankoop van iets meer dan 4 euro) krijgen nog veel meer functies. Apps worden apart gemonitord, waardoor je exact weet waar je tijd naartoe gaat. Er kunnen dagelijkse limieten ingesteld worden, waarna Moment je zegt dat deze bereikt is of (iets extremer) je lastig valt met onophoudelijke notificaties. Er worden zelfs ‘coachings’ aangeboden: programma’s van zeven of veertien dagen die je helpen smartphonegebruik te verminderen.

Interessant voor ouders: de app heeft ook een ‘Family’-functie, waarbij het gebruik van meerdere telefoons wordt getrackt en gelimiteerd vanaf één enkele smartphone. Als Godfather van jouw gezin beheer je dus je eigen verslaving(en) én die van je gezinsleden.

Moment is enkel verkrijgbaar op iOS.

Forest

Productiviteit boosten én de aarde redden: het kan! Forest gebruikt gamificatie om op een ingenieuze wijze de gebruiker gefocust te houden. Bij het opstarten van de app begint er een boompje te groeien. Zo lang deze app aanstaat, blijft het boompje groeien. Bij het verlaten van de app, begint het boompje te verslensen. Hiernaast krijg je ook munten, die je kan gebruiken om nieuwe bomen te kopen. Voor iedere boom die in de app gepland wordt, plant Forest een echte boom. Een echte aanrader voor productievelingen met een groen hart en gebruikers van Ecosia (een browser die bomen plant) of wie op Groen stemt.

Forest is zowel verkrijgbaar op iOS en Android, daarnaast is het ook een Chrome-extensie. Alle downloads vind je hier.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *