Een batterijproducent die smartphones maakt, zegt veel over de industrie
Batterijproducent Energizer stelt dit jaar maar liefst 26 verschillende smartphonemodellen voor op MWC. Dat zegt veel over de sector.
Binnenkort is het weer tijd voor de Mobile World Conference (MWC) in Barcelona. Na CES in januari is het al de tweede grote technologiebeurs dit jaar waar we trends kunnen spotten en waar techbedrijven hun visie komen geven op wat zij geloven dat de consument verlangt – er gaapt regelmatig een kloof tussen wat ze willen slijten en wat de consument wilt.
Wat we nu al weten, is dat batterijproducent Energizer eveneens aanwezig zal zijn met een uitgebreid smartphoneportfolio. (Voor wie dat klinkt als een verrassing: Energizer maakt al langer smartphones.) Maar liefst 26 nieuwe toestellen zullen worden tentoongesteld, verdeeld over vier reeksen.
Zoals je (terecht) zou verwachten, speelt Energizer in op de vraag naar smartphones met batterijen die het langer dan een uur of twee volhouden. Het merk bezit het record voor smartphone met de grootste batterijcapaciteit ooit (16.000 mAh) en wil dat record nu nog scherper stellen: een van de nieuwe modellen zal maar liefst 18.000 mAh meetorsen. Ter vergelijking: de uitstekende batterij van de Huawei Mate 20 Pro doet het met 4.200 mAh – voor de meesten genoeg om twee dagen te overbruggen.
Maar first things first:

Energizer-phones?
Op zich is het niet bijzonder dat een batterijmerk smartphones ‘bouwt’. Iedereen en zijn hond kan dat doen. Het enige dat daarbij komt kijken is het aanbieden van een licentie die een echte fabrikant toelaat om jouw merk op het toestel te plakken. Het bekendste voorbeeld is hier ongetwijfeld Nokia: HMD Global betaalt voor de licentie van de oude telefoonfabrikant van weleer, waardoor zij de merknaam mogen gebruiken. HMD mag binnen die licentie ook heel wat technologie van het oude Nokia gebruiken, maar er is ook heel wat technologie die het niet mag gebruiken.
In het geval van Energizer is het het Franse Avenir Telecom dat de toestellen produceert. Dat Avenir geen belletje doet rinkelen, is normaal. Het bedrijf is gespecialiseerd in budget- en midrangetoestellen en accessoires, veelal onder de licentie van Energizer.
Wat hebben ze te bieden?
26 toestellen is niet min. Het doet vermoeden dat Energizer op MWC niet met scherp zal schieten, maar in de plaats gaat voor een machinegeweer dat zoveel mogelijk kogels afschiet in de hoop zo het doel te raken. Denk hierbij aan een Stormtrooper die een rebel probeert te raken. Of een Bond-schurk die James Bond probeert te raken. Of Orc die Legolas probeert te raken. Of… je snapt het vast wel.
Kort gezegd: er is voor elk wat wils. Binnen de vier reeksen krijg je toestellen met randloze schermen, toestellen met een ‘teardrop notch’, toestellen met ‘krachtige’ MediaTek-processors en met minder krachtige processors. Met goede camera’s, en met minder goede camera’s. Prijzen zijn nog niet gekend, maar met 26 opties kan je ervan uitgaan dat er voor elk budget een leuke optie bij zal zijn.
‘Voor elk wat wils’ mag je overigens écht ruim interpreteren. Randloos of met een kleine notch bestaat al even, maar Energizer wil echt alle mogelijkheden uitproberen. Zo krijg je ook toestellen met een camera die bovenaan uitschuift (waardoor de toestellen effectief op een batterij zullen lijken) en zelfs plooibare modellen.
Het is afwachten hoe duurzaam (of zelfs bruikbaar) die toestellen zullen zijn, aangezien een vooraanstaand bedrijf als Samsung zichzelf nog niet voldoende klaar acht om naar buiten te komen met wat wel eens dé noviteit voor de komende twee jaar kan zijn.
Wat zegt dat nu over de industrie?
Ik begon met de vraag te stellen wat dit nu allemaal betekent voor de industrie. Vervolgens gaf ik een lang overzicht van de stand van zaken, maar geen zorg: nu kom ik bij het punt van dit artikel aan. Of toch ongeveer.
Het is namelijk Verger Dami Lee die het punt aanhaalt: het feit dat een kleine speler als Avenir Telecom alle grote smartphone-innovaties van de laatste jaren naar betaalbare toestellen kan brengen, luidt voor eens en voor altijd de relatieve democratisering in van wat we tot dusver mochten rekenen tot luxespeeltjes: smartphones met de beste en nieuwste technologie.
Daarnaast toont het ook aan dat innovatie niet meer uitsluitend voor de early adopters is. We schreven eerder al dat ook Samsung zijn nieuwste speeltjes niet noodzakelijk zal opsparen voor de vlaggenschepen alvorens ze te implementeren in goedkopere toestellen. Een plooibaar scherm op een (waarschijnlijk) betaalbaar toestel volgt die trend.
Ten slotte toont het aan dat we meer dan ooit opties hebben. Wilde je de voorbije jaren een goede smartphone, dan moest je een toptoestel kopen. Vandaag gaat het meer en meer om waar je voor wilt betalen. Een randloos toestel? Eentje met een goede camera? Eentje met een plooibaar scherm?
26 toestellen voorstellen lijkt dan wel op schieten met een machinegeweer, maar tegelijk kan het een doordachte strategie zijn waarbij Energizer een extreem ruim scala aan consumenten probeert te bereiken.
Wij kijken alvast uit naar de presentatie van Energizer en zullen met belangstelling proberen uitmaken welk van de twee het nu wordt: in het wilde weg schieten met losse flodders, of de start van een smartphone-op-maat-verkoopmodel.
P.s.: Stiekem hoop ik dat een evolutie als deze ons weer een stapje dichter brengt bij de volledige moduleerbare smartphone.