De beste en leukste stukken van ons korte bestaan
Ondanks onze jonge aanwezigheid zijn we best trots op enkele van onze artikels. We nemen jullie even mee door de eerste, intense maanden van ons bestaan.
Het idee voor Tech & Leven ontstond tijdens de voorbije (uitzonderlijk warme) zomer. Ik zou graag zeggen dat het idee tot mij kwam via een goddelijke interventie, waarbij engeltjes en cherubijnen met hun liertjes op dwergformaat mijn lof kwamen bezingen en mij aanmaanden om een baanbrekend nieuw techplatform te stichten. In de plaats moet ik bekennen dat het gaat om een redelijk plotse opwelling en in plaats van iets baanbrekend werd het ‘Tech & Leven’.
Thomas speelde wel al langer met het idee om (opnieuw) iets rond tech en blogs te doen. Hij vroeg wat bedenktijd en ging er ‘in het weekend eens goed over peinzen’ (het was toen een dinsdag). De volgende dag (woensdag) belde hij me terug om te zeggen dat hij met veel plezier wou meedoen.
Eind oktober lanceerden we dan eindelijk ons grote project. Ondanks het kleinschalige karakter en ons (voorlopig) beperkte bereik, zijn we al ontzettend trots op wat we hebben verwezenlijkt. En dan vooral omdat we er naar ons gevoel toch in slagen om een bepaalde meerwaarde te bieden in ons toch al mooi vertegenwoordigde vakgebied. Daarom blikken we graag terug op enkele hoogtepunten van ons jonge bestaan. Het zijn niet noodzakelijk de meest gelezen stukken, maar wel degenen die we zelf het leukst vonden om te schrijven, of waar we van denken dat ze een relevant standpunt belichten. Loop even mee door onze greatest hits.
-
De geest van Steve Jobs kwijnt steeds verder weg
Ja, ik weet. Ik zei dat ik het niet noodzakelijk over de meest gelezen artikels ging hebben. Maar het stuk van Bossie (zoals hij zichzelf graag noemt) is niet alleen hét best gelezen stuk van de afgelopen maanden, het trapt ook een open deur van formaat in. Normaal mag je daar niet trots op zijn, maar hij doet het op zo’n manier, met zo’n oerdegelijke onderbouwing (hij staaft zijn argumenten grondig, iets wat helaas niet altijd vanzelfsprekend is) dat hij onder woorden weet te brengen wat vaak onuitgesproken blijft.
Elke techjournalist zegt wel eens ‘Apple innoveert niet meer’ of ‘het gaat nu om evolutie en niet meer om revolutie’, maar Bosje (zoals ik hem dan noem) gaat die ene stap verder. Het was zijn eerste stuk voor onze blog, en hij heeft meteen de toon gezet.
-
14 jaar later: doorstaat WoW de tand des tijds?
Met Diederik geven we een jong talent een kans. Hij heeft doorgaans sterke meningen, is niet bang om heilige huisjes omver te stampen en als student heeft hij af en toe nog wat tijd over. Als hij niet aan het gamen is, tenminste.
Aangezien hij rond de lancering van onze blog net opnieuw verslingerd was aan ‘World of Warcraft’, wou hij zijn hervonden passie niet zomaar opzij zetten om een artikel te schrijven. Hij schreef dan maar iets over WoW. Het resultaat is een sterk eerste artikel die een redelijk andere mening verkondigd dan je tegenwoordig zal vinden over de oude franchise. Terwijl de meeste fans van de serie tegenwoordig liefst nog wat meer pek en veren bovenhalen, luidt Diek de loftrompet over zijn geliefde spel.
14 jaar later: doorstaat World of Warcraft de tand des tijds?
-
Huawei Mate 20 Pro: Het definitieve verdict
De lancering van de Mate 20 Pro was voor ons, smartphonegeeks, zowat het hoogtepunt van het jaar. Het toestel waarmee Huawei voor het eerst echt de bovenhand lijkt te halen ten opzichte van Samsung. Een revelatie volgens velen, een work in progress volgens anderen. Voor mij was dit het ideale moment om het doel van onze blog eens echt tentoon te spreiden: curatie, duiding en analyse. Ik verenigde enkele van de meest uitgesproken meningen over het toestel en toetste deze aan mijn eigen ervaring.
Mijn conclusie: er zijn inderdaad nog wat werkpuntjes voor Huawei, maar niettemin is het eindelijk nog eens een smartphone waar je écht die technological sublime (tl;dr: het wauw-gevoel wanneer je je smartphone uit je broekzak haalt) nog eens bij kan ervaren. Wat mij betreft was dat al veel te lang geleden. (Voorafgaand aan mijn review was er nog deze reportage van mijn schoolreisje naar Londen. Iets serieuzer schreef ik erna nog over de vingerafdrukscanner: hemel of hel?)
-
Het einde van het streaming-tijdperk?
Het ‘streaming-tijdperk’ is nog maar net aangebroken of het dreigt alweer te verdwijnen. En het is allemaal de schuld van de sossen. Ik bedoel Disney. (Flauw mopje.) Zij lanceren het komende jaar hun eigen platform die de concurrentie zal aangaan met Netflix. Ik kreeg er redelijk wat reacties op (vreemd genoeg niemand die me tegensprak) en nu we het nieuwe jaar aanvatten wint deze visie toch enigszins aan kracht.
De industrie dreigt hopeloos te versnipperen. Wie zijn lineaire televisie wil buitenzwieren ‘want het staat toch allemaal op Netflix’ zal het komende jaar bedrogen uitkomen. Je zal een abonnement moeten hebben bij Telenet, eentje bij Netflix, eentje bij Disney (Disney zelf, Pixar, Marvel, Star Wars,… het zit allemaal bij hen) en je moet iemand zoeken die zijn Amazon-abonnement wil delen (want je eigen abo nemen is de moeite niet, gniffel gniffel) als je van àlle goeie films en series wilt kunnen genieten.
-
Kan Epic het monopolie van Steam doorbreken?
Toen Epic besloot zijn monsterhit ‘Fortnite’ niet aan te bieden via de Google Play Store, stonden alle media vol met artikels over de (mogelijke) impact van deze beslissing. Google houdt enerzijds heel wat malware weg van je smartphone door apps aan te bieden in een relatief veilige omgeving, maar anderzijds eisen ze een groot stuk van de omzet op alle apps op. En dat kon Epic niet hebben.
Voor hun pc-versie deden ze hetzelfde: ze lieten de immens populaire Steam-omgeving links liggen en probeerden de fans te bereiken via hun eigen website. Met succes. Het lukt hen zelfs zo goed dat we ons stilaan kunnen afvragen of ze een eigen, volwaardig gameplatform worden in eigen recht, dat weleens de concurrentie kan aangaan met Steam. Bossie geeft meer tekst en uitleg.
-
Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?
Cynthia is geen vaste medewerker van onze blog, maar dat heeft meer te maken met haar drukke agenda dan met haar schrijfkunsten. Voor een kerstspecial schreef ze voor ons de beste tips neer voor geslaagde smartphonefoto’s. Iedereen waant zich tegenwoordig een volwaardige fotograaf dankzij de (vaak) meer dan degelijke camera in de smartphone. Toch is er hier en daar nog ruimte voor verbetering, en Cynthia hielp ons graag op weg.
Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?