Opinie

Het is een week van break-ups

22 augustus 2019

author:

Het is een week van break-ups

Het is een pijnlijke week voor verschillende fan-gemeenschappen. Zowel de Spider-Man/Marvel-aanhangers als de Nintendo/Microsoft-adepten krijgen klappen.

Wie houdt er niet van een goed liefdesverhaal? Ikzelf ben een fervent liefhebber van de betere romcom. ‘10 Things I hate about you’, ‘Love Actually’, ‘How to lose a guy in 10 days’, ‘Friends with benefits’, ‘No strings attached’,… En dat is voor mij een doordeweekse filmavond. (Kleine Netflix-tip: ‘The Intern’ is een erg aangename romantiekloze romcom.)

De afgelopen jaren kon ik mijn hartje ophalen aan de bromance die Marvel en Sony in gang zetten – of was het meer een staakt-het-vuren? Sony bezit namelijk al jaar en dag de filmrechten van de Spider-Man franchise. Het resultaat daarvan waren de best vermakelijke Toby Maguire-films en de net iets minder geslaagde Andrew Garfield-remakes (arme, arme Gwen Stacey).

Bromance

Met Tom Holland en Spider-Man: Homecoming, Spider-Man: Far from Home en de films in de Avengers-reeks kregen we de beste versies tot nog toe te zien van onze gewebde superheld. Ik heb altijd al een zwakke plek gehad voor de webslingeraar (het spel op de PS4 van vorig jaar was het beste ooit!) en Marvel gaf eindelijk zijn gekende, luchtige-doch-diepgaande touch aan de jongen die in het Marvel Cinematic Universe (MCU) door Cap wordt aangesproken als ‘Queens’.

De bromance stierf deze week echter een veel te vroege dood. Net wanneer Peter Parker door Marvel en de grote man Kevin Feige naar voren werd geschoven als dé gedroomde opvolger van Iron Man als leider van de Avengers, trekken Disney en Sony de stekker eruit. Reden: geld. Beide giganten lijken het niet eens te raken over wie de rekeningen moet betalen. Sony dankt Feige wel nog voor het advies en de opvolgfilms met Tom Holland komen er zeker nog. Maar het Avengers-avontuur lijkt ten einde. Jammer.

The Verge (opgelet voor spoilers) probeerde gisteren een deel van die brokken te lijmen: zij stellen dat de breuk net zorgt voor meer kansen. Ietwat cynisch menen ze dat Spider-Man in het MCU een erg ondergeschikte rol speelde – zijn verschijningen in ‘Captain America 3’ en de twee Avengers-films waren als leerjongen van Iron Man. Terwijl dat niet incorrect is, valt hier wel de opmerking te maken dat dit geldt voor zowat élk personage in die films. De Hulk is er ook maar om door muren te lopen, toch?

Net omdat eerdere Spider-Man-reeksen zo op zichzelf stonden, is het leuk om te zien hoe Peter Parker omgaat met diepgaandere banden (zonder dat ze romantisch worden zoals bij M.J. en Gwen Stacey). Het MCU blijft kosmisch uitbreiden, en dan is het normaal dat elk personage zijn plek zoekt in het grotere geheel. Het is een versterkend element in plaats van een kwestie van wie ondergeschikt is aan wie.

Die àndere break-up deze week

Minder opgeklopt dan de hele Marvel-Sony-hetze (want op kleinere schaal), vinden we deze week nog een tweede hartverscheurende break-up terug: Microsoft staakt zijn pogingen om zijn ‘exclusives’ naar het platform van Nintendo te brengen. ‘Ori’ en ‘Cuphead’ werden recent beschikbaar gesteld voor de Ninty-fans, maar ook daar komt nu een einde aan.

Spellen als ‘Forza’ en ‘Gears’ zullen dus nooit on the go beschikbaar worden. Ergens een begrijpelijke evolutie – Microsoft wil een clouddienst lanceren voor zijn games en dan wordt het businessmodel van de exclusieve titels uiteraard weer wat strikter gehanteerd – maar langs de andere kant een jammere zaak voor de casual gamer die gewoon de beste en leukste games wil kunnen spelen op het platform van zijn keuze.

Exclusieve titels geven ontwikkelaars natuurlijk een concurrentieel voordeel (Pokémon zal je immers ook nooit (legaal) kunnen spelen op een niet-Nintendo-toestel), maar wie weet brengt Google Stadia daar ooit verandering in? Evolueren we ooit naar een allesomvattende, Netflix-achtige bibliotheek die we kunnen raadplegen op eender welk toestel? Een mens kan dromen.

Gelukkig is er nog Brangelina

Laat ons hopen dat de week van de break-ups hiermee tot een einde komt. Straks gaan ze ons nog wijsmaken dat Brangelina uit elkaar zijn en dat er nooit een Friends-film komt…

 

Openingsbeeld: Burak Kostak @ Pexels

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *