Verdieping

De (zin en) onzin van de cassette-revival

7 januari 2019

author:

De (zin en) onzin van de cassette-revival

Cassettes zijn terug, ook al zit er niemand op te wachten.

Het is zondagavond en, ik geef het toe, ik heb wat lang gewacht met het zoeken naar een onderwerp voor mijn maandagse artikel. Dan valt mijn oog plots op een Verge-artikeltje (ja, een mens heeft zijn favorieten, hé) dat me doet terugdenken aan iets dat ik deze week nog las in de krant: cassettes zijn bezig aan een heuse revival, who would’ve thought? Onderwerp: check.

De volgende stap: een titel. Cassettes hebben geen bestaansrecht vandaag de dag, dus dat moest er zeker in. Titel: check. Een inleiding dan. Een korte uitbreiding van mijn idee over deze gekke wederopstanding. Eveneens check. Maar dan bedenk ik mij dat niemand zit te wachten op een zoveelste gebazel van een negativist. Daarom ging ik maar op zoek naar redenen achter de heropleving. Een typische zondagavond, inderdaad.

Waarom niet?

Nostalgie, dat verkoopt. Het is de redenering achter de zoveelste ‘Spider-Man’-reboot. De zoveelste Pokémon-heruitgave. Nòg een ‘Kampioenen’-film. En ja, soms schrijven onze artikeltjes vanuit het idee dat nostalgie aanslaat bij lezers. Sue me.

Dus waarom is een heruitgave van de cassette een overbodige zaak – volgens mij althans? Vinyl doet het toch ook terug goed? Ja, maar voor vinyl – en dan met name de oude, originele uitgaves, is een technisch onderbouwde reden waar ik kan achter staan.

[su_pullquote align=”right”]Nostalgie, dat verkoopt. Het is de redenering achter de zoveelste ‘Spider-Man’-reboot. De zoveelste Pokémon-heruitgave. Nòg een ‘Kampioenen’-film.[/su_pullquote]

Vroeger (en nu klink ik zo oud dat ik er graag ‘vroeger, kindjes’ van zou maken, maar ik ga me inhouden), voor de opkomst van de cd, was compressie namelijk nog niet zo’n wijdverspreid ding. (Nu begeef ik me even op minder bekend terrein, en ga ik vooral af op wat een producer me ook vertelde. Ik vereenvoudig de uitleg ook even.)

Beeld je even een oscillogram in (de afbeelding hieronder). Verdeel dit mentaal onder in drie zones: een bovenzone, middenzone en onderzone. De breedste middenzone, ongeveer 2/3e van de golven vormen de hoofdzone voor compressie. De overige zones (ongeveer een zesde elk) worden weggesneden en de middenzone wordt ‘uitgerokken’ om de weggesneden zones op te vullen.

De reden is simpel: de onder- en bovenkant zijn extreme zones die er vroeger voor zorgden dat je geluid kregelig werd, waardoor er ruis op de klank leek te zitten als je de muziek te luid zette. Met compressie verwijder je dat effect (dat producers ‘clipping’ noemen) en zorg je ervoor dat je zonder problemen je muziek luider kan zetten. Close enough.

Door de jaren heen werd muziek steeds ‘luider’, met behulp van compressie.

Met oude platen heb je veel minder last van compressie, waardoor je bij het luisteren naar oude platen effectief méér hoort dan op een cd van die plaat. Luister bijvoorbeeld eens naar een hedendaagse ‘geremasterde’ Beatles-cd, en luister vervolgens heel aandachtig naar een originele plaat van dat album. Je zal kleine verschillen horen die je eerder niet hoorde. Dààrom hou ik van (oude) platen.

Met cassettes heb je dat voordeel echter niet. Een cassette is een bijna exact duplicaat van een cd. Dus waarom zou je dan in godsnaam cassettes laten heropleven (nee, nieuwe platen hebben tegenwoordig ook compressie, maar de nostalgie bij platen draait om de originelen, niet)? Heb ik ongelijk en ken jij er meer van, laat dat dan zeker horen in de comments hieronder!

Waarom dan wel?

DJMag.com (geweldige bron, hé?) slaat voor mij de nagel op de kop: Pining for a golden age that never existed. Nostalgie heeft er veel mee te maken. We kijken terug op onze jeugd – of onze tweede jeugd voor de iets oudere lezers – en we grijpen terug naar de elementen die ons toen zo’n goed gevoel gaven. Of dat nu de nieuwe van Pokémon was, of die van Iron Maiden. Met het verschil dat Pokémon en Iron Maiden, net als vinylplaten en cd’s een gouden tijd hebben gekend. Cassettes waren gewoon verschrikkelijk.

[su_pullquote]De cassette biedt kleine, beginnende bands een ‘makkelijke’ manier om op kleine schaal opgenomen materiaal aan de man te brengen.[/su_pullquote]

Geholpen door ‘Cassette Store Day’ – dat begon in 2013, mede dankzij een Gentenaar – kwam de revival langzaam maar zeker op gang. De aandacht werd teruggetrokken naar deze ‘vergeten parel’ met een feestdag die verdacht veel leek op ‘Record Store Day’, ontstaan rond 2009. Dat de cassette een officieuze hoofdrol speelde in ‘Guardians of the Galaxy’ heeft het onding waarschijnlijk eveneens geen windeieren gelegd.

Een (heel) kleine duw in de rug

Naast nostalgie biedt de cassette kleine, beginnende bands een ‘makkelijke’ manier om op kleine schaal opgenomen materiaal aan de man te brengen. Waarom zet ik ‘makkelijk’ tussen aanhalingstekens? Omdat er niets makkelijk aan is. Wie heeft er immers nog een cassettespeler in huis? En wat is er mis met YouTube, SoundCloud en soortgelijke oplossingen?

Niettemin blijkt de cassette (vooral in de States) een populaire methode voor dj’s en underground bands om hun visitekaartjes af te geven. Bovendien blijkt de productieprijs van een cassette ettelijk malen goedkoper dan een plaat of een cd.

Een grote duw in de rug

Een van mijn favoriete redenen voor de cassetterevival komt evenwel uit Amerika. Als ik Global News mag geloven, dan is er een bijzondere bevolkingsgroep die de ruggengraat vormt van de cassette-industrie. Een groep die teruggrijpt naar cassettes omdat cd’s kunnen worden omgevormd tot geïmproviseerde messen. Een groep die geen toegang krijgt tot platen omdat die al even scherp en gevaarlijk kunnen zijn. Een groep die geen toegang heeft tot vrij internet om nieuwe muziek te kunnen downloaden. Ik heb het niet over baby’s, maar over gevangenen.

[su_pullquote align=”right”]Dat de cassette een officieuze hoofdrol speelde in ‘Guardians of the Galaxy’ heeft het onding waarschijnlijk eveneens geen windeieren gelegd.[/su_pullquote]

Amerikaanse gevangenen zorgen zo voor een nieuw spel van vraag en aanbod dat cassettes een tweede leven geeft. Enige kanttekening: de cassetjes moeten volledig doorschijnend zijn of ze komen de gevangenissen niet binnen. Iets met smokkelwaar, wapens, drugs en verborgen boodschappen.

En jij?

Ik vraag mijn lezers doorgaans niet om een reactie achter te laten. Een artikeltje dat afsluit met een vraag om participatie, en vervolgens geen enkele reactie krijgt, is toch een beetje triestig. Maar voor deze ene keer, omdat ik écht benieuwd ben of er hier al mensen zijn die op de hypekar gesprongen zijn, doe ik het toch. Ben jij al mee met de cassetterevival? Laat het dan zeker weten in de comments!

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
6 Comments
  1. Catherine

    Wat ben ik blij dat ik mijn ‘walkman’ nog niet heb gedoneeerd aan de kringloopwinkel.

  2. funkytubefan

    cassettes zijn gewoon fun, klinken best aannemelijk. Elk medium heeft zijn voor en nadelen. Een cassette is een democratische manier om iets fysieks in handen te hebben en waar de artiest ook nog wat kan aan overhouden als hij het een beetje slim aanpakt. Uiteindelijk komt het neer op luisteren naar de muziek, ...je kan dan wel 8000 platen op je harde schijf hebben, uiteindelijk moet je ze toch ook beluisteren en hopelijk zonder dat je ondertussen ook een mail beantwoord of op facebook ligt te scrollen , of telefoon krijgt , of een selfie aan het trekken bent....

    • Robert Tapehead Kuijpers

      Een goede cassette (type II of IV) klinkt veel beter dan een CD en al helemaal dan een harde schijf, dan moet het langs de soundcard passeren en dat is een zeer zwakke schakel. Daarom zijn er zoveel prijsverschillen in Cd-spelers, je hebt er al eentje voor 200 euro, maar de nieuwe McIntosch SACD speler kost 16.000 euro. Als je digitaal wil opnemen is een CD-Recorder aan te bevelen, TASCAM heeft een paar goede voor tussen de 400 en 1000 euro. Gebruik liefst wel CD-R's speciaal voor music. Klinkt duizend keer beter dan het CD-R station van een computer, is ook logisch. En je kunt er, alsof het een cassettedeck is, ook analoog mee opnemen. Ik gebruik naast de CD-recorder ook nog drie cassettedecks, waaronder een Nakamichi uit 1999. Altijd een plezier om te luisteren. Ik heb gelukkig nog een dertigtal type II cassettes nog in originele verpakking en een aantal die ik hergebruik. Type I (ferro) cassettes, worden weer steeds meer gefabriceerd, afhankelijk van het merk wisselt de kwaliteit echter nogal. TDK en TDK SA-X cassettes heb ik op het internet al voorbij zien komen voor prijzen van tussen de 50 en 140 euro per stuk, dus ik hoop dat een merk weer type II cassettes gaat produceren. RTM maakt nu hun Type One cassette, hopelijk volgt er een Type Two???

  3. Martijn

    Een cassettebandje draaien is eigenlijk net zo leuk als een LP opzetten. Het is gewoon prachtig om te zien en te horen, een mooi vintage Akai cassettedeck met aluminium front en VU-meters en knipperende led's die mee dansen op de muziek. Dát is toch veel mooier dan een digitaal bestandje afluisteren. Ik heb bandjes van 40 jaar oud die het nog gewoon goed doen. Onlangs nog zelf een mix tape opgenomen op een TDK ferro bandje met een super goed Technics deck. En het klinkt helemaal niet slecht.... Heel erg goed zelfs. Het bandje draai ik dan weer af op een radio cassette recorder, prachtig gewoon. Maar ook veel nostalgie. Cassettebandjes, gewoon harstikke leuk en op goede apparatuur (meestal vintage) klinken ze erg goed. Lege cassettebandjes zijn nog te verkrijgen bv bij de cassettebandjes fabriek.

    • Robert Tapehead Kuijpers

      Sinds ruim een jaartje is er een zeer goede type I cassette op de markt van het merk RTM, geheten Type One. De tape is volgens de formule van de legendarische professionele SM900 studio recording tape van BASF. De prijs is alleszins redelijk, verkrijgbaar als C 60 en C 90. Zeer goed loopwerk. Andere cassettes momenteel volop verkrijgbaar, maar minder goed van kwaliteit zijn de TDK B (oorspronkelijk bedoeld voor de Australische en Aziatische markt), de Duitse Gallunoptimal UR (UR heeft niets met de Maxell UR te maken in dit geval) en een zeer goedkope tape die nog lang niet slecht klinkt uit China van het merk Digitnow! (produceren ook van die kleine walkmannetjes waarmee je kunt "digitaliseren" met je computer, maar waar je beter ver omheen moet lopen).

  4. Robert Tapehead Kuijpers

    Uw stelling over ruis is onjuist. Heeft niets met compressie te maken, een CD is gewoon een heel ander medium. Een Minidisc (MD) is ook digitaal, overigens beter van kwaliteit dan een CD, want niet compressed, en ruisvrij. De DAT-cassette (Digital Audio Tape) is ook niet gecompressed en vrij van ruis. De ruis op, hoofdzakelijk, type I (normal) cassettes is een typische elektro-magnetische eigenschap. Bij goedkope type I audiocassettes is er veel ruis, bij een type I kwaliteitscassette - vanaf TDK D of Maxell UR - al veel minder. Er zijn ook duurdere ferro (type I) cassettes zoals de TDK AD, AR, AR-X en zelfs de AR-XG. Of liever gezegd, waren... Pas overigens op met meer "recente" TDK cassettes van het type B, D en SA, deze worden / werden gemaakt door Imation die de cassette - rechten van TDK heeft overgekocht. Essentieel voor een goed, ruisarm geluid is een goede type II tape, zoals de TDK SA of SA-X of Maxell URXL en URLX-S. Cassettedecks werden meestal afgeregeld op TDK SA. Deze tapes werken ook goed met Dolby geluidsonderdrukking, B of C (HXPro). Natuurlijk waren de metal alloy cassettes het beste, maar die vindt je nergens meer. Een goede cassette is belangrijk, maar even belangrijk een goed of zeer goed cassettedeck. Er worden zo nu en dan gerestaureerde exemplaren aangeboden, goede decks van Yamaha, Sony, Technics, Teac... Drie koppen decks zijn al veel duurder, en top decks van bevoorbeeld Nakamichi onbetaalbaar (tussen 5000 en 15.000 euro). Teac en Tascam zijn de enige twee merken die nog nieuwe (dubbel)cassettedecks maken, echter zonder dolby, want dolby geeft sinds 2018 geen licenties meer voor dolby B en C. Ander probleem: langzaam maar zeker raken de originele onderdelen op, en een cassettedeck is een zeer ingewikkeld ding, zowel mechanisch als wat afregelen betreft (calibreren), in deze recente tijden raakt die vakkennis langzaam verloren. Maar op een goed deck hoor je geen verschil tussen een TDK SA cassette en een goede CD...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *