Entertainment

CES 2019: de 10 meest bizarre, eigenzinnige gadgets

11 januari 2019

author:

CES 2019: de 10 meest bizarre, eigenzinnige gadgets

Rotsen beklimmen met een ‘wandelende’ wagen, ontlasten zonder lasten en nooit meer snuffelen aan een luier: dit zijn de meest eigenzinnige nieuwigheden op CES 2019.

Vandaag is de laatste dag van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op deze jaarlijkse, technologische hoogmis krijgen we elk jaar traditiegetrouw een sneak-peek op wat we in de loop van het komende jaar mogen verwachten. De hoogtepunten van CES 2019? Een oprolbare OLED-tv van LG, twee nieuwe videokaarten (RTX 2060 en Radeon VII) en een resem aan laptops. Verder is het al 5G wat de klok slaat.

Die aankondigingen kregen reeds voldoende media-aandacht. Op onder meer Tweakers.net kan je je hersenpan vullen met de allerlaatste nieuwtjes. Wij gooien het over een andere boeg: ons visier is gericht op de obscure vernieuwingen, die met minder tromgeroffel aangekondigd worden. Ofwel, de gekke gadgets met een hoek af. We lijsten er tien op die ons trakteerden op een glimlach.

1. Console voor bordspelliefhebbers

Bordspellen en video games zijn mijn stokpaardjes. Het spreekt dus voor zich dat de SquareOne – een console die mijn hobby’s versmelt – mijn kinderhart sneller deed kloppen. Het gamesysteem van de Franse start-up Wizama bestaat uit een 19 inch-touchscreen en wordt geleverd met pionnen, dobbelsteen en speelkaarten. Door middel van bluetooth en NFC worden deze elementen opgenomen in een van de acht games die voor het systeem ontwikkeld werden. Vanaf deze zomer kan je hem in huis halen, voor een (richt)prijs van 499 dollar.

2. Peperdure Teletubby

Een warme, zachte knuffelbeer kan je doorgaans voor een tientje in de winkel kopen. Het prijsetiket van de Lovot, daarentegen, tart alle verbeelding: 598.000 yen (of omgerekend 4.800 euro). Terwijl de meeste robots een bepaalde huistaak op zich nemen (zoals robotmaaiers of –stofzuigers), wil deze moderne Teletubby vooral… knuffelen. Doe je dat niet (of vertroetel je een andere Lovot), dan wordt hij jaloers en begint hij met zijn armpjes te zwaaien. Verder is hij uitgerust met enkele moderne snufjes. Zo kan hij verschillende personen herkennen en valt hij in slaap als je hem wiegt. Hij vertoont dus veel gelijkenissen met een baby, zowel qua gedragingen als kostprijs.

3. Luiers met poepsensor

Toch liever een échte baby? Dan komen de slimme luiers van Monit van pas. Of, meer bepaald, een sensor die je aan de achterkant van een luier bevestigt. Dankzij dit apparaatje hoef je één ‘kaktaak’ niet meer op te nemen: ruiken aan een luier. Als jouw baby zijn behoefte in zijn broekje heeft gedaan, word je meteen via Bluetooth op je smartphone verwittigd. Gedaan met poepsnuffelen! De sensor is sinds eind 2018 beschikbaar in Zuid-Korea en Japan, maar het is niet duidelijk of hij ook naar de Benelux komt.

4. Auto op poten

Ok, ik geef toe. Het woord ‘gadget’ is hier misschien niet op zijn plaats. Niet alleen is de Hyundai Elevate groot en duur, het gaat enkel om een conceptvideo. Maar in het kader van ‘bizarre nieuwigheden’ knijpen we graag een oogje toe. Deze conceptwagen – die rechtstreeks uit Transformers zou kunnen komen – kan immers niet enkel rijden, maar ook stappen. Zo kan hij je, naast de openbare weg, ook over moeilijkere terreinen transporteren. Vanaf dat de bodem complexer wordt, transformeert de Elevate. Daarom is hij geschikt om ingezet te worden als noodvoertuig, bijvoorbeeld als ambulance. Misschien moet de MUG binnenkort hernoemd worden naar de SPIN? (Flauw, ik weet het.)

5. Zelfreinigend, slim kattentoilet

Kattenliefhebbers hebben het hard te verduren. Niet alleen dien je je baasje – de kat, dus – dagelijks op zijn wenken te bedienen, daarnaast word je getrakteerd op haarballen en stinkende kattenbakken. PurrSong neemt deze tweede muizenis voor zijn rekening. Met de LavvieBot, een slimme kattenbak die zichzelf schoonmaakt. Via een app kan je daarnaast onder meer zien hoe vaak je geliefde viervoeter gebruikmaakt van het kattentoilet of hoeveel hij weegt. Mocht je dat willen, kan je bij elke toiletbeurt zelfs een melding op je smartphone ontvangen. In mei 2019 zal de LavvieBot op crowdfundingsite Indiegogo gestald worden.

6. Turbotandenborstel

Tandartsen geven het advies om tweemaal per dag twee minuten je tanden te poetsen, zowel na het ontbijt als voor het slapengaan. Vier minuten per dag is veel te lang, moeten de makers van de Y-Brush gedacht hebben. Daarom brengen zij een gebitvormige ‘turbotandenborstel’ op de markt, waarmee je je tanden schoon poetst in amper tien seconden tijd. Je voegt gewoon wat tandpasta toe en stopt hem daarna in je mond. Daarna knapt de Y-Brush het vuile klusje op voor jou. Interesse? Als je er een bestelt op hun webwinkel voor 109 euro, komt hij in april aan bij jou thuis.

7. Luxetoilet met spraakassistent

Luiers, kattentoilet én nog eens een toilet. Ik moet toegeven dat onze top 10 niet echt proper is geworden. Naast baby’s en katten kunnen ook wij binnenkort luxueus toiletteren, dankzij de Kohler Numi 2.0. ‘Het toilet van de toekomst’ is namelijk voorzien van een surround geluidssysteem, RGB-sfeerverlichting en…Alexa. Wie eenzaam is, kan op de plee een praatje slaan met de spraakassistent. Zo kan je bijvoorbeeld vragen hoe laat het is, of een liedje opzetten. Welk muziekgenre zou het meest stimulerend zijn tijdens een toiletbeurt?

8. App-gestuurde sieraden

Apple is wereldleider in de markt van wearables. Ondanks dat de markt gedomineerd is door een handjevol fabrikanten, wil ook de start-up iGlam een stuk van de taart. Hoewel je bij wearables spontaan denkt aan smartwatches en fitnesstrackers, gooit iGlam het over een andere boeg. Maak kennis met iGlam Smart Jewelry, ofwel app-gestuurde sieraden. Door middel van je smartphone kan je de kleur van het LED-schermpje veranderen en zo matchen met je outfit. Zowel ringen, kettingen als oorbellen behoren tot het aanbod. Wie zegt dat technologie en stijl niet samengaan?

9. Broodbotbakker

Mijn linkerhersenhelft wilt hem de ‘broodbot’ noemen, mijn rechterhersenhelft de ‘broodbakker’. De ‘broodbotbakker’ is een compromis geworden. Alle gekheid op een stokje, de Bread Bot van Wilkinson Baking Company gooide hoge ogen op de beursvloer. De machine neemt het hele bakproces voor zijn rekening: hij mixt, kneedt en bakt. Daarna loodst hij de broden naar een automaat die ze verkoopt. Moeten artisanale bakkers vrezen voor hun job?

10. Keramiekprinter

Tot slot, een 3D-printer. En dan hebben we het niet over een klassieke printer die filament absorbeert, maar eentje die keramieken kunstwerkjes boetseert. De printer gaat door het leven als Kwambio Ceramo One en moet gevoed worden met een soort poeder. De kost voor één vierkante centimeter van het geprint materiaal bedraagt ongeveer 0,08 dollar. Dus wie over een creatief brein en de nodige 3D-skills beschikt, kan binnenkort zijn eigen keramiek servies ontwerpen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Reacties
  1. […] van tijd vooraleer de technologie zijn intrede zou maken in laptopland. En zo geschiedde: op CES 2019 kondigden vier fabrikanten laptops aan met een OLED-paneel: Dell, HP, Lenovo en […]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *