Een dag in het leven van een tech-blogger: de voorstelling van de Huawei P30 Pro
Een halfjaar na de lancering van de Mate 20 Pro, gaan we opnieuw op perstrip met Huawei. Deze keer woonde niet Jens, maar ik de voorstelling bij van de P30 Pro. Een fragment uit mijn dagboek.
Toen ik vroeger werkte als technologiejournalist voor Minoc Media Services – uitgever van o.m. Techpulse.be, Clickx & PC Magazine – waren perstrips naar het buitenland maandelijkse kost. Tot vervelens toe, want veelal vond zo’n reisje plaats om de goede samenwerking met een fabrikant aan te wakkeren. Als kersverse technologieblog zit de situatie anders. Aan de ene kant stromen er minder uitnodigingen binnen, anderzijds kunnen we zelf bepalen wanneer een reisje inhoudelijk interessant is.
De voorstelling van de P30 Pro, bijvoorbeeld. Toen Huawei ons een maand geleden contacteerde om – voor de tweede keer sinds ons bestaan – een smartphonevoorstelling bij te wonen, waren we er als de kippen bij. Niet alleen zijn smartphones onze bread and butter, maar de P30 Pro belooft dé topper te worden van het voorjaar. Voor mij was Huawei immers de smartphonekoning van 2018, met de P20 Pro in de eerste jaarshelft en de Mate 20 Pro in de tweede. Bovendien was ik enthousiast naar een upgrade, aangezien de P20 Pro al een jaar mijn daily driver is.
De P30 Pro belooft dé topper te worden van het voorjaar.
Wie nooit in het journalistieke wereldje heeft vertoefd, vraagt zich waarschijnlijk af: waarom de P30 Pro niet thuis recenseren? Is zo’n trip naar het buitenland wel noodzakelijk? Of: wat valt er zoal te beleven op een perstrip? Om jullie een sneak-peak achter de schermen te gunnen, pende ik – naar analogie van Jens zo’n half jaar geleden – mijn belevenissen neer in mijn notitieboekje. Laat je meeslepen door ‘de avonturen van Bossie’: zo ziet een buitenlandse perstrip eruit voor een tech-blogger.
8u30 – afspraak aan Antwerpen-Centraal
Ik ben geen ochtendmens. Wetenschappers geven vast de uitleg dat mijn ‘nucleus suprachiasmaticus‘ te weinig melatonine (slaaphormonen) afstoot, maar de accurate verklaring is dat ik een luiwammes ben. Als dirty snoozer zet ik graag mijn wekker een uurtje te vroeg, zodat ik nog even tussen de donzen kan soezen. Vandaag ging dat helaas niet, tenzij ik een low-budget figurant van The Walking Dead wilde cosplayen. Om zes uur moest ik al uit de veren om mijn trein te halen. Eerste bestemming: Antwerpen-Centraal.
Een drietal jaren terug kende niemand hier de Chinese smartphonefabrikant, vandaag worden ze samen met Apple en Samsung bij de ‘big three’ gerekend.
Om zeker de Thalys niet te missen, was ik al zo’n uurtje vroeger op de afspraak aan het perron. Gelukkig duurde het niet lang vooraleer de eerste journalisten, tech-bloggers, fotografen en social influencers toestroomden. In totaal waren er – naar schatting – zo’n vijftig mensen van de partij. Een duidelijk statement van Huawei dat het sterk gelooft in de P30 Pro, want zelden worden er zoveel mensen meegenomen naar een buitenlandse productvoorstelling. Overkill of niet, het is duidelijk dat de marketing efforts van Huawei worden beloond. Een drietal jaren terug kende niemand hier de Chinese smartphonefabrikant, vandaag worden ze samen met Apple en Samsung bij de ‘big three’ gerekend.
Na een klein uurtje wachten stapten we de Thalys op. De treinrit zou ongeveer twee uur duren. Ondertussen keuvelden we over retroconsoles, de nieuwe Apple AirPods en Google Stadia. Of, met andere woorden, hetgeen je verwacht van een meute nerds (waaronder ikzelf). Daarnaast deelden we onze goede en minder goede ervaringen in de (kleine) wereld van de tech-journalistiek. Ja, ook minder goede ervaringen, want helaas worden niet alle uitgeverijen geleid door een sterk management. In tijden waarin traditionele verdienmodellen op de schop gaan, zijn getalenteerde journalisten veelal het slachtoffer.
11u00 – blitzbezoek aan Parijs
Meteen in Parijs stond een shuttlebus ons op te wachten, die ons loodste naar het Paris Convention Centre. Vervoer, eten, drinken, tickets, documenten en aangenaam gezelschap: alles was – zoals gewoonlijk bij Huawei – tot in de puntjes geregeld. Bij aankomst aan de expositieruimtes, hadden we nog een tweetal uur de tijd vooraleer de voorstelling van start ging. Voor mij de tijd voor een hapje en drankje, voor andere journalisten de tijd om hun nieuwsartikel af te werken.

Na een uitgebreide lunchpauze kregen we een armbandje, waarmee we naar binnen konden gaan. Hoewel we nog steeds een uur te vroeg waren, waren er al heel wat mensen in de zaal. Een goede schatting maken is niet mijn sterkte, maar ik vermoed dat er enkele duizenden aanwezigen waren. Enerzijds journalisten – waarom zet iedereen die schermhelderheid op hun laptop zo hoog? – en influencers, maar ook Huawei-personeel. Daarnaast waren er, zo vermoed ik, een aantal enthousiastelingen (van Aziatische origine) die ingehuurd waren. Bij de meest incrementele aankondiging die op het grote scherm verscheen, gonsden er overdreven wow-geluiden door de zaal. Of Chinezen zijn minder cynisch dan ons. Dat kan ook.

14u00 – voorstelling van de P30 Pro
Klokslag twee uur ging de smartphonevoorstelling van start. Na een kort corporate filmpje over Huawei, verscheen CEO Richard Yu op het podium. Wat volgde was een uitvoerige uiteenzetting van de P30 Pro. Wie het moment vanachter zijn scherm wil herbeleven, kan hier het volledige evenement op YouTube bekijken. Hoewel er een handjevol interessante aankondigingen werden gemaakt, waren er geen verrassingen: het weekend voordien waren de meeste details al gelekt.
Naar goede gewoonte werden er veel kwinkslagen gegeven richting Apple en Samsung. We kregen voornamelijk redenen te horen “waarom de P30 Pro beter is dan de iPhone XS Max en Galaxy S10 Plus”. Zo benadrukte de topman van Huawei dat de P30 Pro geniet van dunnere bezels, een langere batterijduur en een betere camera ten opzichte van zijn concurrenten. Vooral op de betere camera werd er gehamerd, zoals de teaser ‘Rewrite the rules of photography’ al verklapte. Een kwartier lang werden er foto’s vergeleken tussen de drie toptoestellen. Ook de fotograaf Erik Madigan Heck werd uitgenodigd om een promotiepraatje te doen.
Citaat van de avond? “You can see the galaxy better with a P30 Pro than with a Galaxy-phone.”
Citaat van de avond? “You can see the galaxy better with a P30 Pro than with a Galaxy-phone.” Daarbij verwees de heer Yu naar de nachtmodus van de camera. Dankzij artificiële intelligentie is het mogelijk om véél lichtere foto’s te maken. Ook zijn voorgangers, de Mate 20 Pro en P20 Pro, genieten al van die functie, maar het camerasnufje belooft nog verfijnder te zijn dan tevoren. Volgens de demobeelden kan je met de P30 Pro vanuit Namibië de Melkweg prima fotograferen, terwijl er bij de iPhone XS Max en Galaxy S10 Plus enkel wat sterren te zien zijn.

Het is altijd een uitdaging om de échte aankondigingen te destilleren, want zelfs de kleinste vernieuwingen worden met veel tromgeroffel aangekondigd. Of de P30 Pro zijn hoge verwachtingen kan inlossen, zal blijken uit mijn recensie. Na de voorstelling mochten we immers ons testexemplaar gaan ophalen. Ikzelf kreeg een zwarte variant. You can never go wrong with black, maar ook de gradiëntkleuren zien er erg mooi uit. Vooral de Sunburst-variant.

17u00 – terugtocht
Na afloop kregen we de kans om mensen bij Huawei te interviewen. Omdat ik zelf geen interview gepland had – en de smartphonevoorstelling langer duurde dan verwacht – heb ik nog snel een potje Mario Kart gespeeld met ex-collega Dries Cludts (redacteur bij Techzine). Na hem vernederd te hebben, stond de shuttlebus klaar om ons op te pakken richting Gare du Nord. Het einde van de dag liep helaas niet van een leien dakje. Omdat er een ongeval gebeurd was op de Parijse autostraden (dagelijkse kost?), moesten we afstappen en sprinten richting metrostation. Pas vijf minuten voor de Thalys vertrok, kwamen we aan in het treinstation. Een stresserende afsluiter van een succesvolle perstrip.
Wat me vooral bijblijft? De Huawei P30 Pro ziet er geweldig goed uit. Het nieuwsbericht van de P30 Pro teasede me al, maar nu ben ik razend enthousiast om met de mobiele camera op stap te gaan. En dat is (volgens mij) dé reden waarom een fabrikant zoals Huawei zoveel influencers uitnodigt. Enerzijds kan het zo de goede banden smeden, anderzijds kan het ons prikkelen door ons te trakteren op een geweldige dag. Mission completed, Huawei.