De beste techproblemen van de afgelopen week
Van een beetje Schadenfreude gaat niemand dood. We kijken naar Facebook, OnePlus en, natuurlijk, Tesla.
Persoonlijk heb ik er een goede periode op zitten. Na de Boekenbeurs had ik enkele dagen verlof, de winterse feestdagen komen eraan, de nieuwe Pokémon-games zijn best te pruimen en mijn bier-adventskalender is toegekomen. Feest!
Het verging niet iedereen even goed. De afgelopen dagen kwamen Facebook, Instagram en WeChat niet al te positief naar voren in een beveiligingsonderzoek, kreeg OnePlus opnieuw een data-opdoffer te verwerken en gooide Tesla zijn eigen ‘onbreekbare’ ruiten in.
App-updates worden niet geüpdatet
Het is altijd wat problematisch als een app niet doet wat hij belooft. Als de Facebook-app zegt dat hij een update binnenhaalt die bepaalde onveiligheden wegwerkt, en dat vervolgens niet doet, dan is dat genoeg om eindelijk het vertrouwen in Facebook en zijn aanverwanten te verliezen en het sociale medium voorgoed op te geven.
Laat dat nu net zijn waar internetbeveiligingsbedrijf Check Point vorige week mee naar buiten kwam: enkele van de populairste apps in de Google Play Store werden één maand lang gecontroleerd op gekende kwetsbaarheden in de apps. Het ging onder meer om Facebook, Instagram en de Chinese Facebook-tegenhanger WeChat.
Concreet betekent dit dat Facebook op de hoogte is van problemen in zijn software en nalaat om die op te lossen. Hackers zouden daardoor makkelijk toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld jouw locatiedata of zouden ze jouw privéberichten kunnen lezen.
Het grootste probleem van deze situatie is dat de beste raad die je kan volgen voor smartphonebeveiliging, ‘update steeds je apps en telefoonsoftware’, niet langer voldoende is als de grote app-aanbieders hun verantwoordelijkheid niet opnemen. De strenge(re) GDPR-wetgeving bleek als waarschuwing dus onvoldoende. Je zou er je vertrouwen in sociale media haast door verliezen. Terzijde: volg zeker onze Facebook-pagina!
OnePlus: datalekken +1
In januari 2018 viel smartphoneproducent OnePlus ten prooi aan een tamelijk groot datalek: 40.000 klanten zagen hun gegevens gepikt worden, waaronder kredietkaartinformatie. En zaak die het merk geen goed deed: her en der werd opgeroepen om de Chinezen niet meer te vertrouwen met je gegevens. De nationaliteit van het merk deed hen op dat moment ook al geen goed.
Vorige vrijdag kwam evenwel naar buiten dat OnePlus opnieuw het slachtoffer was geworden van een datalek. Het zegt dit keer niet hoeveel slachtoffers er vielen, maar wel dat de indringer(s) toegang hadden tot emailadressen, contactgegevens en reguliere adressen. Betalingsgegevens zouden dit keer buiten schot zijn gebleven. Oef!
En omdat een ezel zich geen drie keer aan dezelfde steen stoot, gaat OnePlus vanaf volgende maand samenwerken met een ‘internationaal gelauwerd beveiligingsplatform’. Daarnaast zet de foonfabrikant een bug bounty-programma op waarbij ethische hackers beloond kunnen worden als ze fouten in de beveiliging vinden (en die aangeven in plaats van ze uit te buiten).
Next level (eigen) ruiten ingooien: Elon-stijl
De beelden gingen de wereld rond: Elon Musk die een medewerker op het podium vraagt om te demonstreren hoe onbreekbaar de ruiten van de nieuwe Tesla pickup wel niet zijn. Om vervolgens te zien hoe makkelijk ze breken. Instant meme classic material hier.
Meteen na de voorstelling daalde het Tesla-aandeel zes procent, maar dat deerde blijkbaar niet: na het weekend bleken namelijk al 200.000 mensen een exemplaar besteld te hebben. Ergens ook niet onlogisch: de prijs is zeer schappelijk aan ongeveer 39.000 dollar.
Yup. Sledgehammer impact on door cracked base of glass, which is why steel ball didn’t bounce off. Should have done steel ball on window, *then* sledgehammer the door. Next time …
— Elon Musk (@elonmusk) November 25, 2019
Vandaag kwam Elon Musk bovendien met een logische verklaring voor de faux pas tijdens de voorstelling. Net voor de voorstelling waren zijn medewerkers namelijk losgegaan op de (voor)ruit en gooiden ze metalen ballen en sloophamers op de ruiten. Tijdens de voorstelling zelf werd de druk dan waarschijnlijk te veel en barstte de voorste ruit meteen. Waarom de achterste ruit dan ook brak, is een mysterie waar Elon liever over zwijgt. De les is duidelijk: hou je nieuwe Tesla ver weg van petanquende senioren.
Heb je zelf een leuke tech-fail gespot? Laat het ons dan zeker weten!
Openingsbeeld: JESHOOTS.com via Pexels