Overig

De beste techtips voor wielertoeristen

21 april 2019

author:

De beste techtips voor wielertoeristen

De zon schijnt, de zomer is in aantocht: ideale omstandigheden voor een fietstocht. Voor alles bestaat tegenwoordig technologie, en dat geldt ook voor de wielertoerist. Dit zijn onze aanraders.

Wanneer de zon niet langer dient als louter sfeerverlichting, maar opnieuw echt warmte geeft, dan trekken de patsers (zo heet onze fietsgroep) van onze familie er weer op uit. Zoals het echte amateurtechneuten betaamt, doen we dat natuurlijk met de nodige technologie, al dan niet bevestigd aan onze fietsen. Deze gadgets zijn tried & tested door jullie favoriete patsers. Laat ons zeker weten wat jullie gebruiken in de comments!

Fietscomputer

Toen mijn broer voor het eerst zijn nieuwe Garmin-fietscomputer meebracht, was ik sceptisch. Zo’n ding overcompliceert de zaken; fietsen is gewoon fietsen en laat ons er geen wetenschap van maken. Tot ik zelf eentje op mijn stuur monteerde.

Mijn oog viel hiervoor op de Garmin Edge 820 (kijk zeker even rond om prijzen te vergelijken) – een tussenmodel. Het toestel kan ter plekke een geschikte route voor je uitstippelen, maar nog veel leuker wordt het wanneer je routes gaat uploaden – die het toestel zelf houden bijvoorbeeld geen rekening met drukke autowegen.

Nee, de pret bij zo’n computers ligt in de mogelijkheid om de beste en leukste routes van anderen te uploaden. Ben je op stap geweest met anderen, dan moet je gewoon je route opnemen en dan kan je die later nog een keer opnieuw afleggen. Nieuwe routes kan je ook halen vanuit Strava en GPSies. De verbinding met Strava werkt doorgaans erg vlot, dus vergelijken met je vrienden wordt des te makkelijker.

Top tip voor de werkmens: bij Decathlon kan je er eentje kopen met je ecocheques.

Strava

Strava, voor wie het nog niet kent, is een sociale media-app voor sporters. Je kan er haast elke sportactiviteit bijhouden en delen met vrienden en kennissen. Voor wie actief is zonder parafernalia (sporthorloges enzo), wordt de activiteit opgenomen door middel van je smartphone. Op zich lukt dat wel, maar de 6 inch aanraaktabletten van vandaag maken natuurlijk dat dat niet voor elke activiteit zo handig werkt. Ga maar eens squashen met je iPhone XS Plus in de hand.

Strava werkt wel heel goed samen met zowat alle sportgadgetmerken. Met mijn fietscomputer bijvoorbeeld; zie ik een leuke fiets/loop/eender-wat-route voorbijkomen, dan kan ik die downloaden naar mijn fietscomputer om die later zelf eens te doen. Voor fietscomputers geeft Strava overigens ook aan wanneer je een segment passeert dat je kan verbeteren. Zo word jij al snel de top dog van je buurt.

GPSies

GPSies is nog zo’n app die goed samengaat met een fietscomputer, maar hij werkt ook goed als je alleen je smartphone gebruikt. De app werd ontworpen voor fietsers en lopers en dient om je favoriete routes te delen. De schoonheid ervan is dat ze gemaakt worden door mensen die hun buurt goed kennen; zo zal je voornamelijk wegen terugvinden die ver verwijderd zijn van de drukke autowegen.

Je kan de routes afspelen op je smartphone, maar je kan de route-info ook makkelijk en snel downloaden naar de app van je favoriete fiets- of sportcomputer. Zo ben je altijd op weg met de beste tried-and-tested routes.

Sporthorloge en hartslagmeter

Een sporthorloge is de handigste optie voor wie regelmatig verschillende sporten mengt. Een fietscomputer is dan ook minder handig wanneer je wilt gaan hardlopen. Een sporthorloge is dan de ideale, veelzijdige compagnon.

Zelf gebruikt ik al enkele jaren de Polar m400. Samen met de hartslagmeter is het een perfecte tussenoplossing voor wie data wil verzamelen van zijn sportactiviteiten, zonder daarbij te veel of te duur te gaan. De m400 werd ondertussen vervangen door een nieuwer model, maar jarenlang was het de beste optie voor de beste prijs/kwaliteit.

Zeker voor beginners is het aan te raden de hartslagmeter bij te kopen; zoniet dan zal je snel je eigen ‘motor opblazen’. Een constante hartslag op een aanvaardbaar niveau (+-150 per minuut) helpt je je inspanning zo lang mogelijk vol te houden.

GSM-houder

Wil je na je dure sportspullen niet te veel geld meer uitgeven, dan beschik je gelukkig al over je meest veelzijdige sporthulp: je smartphone. Het enige dat je dan nodig hebt, is een gsm-houder om op je fiets te monteren of aan je arm te hangen. Zo heb je meteen je gps én sportmonitor op zak. Een houder vind je al voor 10 euro, maar best investeer je net iets meer, zodat je toestel niet na 5 minuten al op de grond ligt. Ik spreek uit ervaring.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *