Entertainment

De kenmerken van een mobiele game en enkele aanraders

27 april 2019

author:

De kenmerken van een mobiele game en enkele aanraders

Wat maakt een goede mobiele game en welke moet je zeker eens proberen?

Onze smartphone slurpt de dode momenten op. Door middel van interessante artikels, toffe sociale media en natuurlijk mobiele games hoeven we ons nooit meer te vervelen. Integendeel: we gaan net meer dode momenten creëren simpelweg om onze smartphone nog eens boven te kunnen halen. Ik help je graag de verveling te verdrijven met enkele van mijn persoonlijke favorieten.

Slecht imago

Mobiele games krijgen vaak een speciale status in de gamewereld. Volgens de ‘echte’ gamers mag je ze niet bestempelen als volwaardig, terwijl de meer neutrale persoon ze in het beste geval zal omschrijven als casual. Neen, mobiele games worden steeds beter, uitgebreider en innovatiever, maar toch kampen ze nog steeds met een relatief ‘marginaal’ imago.

Dat heeft te maken met enkele karakteristieken die kenmerkend zijn voor de mobiele gamesindustrie. Ze zo zijn typerend omdat het medium deze nodig heeft (anders zou niemand ze spelen) en tegelijk zorgen ze ervoor dat ze makkelijk weg te zetten zijn als ondergeschikt aan ‘echte games’ – waarna doorgaans een pleidooi volgt voor consoles of computers, al naargelang de gamingoriëntatie van de spreker.

Wat maakt een goede mobiele game?

De grote aantrekkingskracht van mobiele games kan je gerust hun grootste zwakte noemen. Ze zijn haast altijd laagdrempelig. Ze zijn de definitie van wat we pick up and play noemen: in een dood momentje is het spel snel opgestart en ga je zo verder waar je vorige keer eindigde.

Uitgebreide missies zal je haast nooit voorgeschoteld krijgen en ze moedigen evenmin aan tot spelsessies van meerdere uren. Je speelt ze snel even terwijl je wacht op de bus, op het toilet, of je duwt het in de handen van de ‘klein mannen’ om hen toch eens drie minuten stil te krijgen.

Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet erg verslavend kunnen zijn. De levels zijn kort, wat betekent dat je snel dat gevoel van triomf krijgt. Je hersenen maken snel wat hormonen aan en de rest van de dag kan je niet anders dan uitkijken naar dat ene rustige momentje om nog wat verder te spelen.

Nog een bepalend kenmerk: ze volgen bijna altijd dezelfde typische progressie. De levels zijn steeds kopieën van elkaar, maar telkens iets moeilijker of met een nieuwe hindernis. In het begin ga je traag vooruit en op het einde gaat het sneller, maar zijn er telkens nieuwe elementjes bijgekomen. Games op consoles of computer volgen ook vaak een gelijkaardige progressie, maar dan tien keer uitgebreider. Mobiele games zijn vereenvoudigde versies, gevoed met steroïden.

Een laatste kenmerk: het visuele aspect is doorslaggevend. Mobiele games leggen doorgaans een grote nadruk op het visuele, bedoeld om van de eerste seconde te prikkelen. Een mooi voorbeeld dat alle genoemde kenmerken combineert, is ‘Angry Birds’. De hit van enkele jaren geleden had alles: het zag er afgelikt uit, was doodsimpel, volgde een eentonige progressie en toch leek de halve bevolking eraan verslaafd.

Ikzelf ben een erg casual gamer. Ik lees veel, heb veel hobby’s, kijk graag tv,… Voor uitgebreide games heb ik vaak geen tijd, dus haal ik mijn rush uit simpele dode momentjes, met simpele games. Een overzicht van mijn persoonlijke favorieten:

Football Manager Mobile (duh)

Mijn eerste keuze gaat al meteen in tegen veel van de kenmerken die ik zonet opsomde. Deze vereenvoudigde versie van het populaire computerspel is nog steeds zo uitgebreid dat je gerust enkele avonden bezig kan zijn om een voetbalseizoen te doorspartelen. Het is nog steeds mogelijk een seizoen op één avond te spelen, maar dan ben je aan het knallen.

Visueel is het spel top, maar niet erg pick up and play. Er komt redelijk wat denkwerk bij kijken en voor de onmiddellijke vrijgave van gelukshormonen moet je het niet doen. Toch is het spel erg verslavend. Het maakt dat dit spel een van de grootste online communities heeft voor mobiele games. Leuke uitsmijter: je favoriete techauteur (ik dus, niet Thomas) staat al twee jaar vermeld in de credits. Zoek me (of vind me in de spoiler)!

[su_spoiler][/su_spoiler]

Football Manager op de Switch is een gedrocht

Football chairman pro

Ja, ik speel graag voetbalspelletjes. Voor wie dat nog niet duidelijk was. Deze FCPRO (zoals de echte kenners het noemen) is al enkele jaren een vaste favoriet omdat het anders is. Je krijgt dan wel de controle over een voetbalclub, maar verder heb je geen controle. Je moet managers aanwerven en je kan hun beslissingen ratificeren of hen ontslaan. En dat tot in de oneindigheid.

Visueel is het spel een gedrocht, maar de seizoenen vliegen voorbij (soms op amper tien minuten) en het is erg verslavend. Eens je op het hoogste niveau bent aanbeland, wordt het wat eentonig, maar dan ruïneer je je club gewoon even door al het geld mee te nemen en een andere club over te kopen. Een aanrader voor fans van voetbalspelletjes die graag eens een andere benadering proberen.

Tenten en bomen

Tenten en bomen is al meer een standaard mobiel spel. Visueel aantrekkelijk, repetitieve levels met steeds een grotere moeilijkheid, en erg verslavend. De dagelijkse puzzels helpen je om de benodigde punten te sprokkelen die nieuwe levels ontgrendelen en houden het zo wat spannend. Een beetje als een dealer die zegt dat je vandaag maar één shotje coke krijgt en daarna moet wachten tot morgen.

Instlife

Instlife volg ik ondertussen anderhalf jaar en is in principe een levenssimulator. Vandaag is het een tamelijk uitgebreid spel waarin je snel een alternatief leven kan simuleren als rockster of nieuwe Van Gogh, maar zelfs voor al deze mogelijkheden was het een verslavend spelletje waar je een hele avond mee kon bezig zijn. Je gaat zo snel vooruit als je zelf wilt.

De basis is nog steeds erg simpel, met een gebrek aan visuele pracht en praal, maar van dit soort tekstgebaseerde spelletjes gaat mijn hartje sneller slaan. Het was nog nooit zo tof om chlamydia op te doen, of een dakloze bij elkaar te timmeren.

Wordfeud

De digitale tegenhanger van Scrabble bestaat al jaren en was destijds op unief een kleine hype onder de taalstudenten. Blijkbaar is Geert Van Rampelberg een genie in dit spel – who woulda thought? Perfect om te spelen met je vrienden, maar ook tegen een volslagen onbekende kan je je dode momenten ermee opvullen.

Plague Inc.

Genocide was nooit zo makkelijk, ethisch en leuk! In Plague Inc. ontwikkel je een bacterie of virus dat je gaandeweg kan upgraden tot mensenverslindende plaag. Laat je niet vangen: de wereldbevolking uitroeien is moeilijker dan het lijkt. Zelfs de machtige Thanos moest heel wat werk verzetten voor hij ‘de knip’ (niet te verwarren met de antwerpse knip) kon uitvoeren. Killing people is hard work, and serious business.

That level again

Eén van de kenmerken die ik aanhaalde voor mobiele games is een typische progressie waarbij je in essentie hetzelfde level telkens opnieuw speelt, met altijd een nieuwe hindernis of moeilijkheid. Bij ‘That level again’ nemen ze die beschrijving héél letterlijk op. Probeer het vooral zelf en thank me later.

GameDev-spelletjes

Spelletjes waarin je spelletjes maakt. Het wordt niet meer meta dan dat. GameDev Story springt er wat mij betreft bovenuit en kon me op één punt drie dagen lang ononderbroken bezig houden. Daarna had ik plots een nieuwe job. Of het één het gevolg was van het ander? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *