Devolo Magic 2 review: hocus pocus mesh, internet overal!
Een plug-and-play wifi-bundel die al je netwerkproblemen van de baan doet. Is de Devolo Magic een tovermiddel of broodjeaapverhaal?
Prijs: 275 euro
Versie: Multiroom Kit (3 adapters)
Wifi-netwerken zijn rare beestjes. Het ene moment is er geen vuiltje aan de lucht, het andere moment lijken ze bezeten door Satan. Sporadisch barst de hel los en volgt het ene netwerkprobleem het andere op. Soms is het kwaaltje te wijten aan Telenet, maar veelal kent één van onze access points puberstreken. Toen er op de redactie een persbericht binnenkwam over een wifi-oplossing voor een stabiel en supersnel netwerk, die je gewoon moet inpluggen, vroeg ik meteen aan het desbetreffende persbureau om er ons één op te sturen.
Ons testobject gaat door het leven onder de naam Devolo Magic. De beloftes in het persbericht klinken veelbelovend. Plug-and-play? Check. Supersnel internet? Check. Mesh én powerline in één bundel? Dubbelcheck. Of deze claims stroken met de werkelijkheid, testen we uit in ons laboratorium (lees: bij mij thuis). Daar legde ik de Devolo Magic op de pijnbank.
Powerlines met extra saus
Een klein woordje uitleg over de Devolo Magic (vooraleer ik mijn kritische pen bovenhaal). De Devolo Magic is niet één apparaat, maar een ganse productfamilie. In onze doos – de Multiroom Kit – voorziet de Duitse fabrikant drie toestellen: een basisstation (‘Magic LAN’) en twee satellieten of nodes (‘Magic WiFi’). Dit zijn drie powerlines, waarvan twee voorzien zijn van een access point. Of, in mensentaal uitgelegd: twee van de drie adapters sturen draadloze internetsignalen uit. Allen zijn ze uitgerust met een geïntegreerd stopcontact. Bovendien zien deze ‘bakstenen’ er best strak uit, wat voor vele stijlbewuste moeders ongetwijfeld een pluspunt is. Wij testten de tweede generatie van de familie. Een belangrijke kanttekening: de oude Devolo-powerlines kan je niet koppelen met de nieuwe Magics.

Voor wie kop noch staart krijgt aan al die netwerkterminologieën: powerlines zijn internetbakjes waarbij je geen lange netwerkkabel door de muren hoeft te trekken. In plaats daarvan transporteren ze de internetsignalen over het stroomnet. Daarom koop je ze altijd in een setje van (minimaal) twee adapters: nummer één jaagt het internet door het net, nummer twee vangt de signalen op. Deze tweede adapter kan voorzien worden van één of meerdere LAN-poorten (om bedraad te internetten), of een wifi-zendmastje (om draadloos te internetten). Powerlines zijn doorgaans een eenvoudige methode om straffe internetsnelheden te halen, maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit van je stroomnet. Ook werken powerlines enkel optimaal wanneer alle adapters op dezelfde fase werken.
Powerlines zijn natuurlijk niets nieuws en bovendien niet zo duur. In de toversaus van de Magic 2 voegde Devolo twee unieke ingrediënten toe: G.hn en mesh. -G.hn is een nieuwe powerlinestandaard, de opvolger van HomePlug AV(2). G.hn belooft een snellere maximumsnelheid van 2.400 megabit per seconde, ofwel zo’n 400 megabit sneller dan zijn voorvader. Eerlijk? In de praktijk is het verschil gering, want dergelijke snelheden zal je realistisch gezien nooit halen. De nieuwe powerlinestandaard rechtvaardigt het hoge prijsetiket dus niet.
Spinnenweb-wifi
De echte magie schuilt achter de wifi-technologie: mesh. Op zich is mesh eveneens niets nieuws: je kan al een tijdje een router kopen die op die technologie steunt. De vernieuwing zit in het huwelijk tussen powerlines en mesh. Even een blitzuitleg: een mesh-netwerk bestaat uit verschillende nodes of satellieten. Deze nodes tappen niet alleen internet van het stroomnet (in het geval van powerlines), maar communiceren ook met elkaar. Dit zorgt ervoor dat je overal een gelijkwaardige verdeling hebt van het wifi-signaal in huis. Dus of je nu in de keuken of living staat, je blijft altijd verbonden met hetzelfde netwerk. Als de internetsignalen van een node jouw toestel beter bereiken, dan schakelt hij automatisch. Zalig, toch?

En dat is de grootste troef van deze Devolo Magic 2: de gebruiksvriendelijkheid. Ook de meegeleverde handleiding met duidelijke foto’s vereenvoudigt het installatieproces aanzienlijk. Je stopt de twee Magic WiFi-adapters in een stopcontact naar keuze en koppelt de Magic LAN met jouw router dankzij de meegeleverde UTP-kabel. Meer is niet nodig om een netwerk op te zetten, de rest doet het systeem automatisch voor jou. Wil je nadien een wachtwoord instellen of netwerknaam wijzigen, dan hoef je geen kaas gegeten te hebben van technologie. Dankzij de smartphone-app My Devolo of desktopsoftware Devolo Cockpit kan je aan de instellingen van je netwerk sleutelen. Techneuten kunnen de webinterface rechtstreeks bereiken door het ip-aders van één van de nodes in te tikken. De configuratiemogelijkheden zijn niet al té uitgebreid, maar je kan er bijvoorbeeld de firmware updaten of een gastnetwerk opzetten.

Snelheid en bereik: ?
Omdat Tech & Leven nog maar bestaat sinds oktober, hebben we helaas weinig referentiemateriaal om de snelheid en het bereik van de Devolo Magic 2 te vergelijken. Meer zelfs: dit is het eerste netwerksnufje dat we hier recenseren. Jens en ik hebben wel vaker powerlines getest bij onze vorige werkgever (Minoc), maar dat is ondertussen al even geleden. Vandaar dat het ongenuanceerd zou zijn om een waslijst aan internetsnelheden op te sommen, aangezien zoiets sterk afhankelijk is van (onder meer) de kwaliteit van het stroomnet, dikte van de muren en pk’s van het internetabonnement. Omdat we niet over de nodige apparatuur (en expertise) beschikken om een grondige snelheidstest af te leggen, verwijs ik je graag door naar de recensie van Hardware.info. Zij voorzien doorgaans de meest diepgaande testresultaten in Vlaanderen en Nederland. Hardware.info is daarom het ideale platform voor de échte tech-knobbel.
In onze setup plugden we een node op het gelijkvloers en de bovenverdieping. Wat ons betreft kunnen we kort zijn: zowel de snelheid als het bereik van de Devolo Magic 2 lijken uitstekend te zijn. Vooral de mesh-magie doet wonderen: in zowat elke kamer vangen we een prima internetsignaal op. Alle adapters zijn verder voorzien van een Gigabit Ethernet-poort (voor wie bedraad wil internetten), die snelheden ondersteunt tot 1.000 megabit (of 125 megabyte) per seconde.
Conclusie
De Devolo Magic 2 is dus écht een fijn product. Kunnen we hem daarom aanraden? Dat hangt ervan af. Het pittige prijsetiket vormt ongetwijfeld voor velen een obstakel. Ons pakket – de Multiroom Kit – maakt je 275 euro armer. Voor een extra Magic WiFi of Magic LAN betaal je respectievelijk 79,90 en 118,89 euro. Een starter kit met slechts twee nodes kost al 149 euro. Dat is helaas de prijs die je betaalt voor de mesh-magie.
In vele woningen volstaat één degelijke centrale router. Wil je overal in huis genieten van een goed internetbereik, dan kan je daar een extra access point (bv. een powerline) aan koppelen. Wil je daarbovenop nog eens een naadloze overgang van het ene draadloze netwerk op het andere, dan is de Devolo Magic 2 geschikt voor jou.
Ons advies: De Devolo Magic 2 is gebruiksvriendelijke plug-and-play thuisnetwerkoplossing die vooral geschikt is voor grotere woningen. Devolo bewijst dat mesh en powerlines een geslaagd huwelijk vormen.