Interactief diëten met WeightWatchers: hoe werkt dat?
‘Weightwatchers’ is al zo oud als de straat, maar vandaag kan het ook gewoon digitaal. We probeerden het uit – niet voor onszelf, maar voor onze lezers, uiteraard.
Een dieet, het is vast nieuwjaarsvoornemen numero uno. Bestaat er een rechtgeaarde Vlaming die zich nog nooit heeft voorgenomen om enkele kilo’s af te vallen, daarin te slagen, om ze vervolgens weer vlotjes bij te komen? Ook ik verloor ooit 25 kilo op een jaar door mijn eetpatronen om te gooien en anders te gaan eten/leven.
De laatste jaren waren er toch weer een 3-, 4-tal kilo’s bijgekomen die zelf weinig initiatief namen om weer te verdwijnen. Met het oog op de nakende trouwerij van mijn broer, besloot ik ze dan maar zelf onder handen te nemen – het zou me een nieuw kostuum besparen als ik gewoon weer in dat van mijn eigen huwelijksfeest zou passen. Aan de slag dus.

Slank als een operazangeres
Er bestaan duizend-en-één dieetmethoden, gezondheidsgoeroes overstelpen onze sociale media en ieder jaar lijkt een nieuwe trend hét hipsterdieet te zijn dat je moét proberen. Maar er is één methode die al sinds jaar en dag overeind blijft, eentje die haar tijdsperiode overstijgt en er zelfs in slaagde om Opera haar portefeuille te laten leegroven: WeightWatchers – overigens heeft niet alleen Opera er munt uit geslagen, ook één van de rijkste Belgen vergaarde er een fortuin mee.
Sinds die overname door de Amerikaanse beleeft het merk een ware heropleving. Het stoffige imago werd er stevig afgetraind, een digitale aanpak werd het nieuwe pad. Een stevige wandeling later belandde de app eerder toevallig op mijn smartphone. We wikken en wegen het dieet, en nog veel meer: de app.
Gebalanceerd tussen goed en prijzig
Al bij al doet de ‘WW’-app niets nieuws: apps als ‘MyFitnessPal’ helpen je al jaren om je calorieën te tellen en nauwgezet bij te houden wat je doorheen je mond, slokdarm en heupkwabbeltjes duwt. Bovendien doen dergelijke apps dat gratis; WeightWatchers vraagt je een maandelijks abonnement te nemen van 15 euro (voor de app) of 29 euro (app+workshops).
De workshops heb ik nooit gebruikt – hier kan ik dus niet over oordelen – maar het basisabonnement betaal je de eerste maanden eigenlijk maar zelden aan volle prijs: er is altijd wel een aanbieding die je tot 40% korting geeft. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe klant bent, of omdat je werd aangebracht door een kennis. Die kennis krijgt dan ook een maand gratis. Dat gezegd: als je interesse hebt, kan je mij via deze link een maandje cadeau doen.
Een andere telmethode
Het grote verschil tussen WeightWatchers en andere, gratis apps, is dat je in de WW-app geen calorieën telt, maar ‘punten’ – het aloude, beproefde recept werd wonderwel vertaald van schriftjes naar je smartphonescherm. Het idee hierbij is dat je dan wel een bepaald aantal calorieën naar binnen speelt, maar dat voedingsmiddelen vaak een voedingswaarde hebben die niet per se correleert met de calorieën.
Wanneer je bijvoorbeeld een slaatje eet met noten, zou je volgens de calorietellers veel noten mogen eten vooraleer het te veel wordt. WW houdt evenwel rekening met, in dit geval, de vetten die noten van nature bezitten. Daarom wegen ze zwaarder door in dit systeem.
Op die manier ga je anders naar je eten kijken, waardoor je weer een nieuwe mindset creëert. Je bent je bewuster van wat je eet, rekening houdend met meer dan alleen de calorieën die vermeld staan op de verpakking. Nog een voorbeeld: versgeperst fruitsap weegt zwaarder door dan wanneer je een appelsien eet, omdat je meer sap nodig hebt om een verzadigd gevoel te bekomen dan wanneer je het vruchtvlees zou eten.

Op je eigen maat
Wie zich inschrijft op de WW-app, krijgt eerst een korte vragenlijst voor de kiezen. Hoe leef je momenteel, hoeveel sport je, hoeveel eet je. Daarna kan je aangeven hoe rigoureus je je punten wilt tellen. Die twee worden gecombineert tot je ‘plan’ – er zijn drie opties, gaande van alles tellen en bijhouden in de app, met veel punten die je mag opsouperen, tot een los plan waarbij je niet veel ingeeft, maar je ook maar weinig punten krijgt.
De balans wordt verzorgd door ‘zeropoints’: producten die je geen punten kosten. Hoe minder punten je hebt, hoe meer van zulke producten je krijgt aangeboden. Heb je veel punten, dan zijn er veel meer producten die je punten kosten. In een los schema hoef je bijvoorbeeld geen vis en schaaldieren te tellen. Iedereen krijgt dus een gebalanceerde keuze, afhankelijk van hoe nauwkeurig je wilt zijn. Al moet je je natuurlijk wel houden aan de juiste (zeropoint)producten en ingeven waar nodig.
Een donker wolkje
De app zelf werkt behoorlijk vlot. Je kan zoeken naar duizenden producten, ingeven hoeveel porties/sneden/gram je verorbert en als je dat nogal veel werk lijkt, kan je zo goed als ieder product in de supermarkt ook gewoon scannen. Voorziet de WW-database het niet, dan werd het wellicht al ingegeven door een andere gebruiker en hoef je nog slechts in te geven hoeveel punten het je kost. Zelf rekenen is er al lang niet meer bij.
Maar het is meteen het eerste puntje waar je zelf al eens op zal vloeken: niet alle producten zijn even correct ingegeven. Geen idee hoe ze het doen, maar yoghurt krijg je nooit in sneetjes naar binnen, toch? Soms krijg je voor een drankje bv. alleen de hoeveelheid in gram in plaats van in ml. Bovendien kan je geen waarde ingeven en moet je gebruikmaken van de slider. Wil je 750 gram ingeven van iets? Dan kan je beginnen scrollen…
WeightWatchers heeft de app daarnaast volledig in de cloud gezet – handig aangezien er een communityluik aan hangt – bv. gebruikers die producten ingeven en ze zo beschikbaar stellen – maar dat betekent ook dat je de app niet kan gebruiken wanneer je een slechte internetverbinding hebt. Er staat haast niets lokaal opgeslagen, waardoor je soms nogal lang moet wachten.
Eigen lof
WeightWatchers verdient niet alleen aan het model van de app; ze hebben ook een eigen webshop ingebouwd. Hier vind je producten die ze zelf aanraden en doorgaans minder punten kosten dan dezelfde etenswaren in de supermarkt. Deze zijn natuurlijk duurder en kleiner verpakt. De grootste winst die je hiermee dus doet is dat je voor een zakje chips minder moeite moet doen om je in te houden en de rest van de zak niet te verslinden.
De WW-app is met andere woorden (deels) een slim marketingplan om ‘gezondere’ dingen aan te prijzen. Let wel: er zijn heel lekkere dingen te vinden en ja, ze bevatten vaak minder punten, maar soms is dat gewoonweg omdat bijvoorbeeld de wraps van WW kleiner zijn dan die van je supermarkt. De fizzy cola gums kan ik je evenwel aanraden: lekker, weinig punten en je kan er toch een tiental van eten.
Onhandige receptuur

Een ander leuk punt aan de app is dat je zelf recepten kan aanmaken (en opslaan voor later) en zo snel en makkelijk je punten kan berekenen. Zo hoef je niet alleen te kiezen uit de (erg uitgebreide en lekkere maar klassieke) recepten van WeightWatchers zelf, maar kan je dus gewoon je eigen keuken de app binnenbrengen, of je kan de app je gerechten laten aanraden op basis van wat je (nog) in huis hebt. Op een feestje is het evenwel niet aan te raden om voor elk gerecht je gastheer of -vrouw te gaan uithoren over iedere aanwezige gram.
Een klein nadeel aan de recepten is dat ze, net als sommige andere functies, nogal verstopt zitten of net niet handig genoeg werken: ik heb meermaals enkele minuten moeten zoeken hoe ik dat ene recept ook alweer kon ingeven. Recepten die je opslaat, kan je bovendien niet sorteren; wie er enkele honderden heeft opzij gezet (in de hoop ze snel terug te vinden), kan dus opnieuw gaan zoeken.
Punten voor beweging
Bewegen is gezond, en dat geldt evenzeer binnen de WeightWatchers-app. Je kan bijvoorbeeld gratis (korte) workshops volgen om een snelle workout te verorberen – dit kan ook in het goedkopere abonnement.
De app houdt eveneens rekening met je dagelijkse beweging. Ga je bijvoorbeeld veel wandelen, dan kan je dat ingeven in de app, net zoals je punten ingeeft: je zoekt de activiteit, geeft aan hoe intensief het was en hoelang de activiteit duurde. Als beloning krijg je ‘fitpoints’, extra punten die je kan gebruiken als je daggemiddelde ontoereikend blijkt.
Let op: je maximale puntengebruik blijft steeds binnen een bepaald bereik om een ‘goede dag’ te hebben. Je mag dus meer punten gebruiken dan je hebt, maar gebruik je er te veel, dan heb je geen goede dag gehad, zelfs als je nog fitpoints op overschot hebt. Heb je geen fitpoints meer, maar wil je toch nog meer eten dan je dagtotaal, dan heb je overigens ‘weekextra punten’ tot je beschikking. Je kiest dus zelf hoezeer je jezelf beperkt.
Integraties
Je kan de WW-app ten slotte nog koppelen met randapparatuur. Heb je bijvoorbeeld een Fitbit-horloge, dan worden je activiteiten automatisch gesynchroniseerd. Wandelen, fietsen, zwemmen,… als het in je Fitibt-app staat, komt het vanzelf ook in je WW-app en krijg je fitpoints. Heb je bijvoorbeeld een Withings-weegschaal, dan kan je de WW-wegingen bovendien automatiseren.
De app is zogezegd ook compatibel met Google Fit, maar die integratie heb ik meermaals getest, met verschillende horloges en op verschillende smartphones, maar die link werkte gewoon niet. Mijn test van de Oppo Watch (uitgebreide review komt binnenkort) viel zo deels in het water.
Meestal gebruikte ik daarom de Fitbit Sense: een echt smartwatch van Fitbit (niet gewoon een stappenteller) en die deed het fantastisch. De integratie van Fitbit met de app was naadloos. De Sense zelf zette me bovendien elk uur aan om mijn ‘actieve uren’ te halen: 250 stappen per uur. Hoewel het gaat om twee aparte producten (en ook hiervan verschijnt binnenkort de uitgebreide review) kreeg ik haast het gevoel dat WeightWatchers en Fitbit nauw hebben samengewerkt om de integratie te verzorgen. Beiden waren de perfecte aanvulling voor elkaar.
Het oordeel
WeightWatchers heeft me geholpen om mijn levensstijl opnieuw onder controle te krijgen. Hoewel ik momenteel op iets meer dan een maand ‘slechts’ twee kilo bent verloren, zit ik opnieuw op gewicht en past mijn kostuum weer perfect. Ik zou gerust meer kunnen afvallen als ik de app en de aangeraden adviezen strikter zou opvolgen, maar ik koos er bewust voor om het langzaamaan te doen, waardoor ik mijn ‘nieuwe’ levensstijl hopelijk beter en langer kan volhouden.
Bij enkele familieleden zag ik echter de kilo’s eraf vliegen. Iemand die 15 kilo verloor op 4 maanden, bijvoorbeeld. Maar zo werkt natuurlijk elk dieet: als je jezelf er echt op toelegt, werkt àlles. De grootste uitdaging is steeds het volhouden achteraf…
Ik kan WW dus aanraden voor iedereen die wil diëten op zijn eigen tempo. Bezit je al een Fitbit (of een van de andere compatibele diensten, zoals Apple Health), dan zal je er nog meer plezier uithalen en wordt het pas echt makkelijk om je levensstijl om te gooien en deze vast te houden.
Geloof het of niet, maar deze review werd niet betaald: ik koos er vrijwillig voor om mezelf opnieuw te onderwerpen aan een dieet. Maar het loonde gelukkig wel.