Reviews

Een slimmere pols: een maand met mijn eerste smartwatch

14 december 2018

author:

Een slimmere pols: een maand met mijn eerste smartwatch

Ongeveer een maand geleden ging ik in Amsterdam naar de voorstelling van de nieuwe Fossil Sport smartwatch-lijn. Over dat avontuur kan je hier meer lezen. Daarbij kreeg ik een Fossil Q Explorist HR Gen 4 om uit te testen: mijn eerste (smart)watch. Ik vertel je over mijn ervaringen met een pols die me plots advies geeft, deel mijn mening over de smartwatch en vergelijk deze mening met die van anderen.

Aangezien dit mijn eerste smatchwatch is, ben ik niet bekend met technische specificaties en heb ik geen vergelijkingspunten van vorige generaties om de Fossil te kunnen benchmarken. Hiervoor verwijs ik doorheen mijn review naar de meningen van andere media die hetzelfde horloge onder de loep namen. Zo krijgt de meer technisch onderbouwde lezer ook een volledig beeld van dit modieuze smartwatch.

Design en behuizing

Fossil is in tegenstelling tot Huawei, Samsung, Apple en andere smartwatchmerken een modemerk. Dat is te merken: de Explorist HR is één van de mooiere smartwatches op de markt. Het strakke design, gericht op mannen, met een industriële look bevestigt dat dit een modeaccessoire én een technologisch snufje is. Hij ziet er minder futuristisch uit dan een groot deel van zijn concurrenten. Een pluspunt als je het mij vraagt. Laat het grotere design je bovendien niet afschrikken. Bij momenten lijk ikzelf wel op Jack Skellington of Tante Sidonia met dwerggroei, maar met een diameter van 45mm was het horloge nog steeds draagbaar op mijn dunne pols. Bovendien maakt een groter scherm de bediening handiger.

[su_pullquote align=”right”]Fossil is in tegenstelling tot Huawei, Samsung, Apple en andere smartwatchmerken een modemerk. Dat merk je aan de looks[/su_pullquote]

De versie die ik testte, kwam met een zwart siliconen bandje en is makkelijk vervangbaar. Fossil biedt een grote keuze straps aan in allerlei kleuren en materialen. Opmerkelijk: ook de leren bandjes hebben aan de binnenkant een siliconenlaag. Zo zou ik nog steeds modieus kunnen zijn tijdens het sporten, moest ik dat ooit doen. Mooi maar prijzig: voor 25 à 30 euro krijgt je horloge een nieuwe look.

Het horloge is 13mm dik en heeft een 1.4 inch OLED-scherm met een resolutie van 454×454 pixels. De bezel is zichtbaar, maar bijzonder dun en stoort niet. Daarbovenop heeft het scherm een lichtsensor, die het horloge automatisch verlicht of dimt waar nodig. Onderaan het horloge zit een hartslagsensor. Daarnaast heeft hij GPS, NFC (betalen met Google Pay) en is hij zwembestendig tot op 30 meter diepte. Allemaal nieuwigheidjes die (zo laat ik me vertellen) afwezig waren bij vorige generaties. Aan de rechterkant zitten er drie knoppen. De middelste brengt me naar het menu, de zijknoppen zijn programmeerbaar om me naar favoriete apps te brengen.

Ik testte de laatstgenoemde snufjes, die allemaal naar behoren werkten. Hoewel het soms eventjes kan duren voor hij een GPS signaal oppikt, is het zeer makkelijk de weg te kunnen volgen via je horloge eens hij dat doet. Als trotse Belg kon ik ook Google Pay eens uittesten, iets wat het merendeel van de andere media die onze taal delen nog niet konden. Ik waande me in 2666, zwiepte mijn pols over het Bancontact-toestelletje en jawel, mijn koffiekoek en Monster Energy waren betaald. Nifty en cool. Dat er geen speakertje in het horloge is, is misschien een beetje jammer. Ik had graag Spock-gewijs met mijn vrienden gebeld. De hartslagsensor gebruikte ik niet erg veel. Bij zittende metingen leek hij altijd vrij accuraat. Laurence Arnold van androidworld.nl merkte echter het volgende op over de hartsensor:

‘De hartslagsensor meet bij normaal gebruik ongeveer om de 20 minuten je hartslag. Tijdens het sporten staat deze continu aan. De accuraatheid daarvan is moeilijk te bepalen, maar ik heb een poging gedaan door de waarden met de Huawei Watch 2 te vergelijken. Hierbij fluctueerden de waardes tijdens verschillende metingen binnen een paar hartslagen van elkaar, voor wat het waard is.’

Software en gebruik

Het horloge gebruikt Wear OS van Google. Tijdens het testen van het horloge wisselde ik van smartphone; iOS naar Android. Zo kreeg ik een volledig beeld van het gebruik op ieder soort telefoon. Terwijl ik op mijn iPhone wel wat verbindingsproblemen ondervond, was dit op de Motorola One nooit het geval. Of het aan het operating system lag of de hardware van beide toestellen weet ik niet, het verschil was echter opmerkelijk.

[su_pullquote]Bij momenten lijk ikzelf wel op Jack Skellington of Tante Sidonia met dwerggroei, maar met een diameter van 45mm was het horloge nog steeds draagbaar op mijn dunne pols[/su_pullquote]

De eerste verbinding verliep op beide systemen wel even makkelijk. Na een achttal stappen is je horloge verbonden aan je telefoon, wifi, Google-account en agenda-app naar keuze. Ook op mijn iPhone was het bijzonder makkelijk mijn lessenrooster, dat in een Apple-app staat, over te zetten op mijn horloge.

Op het horloge zelf staan al enkele basisapps zoals een wekker, timer, een agenda-app, Maps en de Google Fit-app. De kleine apps bleken verbazend genoeg de handigste. Zo maakte ik als opperchaoot meermaals per dag gebruik van de ‘telefoon vinden’-app. Een vertaling ligt nooit meer op het puntje van mijn tong met Google Translate en na een wilde studentennacht vind ik steeds het sleutelgat met de zaklamp. Die doet het hele horloge wit oplichten. Ingenieus handig.

In de Google Play Store zijn nog meer apps te vinden. Die delen zich op in zowat 3 grote categorieën: productiviteit-apps, Fitness-apps en customization-apps.

Warhoofd zijnde, bleek die eerste categorie best handig. Met Todoist kan ik mijn taken mooi opdelen en opslaan op mijn horloge. Ik ben een winnaar, door zo’n lijstje word ik Pavlov-gewijs gedreven tot productiviteit. Een grote verdienste die ik de smartwatch dankbaar ben.

Het horloge is bijzonder aanpasbaar. Naast de downloadbare watchfaces van Fossil zijn er nog customization-apps. Die bieden gigantisch veel mogelijkheden aan, of bieden je de mogelijkheid zelf een achtergrond te maken. Al deze looks kunnen opgeslagen worden; een gimmick die ik best veel gebruik. Bij iedere outfit hoort een bijpassende watchface, toch?

Een antwoord op de fitnessfuncties van mijn polscomputertje moet ik je schuldig blijven. Naast een paar hartslagmetingen en eens lachen om het aantal stappen na een TD, deed ik niet veel meer met het overweldigende aanbod aan apps.  Wild rechtspringen en een oerkreet loslaten na een spannende winst in World of Warcraft is nu eenmaal de meest intense lichaamsbeweging die ik verricht. De algemene consensus (link: Wareable) van mede-reviewers (link: Techradar) is dat die naar behoren werken. Wie zich echter intensief wil bezighouden met fitness, kan beter een chest strap gebruiken.

Zoals ik al zei, is het scherm groot genoeg, wat de bediening vergemakkelijkt. Het was bijzonder makkelijk notificaties te bekijken en antwoorden op berichtjes via het horloge verliep vlot. Soms was het gebruik van het touchscreen toch wat gesukkel. De kleinste onbedoelde beweging kon me ongewild van menu doen veranderen. Het blijft uiteraard maar een 1.4 inch-scherm.

Accu en prestaties

Wellicht het enige echte minpuntje aan mijn nieuwe snufje: de batterij. Hoewel hij bijzonder snel oplaadt, raakt hij ook heel snel leeg. Het horloge opladen, gebeurt aan de hand van een usb-kabeltje met magneet waar je het horloge op legt. Op een uurtje en een half is je smartwatch weer klaar om te gaan, opgeladen aan een laptop.

Dit zul je echter vaak moeten doen: indien je alle functies van het toestelletje benut, raakt hij op een lange werkdag zonder batterij. Het oplaadkabeltje had ik daarom altijd bij. Als ik hem ‘s nachts was vergeten opladen, had ik het immers altijd nodig. Ik raakte vaak enkel de dag door als ik hem ‘s morgens van de oplader nam. Dit probleem zou echter verholpen zijn in de nieuwe lijn smartwatches van Fossil. Deze hebben de Snapdragon Wear 3100 als processor: die zou de batterijduur massaal verlengen.

Conclusie

De Fossil Q Explorist HR is een geweldig mooie smartwatch waar ik steeds meer gehecht aan raak. Mensen die twijfelen om de overstap te maken naar een smartwatch: doen. Het is handiger dan je denkt, en hielp me mijn dag productiever te maken. Deze Fossil combineert de moderne features met het klassieke model, iets wat me voordien vaak weerhield een slim horloge te kopen. Hoewel je misschien beter de nieuwste Sport-lijn van Fossil kiest, is dit horloge even goed als je wat opladen aankan.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Reacties
  1. […] de vCards van de iCloud te halen werden mijn contacten eveneens moeiteloos in mijn gsm gezet. Mijn smartwatch was binnen de minuut verbonden. Lekker makkelijk, […]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *