Neusje van de zalm Reviews

Eerste indruk van Telenet Play: Een Netflix-vervanger?

19 februari 2019

author:

Eerste indruk van Telenet Play: Een Netflix-vervanger?

Twee weken geleden namen we een abonnement op Telenet Play. Is het meer dan het ‘Game of Thrones-pakket van Telenet’ of blijf je beter bij Netflix?

Cynthia heeft gewonnen. Het kostte haar veel tijd, energie en hopen overtuigingskracht, maar kijk, ze triomfeert. Al geruime tijd voerde ze een campagne die qua intensiteit een Brexiteer waardig was. “Waarom niet eens Telenet Play proberen?” sprak ze af en toe, op momenten dat ik het niet verwachtte. Op één zo’n moment, twee à drie weken geleden, zei ik ‘ja’ en, net als ons aankomende huwelijk, was het proces onomkeerbaar.

Nu ja, ik had een grondige reden om in te stemmen. ‘Game of Thrones’ nadert zijn ontknoping (vanaf 14 april trekken we de eindspurt!) en we waren door onze geleende DVD’s heen. Seizoenen 1 tot en met 6 waren verorberd, vanaf nu moesten we onze fix elders gaan zoeken. Dus besloten we ons heil te zoeken in Telenet Play: eerst om het zevende seizoen te bekijken (dat ging er sneller door dan verwacht) en daarna om het laatste te kunnen bekijken wanneer het lanceert in de V.S.

Goede poging

Cynthia en ik zijn al jarenlange Netflix-fanaten. Voor mij gaat het zelfs zover dat ik slechts zelden nog lineaire televisie bekijk. Af en toe een sportwedstrijd, veel vaker een opname van ‘Temptation Island’ of een Vlaamse serie. Onze kennismaking met Telenet Play toetsen we dan ook vanzelfsprekend af aan onze Netflix-ervaringen.

Ook via de Yelo-app kan je genieten van je extra pakket, zelfs in het buitenland. Handig.

Beginnen doen we met de positieve punten: Telenet biedt in Play een indrukwekkende bibliotheek aan Vlaamse series aan. Zowel nieuwe als oude hits vind je terug: ‘Alles Kan Beter’, ‘Van Vlees en Bloed’, ‘Eigen Kweek’, ‘De Parelvissers’,… De internationale kijkcijferkanonnen zijn eveneens talrijk aanwezig. Het HBO-kanaal alleen al is de moeite waard: naast ‘Game of Thrones’ zijn dat onder meer ‘Westworld’, ‘Last Week Tonight with John Oliver’, ‘True Detective’, ‘Big Little Lies’, ‘Boardwalk Empire’, ‘Flight of the Conchords’, ‘True Blood’,… Uiteraard zijn er ook toppers die ontbreken, zelfs uit de HBO-stal. Denk hierbij aan ‘Band of Brothers’ en ‘opvolger’ ‘The Pacific’.

Maar al bij al is het aanbod erg kwalitatief. Het wordt meteen duidelijk dat Netflix Telenet vermorzelt als je alleen kijkt naar kwantiteit, maar de meerwaardezoeker zal even veel tijd kunnen spenderen aan beiden dankzij de hoogwaardige keuzes die ook Telenet in het uitstalraam zet.

‘Meteen duidelijk’

Ik zei net dat het meteen duidelijk is dat Telenet heel wat paradepaardjes op stal heeft, maar dat is helaas niet altijd ‘meteen duidelijk’. Wie de overzichtelijke presentatie van Netflix gewend is, zal bij Telenet wat verloren lopen. Dat begint al bij het navigeren naar de dienst. Na twee weken is het mij nog altijd niet duidelijk hoe ik het best naar de Play-selectie navigeer. Wel weet ik dat het mij veel te veel kliks kost en dat wat ik krijg aangeboden niet goed genoeg wordt gepresenteerd.

Dat heeft meerdere redenen:

  1. Netflix werkt ogenschijnlijk met slimmere algoritmes die je nieuwe series aanraden. Telenet lijkt je alleen de ‘algemene toppers’ voor te schotelen.
  2. Per categorie krijg je redelijk weinig suggesties. Wie niet specifiek op zoek gaat naar de titel die hij wilt zien, zal snel het gevoel krijgen dat het aanbod beperkt is. Nochtans is er meer te vinden dan je zou denken, maar je moet er wel de motorkap voor opendoen.
  3. De logo’s die Telenet gebruikt, zijn niet erg duidelijk. Ze zijn heel klein en tonen niet meteen of ze nu in je pakket zitten of niet. Blader je door de bibliotheek, dan krijg je namelijk niet alleen te zien wat in je Play-bundel zit, maar ook wat in Play More zit (de duurdere bundel) en zelfs de films en series die je ‘à la carte’ (en dus afzonderlijk) moet betalen. Ik snap het commerciële uitgangspunt, maar je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

Je hebt het gevoel dat je niet alles te zien krijgt,” zei Cynthia, en daar heeft ze gelijk in. Toen we nagingen of we ‘LaLaLand’ konden bekijken, moesten we de exacte titel ingeven om de film te vinden, nochtans een Oscarwinnaar. Gelukkig zit de film wel degelijk in ons pakket. Hoera! Over zoeken gesproken: de zoekfunctie in de Yelo-app werkt vaker niet dan wel, en ook dat is onhandig als je on the go wil nagaan of iets beschikbaar is (daarnaast is de Yelo-app wel heel leuk om op je mobiele toestel series te kijken!). Wie weet hoeveel pareltjes loop je zo mis?

Filmaanbod

Op het gebied van films heb je niet zoveel aan Play. Je krijgt wel een aantal leuke films (zoals ‘LaLaLand’ en we keken afgelopen weekend naar ‘A Knight’s Tale’), maar geen enkele daarvan is recent – daarvoor heb je Play More nodig, en laat ons dat vooralsnog net te duur zijn voor wie ook beschikt over Netflix.

Tijdens het kijken

Als je dan je film of serie naar keuze hebt gevonden, is de kijkervaring algemeen gesproken wat je ervan verwacht. De ondertiteling is standaard in het Nederlands en kan je niet aanpassen – bij sommige series vinden we dat jammer, aangezien Daenerys Stormgeboren toch niet hetzelfde cachet geniet als het Engelse origineel.

Daarnaast is de gebruiksinterface van Telenet net niet responsief genoeg. Netflix doet dit, wat mij betreft, voortreffelijk met goede manieren om voor- en achteruit te spoelen, met onder meer de ‘+30 seconden’-knop. Bij Telenet moet je goed opletten want je zal sowieso te ver scrollen. Oeps. De trage reacties ontmoedigen effectief om snel even terug te spoelen als je een detail even wil herbekijken.

Z’n geld waard?

Met z’n net geen 12 euro per maand is het Telenet Play-pakket geen onoverkomelijke kost. Als je ziet welke kwalitatieve series je in de plaats krijgt, moet het niet onderdoen voor Netflix. Bovendien vind je hier heel andere content dan bij Netflix (onder meer dankzij de exclusiviteit van HBO).

Daarentegen blijft het pakket veel duurder dan Netflix simpelweg omdat de streamingdienst beschikt over veel grotere budgetten (en meer visie?) dan Telenet, waardoor niemand anders in de buurt komt van de hoeveelheid kwaliteit die je vindt bij de Amerikaanse dienst.

Niettemin denk ik niet, na mijn testperiode van twee weken, dat we Play snel zullen opgeven. De eerste maand krijgen we gratis en de twee maanden erna krijgen we Game of Thrones voor de tanden – daarna zullen we herevalueren. Zeker omdat we Netflix delen in onze familie (en daar heeft Netflix geen probleem mee overigens) valt die prijs goed mee, waardoor we deze 12 euro voorlopig wel willen neertellen. The best of both worlds?

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *