Opinie

Kan Epic het monopolie van Steam doorbreken?

19 december 2018

author:

Kan Epic het monopolie van Steam doorbreken?

Steam is al 15 jaar lang het dominante spelplatform voor pc-gamers, maar de nieuwe webwinkels van Discord en Epic Games kunnen roet in het eten gooien.

De tijd waarin we een lokale winkel binnenstappen om een computerspelletje op de kop te tikken, ligt reeds ver achter ons. De overvolle rekken met gamedozen hebben plaats geruimd voor digitale gamestores. En in deze nieuwe wereld is Steam heer en meester: geen enkele concurrent slaagde erin om Valve (de oprichter van Steam) van de troon te stoten. Zowel Electronic Arts (Origin) als Ubisoft (Uplay) trachtten hun graantje mee te pikken, maar faalden in hun opzet. EA deed zelfs een ultiem charmeoffensief door gratis games aan te bieden, maar ook dat mocht geen soelaas bieden. Het is duidelijk: de gebruiker wil zijn digitale spellenbibliotheek vestigen op één plaats.

Ondanks de alleenheerschappij van Steam, waagden een handvol ontwikkelaars zich eraan om hun games exclusief op een eigen distributieplatform aan te bieden, zoals Epic. Een slimme zet, want zo moeten veel gebruikers noodgedwongen de launcher installeren om hun favoriete videospel te kunnen spelen. Een rijkelijk gebruikersbestand is immers een handige tussenstop om op termijn de webwinkel te spijzen met games van derden, en Steam het vuur aan de schenen te leggen. En zo geschiedde. Dankzij het gigantische succes van Fortnite besloot Epic vorige week om zijn webwinkel open te stellen voor andere spelontwikkelaars. Voor de allereerste keer lijkt het zo reëel dat het monopolie van Steam doorbroken wordt.

De impact van Fortnite op de gamingindustrie wordt steeds groter

Gulzigheid

Hoezo, dan? Epic wil Steam de loef afsteken door minder poen op te strijken per verkocht spel. Vandaag eist Steam maar liefst 30% van de opbrengsten op, in ruil voor de distributie van games. Enkel als een spel enorm goed verkoopt (vanaf 50 miljoen dollar aan inkomsten), tapt Valve minder geld af. En dat is uiteraard een doorn in het oog voor de kleinere spelontwikkelaar.

Epic wil hen omarmen door amper 12% van de opbrengst voor zijn rekening te nemen. De rest mogen de developers in eigen zak steken. Daarom kan het wel eens zijn dat gameontwikkelaars voortaan Steam links laten liggen. De voornaamste reden voor hen om hun toevlucht te nemen tot Steam, is de riante user base. Maar aangezien veel gamers al de Epic Games Launcher hebben geïnstalleerd, hebben indie developers Steam (misschien?) niet meer nodig om de kaas op hun boterham te verdienen.

Kettingreactie

Kort na deze aankondiging sprong Discord op de kar. Het populaire chatplatform – dat sinds deze zomer een games webstore heeft – volgt door zijn prijsmarges te verlagen van 30% naar 10%. Dat maakte het bedrijf maandag bekend in een blogpost. Want, zo benadrukt Discord, het is helemaal niet nodig om dertig procent te vragen om games te distribueren. Enkel tien procent zou nodig zijn voor het dekken van onderhoudskosten en optimalisaties op het platform.

Nu rest de vraag: zal Steam volgen? Als Valve geen actie onderneemt, kan het snel zijn marktaandeel zien kelderen. Een reactie lijkt nodig, maar Steam hoeft nog niet meteen te vrezen. Vandaag heeft Valve maar liefst 90 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Het platform geniet van veel trouwe aanhangers met een rijkelijke gamingcollectie. Bovendien heeft Steam een flinke voorsprong op zijn concurrenten dankzij een royale gamecatalogus, robuuste beveiliging en gebruiksvriendelijke interface.

Ongeacht de reactie van Steam, Epic deelde een flinke uppercut uit. Hopelijk is dit slechts het begin van een heuse kettingreactie, want een flinke dosis concurrentie is altijd goed.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *