Epson ET-2756 review: profijtig printen
In deze Epson EcoTank-printer zitten geen inktpatronen, maar grote inktreservoirs die je slechts sporadisch hoeft bij te vullen. Een schot in de roos (lees: portemonnee).
Wie mijn auteurstekst op Tech & Leven heeft gelezen, weet ondertussen dat printers niet mijn beste vrienden zijn. Mijn printerfobie dateert van toen ik nog werkte voor Minoc Media Services (uitgever van o.m. Clickx & PC Magazine). Voor PC Magazine hadden we elke editie één of twee uitgebreide dossiers, waarin we telkens een onderwerp diep uitspitten. De onderwerpen waren uiteenlopend: van het dark web, machine learning tot massatests.
Tijdens de zomer van 2017 (voor magazine #216) stond een massatest van bedrijfsprinters (voor KMO’s) op de planning. Ik werkte toen pas enkele maanden bij Minoc, en het was de eerste massatest die ik voor mijn rekening mocht nemen. Mijn enthousiasme was echter van korte duur. Naast rugpijn van de printers uit de dozen halen – weet je hoeveel bedrijfsprinters wegen?! – dook het ene technische probleem na het andere op. Van verbindingsproblemen, kalibratiemoeilijkheden tot leukweg weigeren te printen; het verloop van de massatest was een hel. Slechts één op vier printers deed meteen wat hij moest doen.
Ongetwijfeld zullen onkunde en pech een grote rol gespeeld hebben. Een printer voelt immers, net zoals een dier, meteen aan wanneer je hem niet graag hebt. En ik heb printers hélemaal niet graag. Maar de technologie in printers kent ook grote hiaten. Terwijl andere technologieën steeds futuristischer worden, is de tijd in printerland blijven stilstaan. Waarom lijkt het alsof alle printsoftware ontwikkeld is op Windows XP? Waarom moet je je telkens worstelen door een labyrint aan instellingen? En, waarom moet je telkens milieu-onvriendelijke inktcartridges kopen, die enkel passen in een handjevol printers?
Simpel: omdat inktcartridges deel uitmaken van het verdienmodel van printerfabrikanten. Epson doorprikte dit economisch machtsspel en nam het concept ‘inktcartridges’ op de korrel. De EcoTank-printers bevatten geen inktpatronen, maar reservoirs waarin je inkt kan gieten. Dat is niet alleen gebruiksvriendelijker en (spoiler: véééél) goedkoper, maar zo draag je ook je steentje bij aan het milieu. Wij ontvingen een reviewexemplaar van de Epson ET-2756, telg van de EcoTank-familie. Welke troeven heeft hij nog achter de hand?
Specificaties en features onder de loep
De Epson ET-2756 is een witte 3-in-1-printer, waarmee je kan printen, scannen en kopiëren. Hij is klein en knus, waardoor hij gemakkelijk op je bureautafel past. De reactie van mijn familieleden en vrienden waren unaniem: “Wat een fijn ding!” Ondanks zijn compacte formaat, heeft hij features die je enkel op een grotere printer verwacht, zoals dubbelzijdig printen.

Je kan printen over het netwerk of via kabel, maar een printerkabel steekt niet in de doos. Via de browserapplicatie Epson Connect kan je vanop elke locatie een document afdrukken. Hoewel de interface professioneel oogt, had ik graag de indeling overzichtelijker gezien. Net zoals bij andere fabrikanten, trapt Epson in de val door té veel features onder té veel submenu’s te stoppen. Bovendien laat Epson je meerdere programma’s installeren, zoals een dedicated programma om scans af te drukken. Waarom niet alles in één overzichtelijk programma stoppen? Voor wie weinig kaas heeft gegeten van computers, is en blijft dit een struikelblok.

Daarnaast voorziet Epson enkele extra methodes om jouw documenten te printen. Zo kan je een mail sturen naar een uniek e-mailadres dat gekoppeld is aan jouw printer, om een document af te drukken. Geen computer bij de hand? Met de mobiele app Epson iPrint kan je ook printen vanaf je smartphone. Deze app is intuïtief en gebruiksvriendelijk, maar leek niet altijd te werken. Omdat waarschijnlijk niet de app, maar mijn netwerk de boosdoener was, knijp ik een oogje dicht. Een gleuf voor geheugenkaarten en ondersteuning voor Wi-Fi Direct en clouddiensten Apple AirPrint en Google Cloud Print tekenen alsook present.
Het compacte formaat van de Epson ET-2756 brengt ook enkele nadelen met zich mee. Eén: het LCD-scherm (diagonaal: 3,7 centimeter) is lachwekkend klein. Oogknijpen is een noodzakelijk kwaad voor wie het scherm wil bedienen. Het scherm is geen touchscreen, maar is te bedienen met fysieke toetsen. Over de interne software heb ik noch complimenten, noch klachten. Het besturingssysteem doet het gewoon prima en bevat alle instellingen die je van een printer verwacht.

Twee: er is geen papierlade voorzien, enkel een feeder aan de bovenkant. Deze feeder ondersteunt maximaal 100 vellen. Wie veel print, zal geregeld nieuw papier moeten toevoegen aan de feeder. Bovendien ziet het er strakker uit als je het papier kan verstoppen in een lade.
Prijs per pagina? Schandalig goedkoop!
De bovengenoemde muizenissen zijn geen dealbreaker, zeker als we het prijsetiket van de Epson ET-2756 onder de loep nemen. Op het eerste zicht lijkt een aanschafprijs van 349,99 euro erg pittig, totdat je berekent hoeveel geld je op termijn kan uitsparen. Hoe? Door de (ontzettend) lage prijs per pagina. Om te beginnen, in de doos zitten vijf flessen inkt: twee flessen zwart (goed voor ca. 14.000 pagina’s tekst) en een potje cyaan, magenta en geel (goed voor ca. 5.200 pagina’s kleur). Neem van het van ons aan; het zal een eeuwigheid duren vooraleer je nieuwe inktflessen hoeft aan te schaffen. Na uitvoerig testen zag ik het inktniveau nauwelijks tot niet dalen.

Is de inkt toch op? Voor een appel en een ei schaf je nieuwe inktflessen aan. Epson beweert dat je 90 (!) procent kan besparen op je inktkosten, en die groteske bewering lijkt te kloppen. Laten we de rekenmachine erbij nemen. Voor de onderstaande prijzen deed ik beroep op 123inkt.be (zonder verzendingskosten). Als je deze inktcartridge met zwarte inkt van HP koopt, leg je 11 euro neer, goed voor ongeveer 190 pagina’s. Een flesje zwarte EcoTank-inkt kost niet alleen minder (7,50 euro), maar is goed voor meer dan twintig keer zoveel vellen (4.500 pagina’s). Wie inkt van een huismerk koopt, spaart nog meer uit. Conclusie: de prijs per pagina is schandalig goedkoop. Met de EcoTank-reeks bevrijdt Epson ons uit de economische machtsgreep van printerfabrikanten. Ongetwijfeld met afgunst van de concurrentie.
Het vullen van inkt is kinderspel. Met een bang hartje (uit schrik voor inktvlekken) vulde ik voorzichtig de inktreservoirs, maar die schrik was ongegrond. De dop van zo’n inktfles is namelijk aangepast zodat hij pas begint te gieten, vanaf hij helemaal op het vulbuisje staat. Een extra voordeel is dat je niet hoeft te wachten met vullen tot de inktcartridge helemaal leeg is. Ook hoef je niet in de software te neuzen om te kijken of de inkt bijna op is. Onderaan de ET-2756 zijn er vier doorzichtige raampjes, zodat je het inktniveau op elk moment kan raadplegen. Mocht het nog niet duidelijk zijn; ik ben grote fan van het EcoTank-inktsysteem.
Maar print hij wel goed?
Een compacte en profijtige printer. Geweldig, maar als de resultaten tegenvallen, dan laat je hem uiteraard beter links liggen. Ook daar kan je op je twee oren slapen. Hoewel hij geen snelheidsrecords zal verbreken, print hij relatief snel en is het lawaai eerder beperkt.
De kwaliteit is niet haarscherp, maar degelijk. Wie vooral veel documenten wil afdrukken, heeft er een geweldige printkompaan bij. Wie perfecte fotokwaliteit verwacht, komt bedrogen uit. Hij is relatief kleurenaccuraat, maar wat betreft belichting en contrast slaat hij de bal af en toe mis. Als fotoprinter kan ik daarom de ET-2756 niet aanraden, maar die ambities heeft hij ook niet. De fotokwaliteit is verre van slecht, maar er zijn betere opties op de markt.
Bij de kwaliteit moet ik (helaas) een kanttekening opmaken. Na verloop van tijd was de printkwaliteit aanzienlijk slechter geworden. De situatie liep dusdanig uit de hand, waardoor er op alle foto’s en documenten strepen tevoorschijn kwamen. Geen ramp, want na een grondige reiniging en herkalibratie was het probleem opgelost. Door de beperkte testperiode kunnen we moeilijk inschatten hoe vaak je deze printer zal moeten reinigen en/of herkalibreren.

Over de scanner ben ik wel erg positief. Hoewel ik niet meteen goed referentiemateriaal heb, is de kwaliteit aanzienlijk beter dan op onze goedkope HP-printer. In de software kan je bovendien de instellingen finetunen, mocht hij bijvoorbeeld bepaalde delen over- of onderbelicht in beeld brengen.
Conclusie: dikke aanrader
De Epson EcoTank ET-2756 is een compacte 3-in-1-printer met een hoge instapprijs, maar ontzettend lage prijs per pagina. Dankzij Wi-Fi Direct, de mobiele app, browserapplicatie, e-mailprinting en ondersteuning voor clouddiensten zijn er allerhande methodes om je documenten af te drukken. Het vullen van inkt is een fluitje van een cent, hoewel je het klusje niet vaak zal moeten klaren door de enorme hoeveelheid inkt in de doos. De ET-2756 print relatief snel en stil aan degelijke kwaliteit. Voor wie het neusje van de zalm wil, zijn er betere alternatieven voorhanden. Houd er ook rekening mee dat je maximaal 100 pagina’s in de feeder kan stoppen.
Met pijn in het hart stuur ik volgende week het reviewexemplaar terug naar het PR-bureau. Want de Epson ET-2756 is een geweldige printer, die komaf maakt met veel van mijn demonen. Stiekem vond ik het zelfs een beetje leuk om af en toe wat af te drukken, iets wat ik nooit had durven dromen.
Ons advies: De Epson EcoTank ET-2756 is de perfecte thuisprinter voor wie veel pagina’s moet afdrukken en (op termijn) geld wil uitsparen.
Frank
Heb zelf sinds enkele weken deze printer. Overgestapt omdat ik genoeg had van de dure inktcartridges in mijn vorige printer, overigens ook een Epson, een Expression 635. Printer is eenvoudig te installeren. Werkt goed op mijn Wifi netwerk. Scherm is te klein, maar eenmaal aangesloten heb je dat ook niet veel nodig. Kan alleen maar instemmen met artikel, een goede printer met enorm lage inktkosten. Kwaliteit is voldoende voor thuisgebruik. Snelheid is goed en lawaai heel beperkt. Bij inkjet printers is het van belang om regelmatig af te drukken. Bij langdurige stilstand kunnen de sproeikoppen dicht zitten. Doordat de inkt zo goedkoop is geen belemmering om regelmatig af te drukken. Wat mij betreft een aanrader.