Reviews

Fitbit Charge 5 review: Sporttracker met Sense

2 maart 2022

author:

Fitbit Charge 5 review: Sporttracker met Sense

De Fitbit Charge 5 voelt meer aan als de geestelijke opvolger van de Sense dan van de Charge 4. Kleiner, goedkoper en (bijna) even slim: zijn er wel nadelen te vinden?

Ik geef het toe: deze review wint geen gouden medaille voor snelheid. De Fitbit Charge 5 is ondertussen al ettelijke maanden op de markt en wellicht is Fitbit al bijna klaar met de ontwikkeling van zijn volgende tracker.

Niettemin neem ik graag even de tijd om de Charge 5 even in het voetlicht te plaatsen, want dat is hij toch wel waard. Bovendien staat hij ondertussen al iets gunstiger geprijsd dan bij zijn lancering – laat het ons daarom een prijsbrekers-review noemen. Deal? Deal.

Volhouder voor volhouders

De Charge-reeks van Fitbit is in de eerste plaats bedoeld voor volhouders; het is er zelf immers ook één. Het jongere broertje, de Charge 3, prijkt na drie jaar nog steeds rond de pols van mijn mama. Het is een toestelletje waarbij de leeftijd zich stilaan begint te tonen, maar dat toch nog steeds te goed is om te vervangen.

Daarnaast zorgt de batterijprestatie van deze trackers ervoor dat ze heel lang meekunnen met jouw inspanningen. Anders dan bij de duurdere (maar slimmere) Sense houdt de Charge 5 het bij gewoon gebruik ruim een week vol. De Sense, het ‘echte smartwatch’ van Fitbit tikt met wat moeite en geluk 5 dagen aan.

Interactief diëten met WeightWatchers: hoe werkt dat?

Evenwel moet je er rekening mee houden dat ‘gewoon gebruik’ betekent dat je hooguit gaat wandelen zonder GPS-meting en je tracker gebruikt om ‘s nachts te dragen en sms-berichtjes te lezen. Ga je ermee buiten sporten, mét GPS, dan zal je blij zijn als je Charge 5 vijf dagen haalt.

Slim (genoeg)?

Qua prijs ligt de Charge 5 ver onder het niveau van de Sense die, lang na de lanceringsdatum, nog steeds prijzig blijft. In eerste instantie is het moeilijk te verklaren wat het verschil net is tussen beiden, wat zorgt voor een wrang gevoel.

Na enkele sportsessies beginnen de verschillen zich echter te tonen en snap je al snel waarom de Sense nog steeds iets duurder is.

Wat zijn de concrete verschillen? De Charge 5 kan jouw Spotify niet bedienen, bevat geen microfoon voor de spraakassistent (en kan dus ook niet bellen vanop je pols) en als je pauzeert tijdens een training blijft de tracker gewoon opnemen. De Sense pauzeert wel automatisch.

Wat hebben ze wel gemeen? Een ECG-harstlagsensor, EDA-sensor die stressniveau’s meet, meting van je dagelijkse ‘herstelscore’ (deze geeft je ‘s ochtends weer hoe ‘klaar’ jouw lichaam is voor een nieuwe inspanning die dag – let op: hiervoor heb je het Fitbit-premiumabonnement nodig), Fitbit Pay en ze hebben allebei een kleurenscherm. Het AMOLED-display van de Charge 5 veegt zelfs de vloer aan met het scherm van de Fitbit Sense.

Veel informatie op een klein scherm: bereid je voor op wat scroll-werk tijdens het sporten.

Het prijsverschil is vandaag (minstens) 80 euro – ik kan me inbeelden dat velen de extraatjes van de Sense die meerprijs niet waard vinden.

Moeders mooiste(?)

Wat ik me wel kan inbeelden, is dat de Sense meer een mannelijk publiek aanspreekt, terwijl de Charge 5 vaker meer de voorkeur wegdraagt van vrouwen – dat was althans zo in mijn omgeving. Zelf vind ik de Charge 5 mooi vormgegeven, maar de opvallende rondingen en kleine scherm spreekt natuurlijk meer aan voor wie geen opzichtig horologe wil dragen.

De Sense blijft natuurlijk meer lijken op een traditioneel horloge dat wat meer plek mag innemen op de pols. Maar: daarmee verlies je toch een deel de overzichtelijkheid van de Sense. Het besturingssysteem van de Charge 5 zit vernuftig op elkaar en toont in principe dezelfde informatie, maar het voelt toch wat meer op elkaar gewrongen aan.

Oplaad-debacle

Waar Fitbit de bal volgens mij wel nog steeds misslaat, is achteraan het toestel waar je de oplader moet aansluiten. Het merk heeft hier de voorbije jaren sterk gewonnen aan gebruiksvriendelijkheid, maar persoonlijk vind ik het haast stuitend dat ze nog steeds weigeren om een universele oplader te maken voor hun trackers. 

Zowel de Sense als de Charge 5 gebruiken magnetische oplaadpunten. Door hun verschillende vorm kan je argumenteren dat het niet zo eenvoudig is om een universele oplader te maken, maar daar moet vandaag toch iets op te vinden zijn? Een bedrijf met zoveel ervaring en gevoel voor stijlvolle fitness trackers kan daar heus wel wat op vinden.

Duur, maar de moeite

De Fitbit Charge 5 is dan wel goedkoper dan de Sense, toch moet je rekening houden met de ‘verborgen’ kosten. De eerste zes maanden van het Fitbit-premiumabonnement zitten inbegrepen, maar daarna kost het je 9€ per maand of 80€ per jaar. 

In de plaats krijg je gepersonaliseerde workouts, maar vooral: meer data en inzicht in jouw prestaties en dagelijkse functioneren. Is het dat waard? Dat moet je zelf uitmaken. Gelukkig kan de tracker meer dan voldoende zonder dit abonnement en verlies je eigenlijk nauwelijks gebruiksgemak.

Verder is de Charge 5 een van de duurdere fitness trackers op de markt, maar qua prestaties en betrouwbaarheid is het dat méér dan waard. Zoek je een tracker die je consistent kan bijstaan (en waarmee je berichten kan lezen) en die je kan betalen, dan is de Fitbit Charge 5 jouw keuze.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *