Reviews

Fitbit Sense review: smartwatch met gezond verstand

17 augustus 2021

author:

Fitbit Sense review: smartwatch met gezond verstand

Op twee paarden wedden, levert zelden een grote winst op. Fitbit gokt met de Sense zowel op smartwatchfans als op zij die hunkeren naar een goed sporthorloge. Wij gaan na wat die gok opleverde.

Fitbit staat al jaren gekend als één van de beste leveranciers van sporthorloges en ‘bands’: kleine, vaak elegante armbanden die lijken op een armband. De Fitbit Sense wijkt enigszins af van die filosofie en probeert het ook waar te maken als smartwatch. Een gok die velen voorheen al waagden, met vaak wisselend succes.

Hinken op twee gedachten

De Fitbit Sense slaagt gelukkig wel (grotendeels) in zijn opzet. Een echt, volwaardig smartwatch kan je het niet noemen, maar er zijn meer dan genoeg positieve punten aanwezig om toch minstens mee te gaan in de filosofie: de Oppo Watch is bijvoorbeeld een heel pak slimmer, maar wat Fitbit hier op de mat tovert, heb ik al lang niet meer mogen ervaren.

Oppo Watch review: Goed genoeg

De Sense speelt natuurlijk een beetje vals. Erg veel verschil met de andere meer premiumhorloges van Fitbit zal je immers niet meteen merken. De manier waarop deze met berichten en meldingen omgaat, de beperkte (en vaak slechte) apps van derde partijen,… Uit dergelijke details kan je meteen opmaken dat de expertise van Fitbit niet ligt bij het fabriceren van smartwatches.

Oke, je kan bellen op je pols, maar daar is de kwaliteit niet zo denderend: de microfoon lijkt niet goed genoeg, of mijn gesprekspartners overdreven allemaal. Het zijn beiden mogelijkheden.

De ervaring

Genoeg geklaagd, want de Fitbit Sense heeft natuurlijk meer te bieden dan enkele onvolkomenheden. Te beginnen met de expertise van Fitbit: sportmogelijkheden. Het horloge ondersteunt een heleboel sporten, van lopen, fietsen en zwemmen tot golfen, gewichtheffen en pilates. De weergave van je sportstatistieken tijdens de daad kan je makkelijk zelf instellen (tot drie ‘metrics’ tegelijk) en dat is een verademing ten opzichte van de horloges die ik recent kon testen.

Daarnaast volgt de Sense je huidtemperatuur op – zodat je onder meer weet wanneer je ziek wordt – hoeveel trappen je neemt, je stappentelling (uiteraard) en in hoeveel gewandelde kilometers zich dat vertaalt. Voor wie wil, is er eveneens begeleidde mindfulness aanwezig.

Eén van de, voor mij althans, grote troeven van deze Fitbit was evenwel de geweldige integratie in externe apps. Met Strava ben je zo weg: je logt in via de Fitbit-app en daarna wordt iedere workout meteen gesynchroniseerd naar je sportaccount. De integratie met de WeightWatchers-app was eveneens vlekkeloos en gaf die app een extra dimensie. 

Hardware

Op vlak van hardware doet de Sense het zeker niet slecht: het ietwat kleine Oled-scherm ben je snel gewoon en als geheel ziet de Fitbit Sense er erg mooi uit. De batterij doet het voortreffelijk: zelfs met regelmatig sporten of het bijhouden van bijvoorbeeld je wandelactiviteit, houdt dit horloge het makkelijk zes dagen uit. Voor een sporthorloge is dat ondermaats, maar de extra slimme mogelijkheden van de Sense zorgen ervoor dat het toch een mooi resultaat is.

Interactief diëten met WeightWatchers: hoe werkt dat?

Qua chipset verdient de Sense beter, maar de haperingen af en toe nam ik erbij. De touchbesturing werkt eveneens niet altijd vlekkeloos, maar de grootste ergernis aan dit horloge was toch de gebrekkige bewegingssensor. De helft van de tijd reageerde het horloge niet wanneer ik mijn pols optilde om te kijken hoe laat het was. Na de laatste update werd dit nog erger, waardoor ik vaker dan me lief was de knop aan de zijkant moest gebruiken – tikken op het scherm doet namelijk niets.

Conclusie

De voorbije jaren probeerde ik heel wat sporthorloges en smartwatches uit. Ondanks enkele uitgesproken minpunten, stak de Fitbit Sense niettemin met kop en schouders uit boven de concurrentie. Het horloge voelt fris aan, werkt vlot en de ervaring in gebruik is weinig anders te omschrijven dan fijn.

Sporten met de Sense geeft een goed gevoel: je mag er zeker van zijn dat je activiteit accuraat wordt vastgelegd en dat de synchronisatie achteraf vlot gebeurt. Op dat vlak mag je gerust zijn, wat helaas niet altijd het geval is met sporthardware (ik kijk naar jou, Garmin).

Vandaag kost een Fitbit Sense nog steeds 260 euro, maar het is een bedrag dat ik voor dit horloge gerust durf neer te tellen. Minder opgetogen ben ik met Fitbits unieke horlogebandjes, waardoor je voor een wissel bent aangewezen op de dure Fitbitwinkel, of goedkope Chinese alternatieven. In zijn geheel mag dat je echter niet tegenhouden.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *