Football Manager Mobile 20 review: nieuwe verf op oude muur
Vandaag verscheen FMM 20. Ik gaf opnieuw enkele uren van mijn leven aan mijn favoriete franchise. Valt er iets nieuws te ontdekken?
Football Manager Mobile (FMM) is al sinds jaar en dag mijn huismerk. Ik speelde het voor het eerst toen het nog gewoon Football Manager Handheld heette (in 2006 op de PSP, toen stond er zelfs nog geen jaartal bij). FMM 20 is zo mijn jubileumeditie waarmee ik jaargang 15 inga. Feest!
De voorbije jaren bleek elke nieuwe versie echter meer evolutie dan revolutie. De echt grote veranderingen dateren al van de periode 2013-2016 toen er jaarlijks heel wat nieuwe toevoegingen waren die een nieuwe versie echt de moeite waard maakten. De voorbije jaren stagneerde het spel evenwel, waardoor velen in de community steeds luider begonnen te klagen. Terecht?
Flauwe voorbereiding
Ergens kan ik ze dit jaar geen ongelijk geven. De beelden die Sports Interactive (SI) enkele dagen geleden lanceerde, toonden dat ook deze iteratie meer cosmetische veranderingen onderging dan echte vernieuwing in de vorm van zogenaamde game mechanics – de manier waarop het spel werkt.
Eerst even de belangrijkste vernieuwingen op een rij:
- 2 nieuwe competities: de Griekse en de Deense
- Meer opties om jeugd op te leiden, in de vorm van mentoraat
- U21-teams en competities
- Nieuw berichtensysteem, met extra opties en beloftesysteem
- Nieuwe talen (waaronder Nederlands)
- Derby’s
- Nieuwe wedstrijdervaring
- Toevoeging nieuwe Europese competitie
Deense flæskesteg of Griekse tzatziki
Welk smakelijk hapje je ook kiest: een nieuwe competitie zorgt altijd voor een vers gevoel. Met de Deense en Griekse toevoegingen krijg je een limoentjesfrisse ervaring die weer nieuwe clubs, spelers en bekers dichterbij brengt.
Ikzelf wacht al jaren ongeduldig op de Deense competitie – we onderschatten ze steeds, maar we mogen toch spreken van een gelijkaardig niveau aan onze Belgische – en ben in eerste instantie heel met deze keuzes.
In tweede instantie blijft die blijdschap wel, maar val je toch weer terug op het gevoel dat al enkele edities overheerst: je kan dan wel nieuwe competities toevoegen, technisch niet altijd eenvoudig, maar aan de oppervlakte maakt het niet erg veel verschil, en wel om twee redenen. Ten eerste worden nooit alle regels van een competitie geïmplementeerd (haast niets van de speciale Amerikaanse MLS-regels haalden het spel, ook dit jaar weer niet).
Ten tweede zou je in principe de clubnamen probleemloos kunnen veranderen door die van een ander land. Maak van FC Kopenhagen Club Brugge, of van Panathinaikos Anderlecht; het spel blijft er hetzelfde uitzien, het speelt exact hetzelfde als de voorbije vijf jaar. Het ‘nieuwe’ gevoel is er snel af.
Kinderen in de pas
De tweede echt grote toevoeging dit jaar is de nadruk op jeugdspelers en -ploegen. Het schermpje waarmee je jonge spelers promoveert vanuit je academie naar je eerste (of tweede) ploeg kreeg een minimale opsmuk. Ze pakken ermee uit, maar het is niet meer dan een dun laagje vernis.
Een grotere toevoeging is het U21-gegeven. Dat lijkt in eerste instantie een gigantische stap voorwaarts, maar ook hier zou je bedrogen uitkomen. Onderliggend in de mechanics speelden je reserveteams namelijk altijd al wedstrijden. Deze zorgden ervoor dat als je spelers niet gebruikt of uitleent, ze toch beter kunnen worden.

Het verschil dit jaar is dat die reservewedstrijden nu ook zichtbaar worden en dat er het label ‘U21’ werd opgekleefd. Je kan daarnaast kiezen wie van je trainers met deze jongens aan de slag moet gaan. Ten slotte kan je kiezen of je een speler uit je eerste elftal definitief naar je reserven stuurt, voor één match of tot ze weer volledig wedstrijdfit zijn – handig na een blessure, maar een optie die ik al snel links laat liggen wegens eigenlijk toch gewoon overbodig.
Ook de nationale ploegen krijgen nu U21-teams, maar ook deze kan je niet zelf in de hand nemen. Ze spelen betrekkelijk weinig wedstrijden en hebben weinig nut naast je een handje helpen met het kiezen van jonge talenten voor de eerste ploeg. Opnieuw een ietwat overbodige toevoeging dus.
De enige nieuwigheid voor jonge spelers die wel een echt effect heeft, is het monitoraat. Je kan oudere spelers aanduiden om jonge talenten bij de hand te nemen. De jonge speler krijgt dan één of twee skills overgedragen van de oudere, waardoor je nog meer kan ingrijpen op de ontwikkeling van een speler. Het effect is soms best groot, waardoor deze toevoeging wel degelijk nut én impact heeft.

Nieuwe mailbox
Het berichtensysteem werd voor FMM 20 onder handen genomen, met als gevolg dat het even zoeken was hoe dit juist in elkaar zat. Sommige items zijn nu namelijk aanklikbaar (wat niet meteen duidelijk is), waardoor je voor een wedstrijd bijvoorbeeld kan zien welke spelers erg veel zin hebben in de volgende wedstrijd, en welke spelers zelfs niet rekenen op speeltijd. Een leuke toevoeging die ik al snel vergat te gebruiken.
Daarnaast krijg je regelmatig de mogelijkheid om het moraal van je team een zetje te geven door beloftes uit te delen. Een speler kan bijvoorbeeld vragen om een nieuw contract, waarna jij er een termijn op kan plakken , bijvoorbeeld: binnenkort of na het seizoen. Vervul je deze belofte niet, dan daalt de moraal. Een beetje. Voor even. Realistisch? Ja. Impactvol? Niet echt.
De derby’s die werden toegevoegd zijn eveneens cosmetisch. Ja, het is leuk als een belangrijke wedstrijd wat meer aandacht krijgt, maar heel erg veel doet het niet. Moraal wat hoger of lager, maar dat is het. Realistisch? Ja. Een reden om het spel te kopen? Nee.

Nieuwe talen
Naast nieuwe competities (goed om nieuwe spelers aan te trekken) zijn er ook enkele nieuwe talen beschikbaar in FMM 20, waaronder Nederlands en Portugees – nog beter om een nieuw publiek aan te trekken. Een goede keuze dus, ware het niet dat het Nederlands wel heel Hollands klinkt, met regelmatig een zinsnede waar een rechtgeaarde Vlaming bij huivert.
Vele vertalingen zijn ook inconsistent of gewoon niet goed genoeg. Je kan ze zelf makkelijk vinden. Suggestie: een shotje voor elke fout of halfslachtige vertaling die je vindt.
Nieuwe wedstijdervaring
Ook hierover kan ik tamelijk kort zijn: het scherm voor een wedstrijd werd uitgebreid met meer informatie. Je krijgt onder meer te zien welke ‘interessante duels’ plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld een topverdediger die mag proberen een topaanvaller aan banden te leggen. De wedstrijd zelf ziet er hetzelfde uit, maar je krijgt wat meer statistieken te zien. De knopjes bevinden zich soms op een andere plaats.

Nieuwe Europese competitie
Dit is iets wat SI niet heeft uitgevonden, maar iets dat de voorbije maanden waarschijnlijk aan je aandacht ontging: vanaf het seizoen 2021-2022 wordt met de Europa Conference Challenge een nieuwe competitie gelanceerd. Hiervoor kan ik alleen maar bonuspunten geven: het voegt realisme toe en geeft je na twee seizoenen een heel nieuw doel voor kleine clubs.
FMM 20: Eindverdict
Voor (relatief) nieuwe spelers wordt FMM 20 de beste variant van het spel tot dusver. Hier en daar zullen er ongetwijfeld opnieuw enkele bugs aanwezig zijn, maar al bij al is het nog steeds de onbetwiste kampioen van de smartphonespellen. Geen enkel ander spel zal je voor dit bedrag zoveel uren plezier opleveren.
Voor de ervaren spelers zoals ik wordt het steeds moeilijker om een nieuwe aankoop te verantwoorden. Er zitten nieuwe clubs in, nieuwe competities en de spelersdatabase kreeg de jaarlijkse update. Maar qua spelervaring is niets nieuws onder de zon. Bestaande game mechanics worden zichtbaarder, maar verder?
Ik heb het spel opnieuw gekocht, met als voornaamste doel deze review te kunnen schrijven. Willen ze me volgend jaar echter opnieuw overtuigen, dan hebben ze wel werk voor de boeg. We kregen de voorbije jaren telkens twee nieuwe competities, misschien is het nu opnieuw tijd om te focussen op de spelervaring?