Entertainment

Football Manager op de Switch is een gedrocht

24 maart 2019

author:

Football Manager op de Switch is een gedrocht

En toch is het één van mijn favoriete games van het jaar. 3 redenen waarom elke casual manager het een kans moet geven.

Het is weer zover. De voorbije maanden heb ik me tegoed gedaan aan ‘Football Manager Mobile’ – de lichtste, snelste en makkelijkste variant uit het Football Manager-universum. Nadat ik met Anderlecht en jong talent Jérémy Doku mijn doel van duizend goals bereikte (dat is geen overdrijving), vond ik het stilaan tijd om me nog eens onder de grote jongens te mengen.

Diederik was me enkele dagen geleden al voor met ‘Football Manager Touch’ (de middenvariant). Het begon nog meer te kriebelen en dezelfde avond nog kocht ik het spel ook voor de Switch. Tip: momenteel gaat er in de Nintendo eShop 40% van de prijs; het kost nog 20 euro. Eén dingetje: ‘FM Touch’ op de Switch is een verschrikking. Nog een dingetje: ik hou ervan.

Waarom het een verschrikking is

Wie het spel een beetje kent, weet: FM is gebaseerd op tekst en bewegende bolletjes waar je zelf niet veel aan kan doen. Dat betekent dat heel veel van de besturing neerkomt op kliks en het doorlopen van duizenden schermpjes. Dat lukt geweldig op een computer, dat lukt even goed op een smartphone, maar op de Switch is dat horror. Het touchscreen is wat mij betreft geen hoogvlieger, het toestel is redelijk zwaar voor wat het is en het schermpje is klein.

Dat maakt dat de besturing erg finnicky is. Gelukkig werkt het systeem met de richtingsknoppen dit jaar beter, want de besturing met de joysticks is toch ook niet je dat. Zeggen de redenen hieronder je niet veel, doe jezelf dan een plezier en koop het spel op een degelijke computer. Een Macbook Air klaart de klus even goed, al zal het soms lijken dat je een opstijgend vliegtuig voor je neus hebt staan.

Waarom je het toch een kans moet geven

1. Het is toegankelijker dan ooit

Ik ga er niet om liegen: mijn ervaring met de ‘echte’ versies van ‘Football Manager’ waren steevast wisselend. Haat-liefde-verhouding dekt hier echt wel de lading. Soms ging het geweldig, veel vaker was het een moeilijke strijd die veel weghad van het parcours van ene Marc Wilmots: veel geblaat, weinig wol.

Dit jaar lijkt het anders te zijn. De makers zijn tegemoet gekomen aan de vele verzuchtingen van de fans. De vaakst gehoorde was: ‘het is te moeilijk voor beginners’. Daar sloot ik me traditioneel graag bij aan. Het is natuurlijk altijd makkelijker om de schuld buiten jezelf te leggen, dan toe te geven dat je beter wat geduld zou hebben en je te verdiepen in het spel.

Hoe hebben ze dat opgelost? Ze hebben ‘speelstijlen’ toegevoegd. Daarbij kies je voor een stijl waarvan je denkt dat je daar plezier uit haalt (en die uiteraard wat bij de spelers past die je ter beschikking hebt), waarna het spel je de aangewezen tactische formatie voorschotelt en er meteen de juiste ploeginstructies voor instelt. Zo kan je kiezen voor Tiki-Taka, balbezit, directe counter, afwachtende counter, en nog veel meer. Voor mij maakt het de dingen alvast een stuk eenvoudiger.

Toegegeven, deze reden geldt heus niet alleen voor de Switch-versie, maar het zorgt er wel voor dat je dit spel nog meer dan voordien even casually ter hand kan nemen. Je moet niet langer een Jürgen Klopp of een Pep Guardiola zijn om er plezier uit te kunnen halen. Voor sommigen maakt deze begeleiding het misschien iets té makkelijk, maar dan kan je altijd een slechtere ploeg kiezen, zoals Beerschot (op mijn spel pas vijfde… Zelfs zij kunnen beter…), of je kan de uitgestoken hand weigeren en helemaal je eigen ding doen.

2. De beste mobiele ervaring

Technisch gezien is ‘Football Manager Mobile’ de beste mobiele ervaring binnen deze reeks, maar de Mobile-versie wordt slechts door weinige echte ‘managers’ gezien als een volwaardig onderdeel van de troep. Wie dat spel dus te licht vindt, en de voorkeur geeft aan de meer langdradige opties in ‘Football Manager (Touch)’, kan zijn lusten botvieren op deze Switch-incarnatie.

Ik speel het zelden weg van huis – vaak in de zetel in de hand of op het tv-scherm, maar moet je vaak pendelen, dan is het zeker een goede optie op de trein. Het scherm voelt soms wat (te) klein aan, maar dat ben je al bij al snel gewoon.

3. Alle voordelen van een groot scherm

Dankzij het dock-systeem van de Switch kan je deze ‘Football Manager’ erg makkelijk verbinden met je televisiescherm. Je verliest dan de voordelen van je touchscreen (dat ik toch al erg weinig gebruik), maar je krijgt wel een enorm canvas in de plaats. Ideaal als je zoals ikzelf een vergrootglas nodig hebt om de gaten in je tactiek te kunnen spotten. Eerlijk, als je het mij niet aanwijst, zie ik het niet. Een beetje zoals de huishoudelijke taken.

Daarnaast biedt het gewoon veel meer genoegen om je ploeg de vierde goal tegen Westerlo te zien binnen rammen op een scherm van 50 inch. Moet je dan toch het grote scherm afgeven aan je partner (of je ouders, weet ik veel), dan neem je de Switch gewoon uit zijn dock en speel je verder op het kleine scherm.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *