Game of Foldables: wie eindigt op de troon?
Welke vouwbare smartphone rijft de hoogste verkoopcijfers binnen? Omdat een analogie met Game of Thrones meer kliks oplevert dan een saaie stand van zaken, maak ik onbeschaamd de vergelijking met enkele populaire personages uit de serie.
Let op: dit artikel bevat spoilers van Game of Thrones. Wie de laatste afleveringen van seizoen 8 nog niet heeft gezien, stopt beter met lezen en downloadt of streamt de laatste episodes. Waar wacht je nog op?! Jens pende dinsdag alvast enkele tips neer hoe je spoilers op het internet vermijdt.
Na jarenlang gissen of een origami-telefoon mythe of waarheid is, is de concurrentiestrijd eindelijk losgebarsten. Zes jaar na de eerste sneak peak op CES 2013, is het Samsung dat zijn eerste foldable aflevert. Helaas kan de Samsung Galaxy Fold vooralsnog zijn hoge verwachtingen niet inlossen. Verschillende recensenten kregen hun testtoestel al opgestuurd en signaleerden mankementen. Tot overmaat van ramp heeft Samsung de lancering uitgesteld tot een nog te bepalen datum, om eventuele problemen nog te fiksen. Een heus PR-fiasco, drie jaar na de release van de ontvlambare Galaxy Note 7.
De een zijn dood is de ander zijn brood, want er zijn tal van kapers op de kust die hun deel van de taart willen binnenrijven. Onder meer Huawei, Motorola en Xiaomi springen op de hypekar en lanceren binnenkort hun eigen opvouwbare smartphone. Terwijl de strijd om foldables is losgebarsten, werkt ook fantasyserie Game of Thrones naar zijn hoogtepunt toe. De Night King is dood, dus rest nog één groot vraagstuk: wie eindigt op de troon? Jon Snow, alias Aegon Targaryen? Cersei? Zet Daenerys iedereen een hak, of eindigt iemand onverwachts aan de macht?
Tijd om mijn beste analogieën uit de hoge hoed te toveren. We kijken welke opvouwbare smartphone de beste papieren heeft om als populairste toestel te zegevieren, en met welk personage uit Westeros we hun machtspositie het best kunnen vergelijken. Valar morghulis!

Samsung Galaxy Fold – Daenerys
Als iemand me vorig jaar vroeg wie op de troon zou eindigen, dan luidde mijn antwoord steevast ‘Daenerys’ of ‘Jon Snow’. Maar alas, nu blijkt dat niet Khaleesi maar Jon Snow de wettige erfgenaam is om over Westeros te heersen, stuikte haar machtspositie als een kaartendoosje ineen. Het aantal scenario’s waarin ze toch aan de macht komt, is klein. Pleegt ze verraad? Of zweert Jon trouw aan zijn Dany?
Ook Samsung heeft betere tijden gekend. Eerder uitte ik al mijn twijfels over de duurzaamheid van zo’n buigbare telefoon. Niemand wil immers zijn peperduur prijsetiket ophoesten, voor een smartphone die na drie maanden versleten is. Aangezien zo’n scherm niet uit Gorilla Glass bestaat, vreesde ik bijvoorbeeld dat er sneller krassen zouden opduiken in het scherm. Gelukkig werkt de Amerikaanse producent Corning aan een buigbare variant van Gorilla Glass.
En zo geschiedde: het scherm was bij vele recensenten al snel defect. In een teardown van iFixit meldde de populaire reparatiesite dat de Samsung Galaxy Fold ‘verontrustend fragiel’ is. Het probleem zit hem vooral in de folie die Samsung over zijn scherm legt.
Want die folie lijkt sterk op een screen protector, hoewel je deze folie absoluut niet mag verwijderen. Omdat vele recensenten uit reflex de folie meteen verwijderden, waren tal van toestellen al na het eerste uur defect. Onder meer Mark Gurman van Bloomberg en YouTuber Marques Brownlee moesten snel een tweede toestel aanvragen. Wie treft schuld? Vooral Samsung, want waarom kan je deze folie überhaupt verwijderen? En waarom is er geen duidelijkere waarschuwing op de doos?
The screen on my Galaxy Fold review unit is completely broken and unusable just two days in. Hard to know if this is widespread or not. pic.twitter.com/G0OHj3DQHw
— Mark Gurman (@markgurman) April 17, 2019
Een afgesloten folie zou veel hiaten opvullen, letterlijk en figuurlijk. Zo ontdekte Dieter Bohn van The Verge na 24 uur een hobbel in het scherm. Vermoedelijk was er via de folie een vuiltje tussen het mechanisme gekomen. Nog geen 24 uur later was het toestel uiteindelijk defect. Op verzoek van Samsung heeft iFixit ondertussen de analyse van zijn website gehaald. Wie wil, kan de analyse nog teruglezen via Archive.

Waarom deze mankementen niet eerder aan het licht kwamen, rijst vragen op. Want je zou denken dat de Galaxy Fold toch uitvoerig getest is. Volgens Samsung kan het toestel honderdduizenden keren geopend en gesloten worden, maar dat zijn de testresultaten in een laboratorium. Scenario’s in het echte leven, waarbij er bijvoorbeeld stof kan optreden, zijn duidelijk over het hoofd gezien. Voelde Samsung de hete adem van Jon Snow (ahum, Huawei) in zijn nek, en heeft het daardoor enkele stappen in het productieproces overgeslagen om de eerste te zijn?
Hoe het ook zij, normaliter zou het toestel al sinds 26 april op de markt zijn, maar Samsung moest de lancering afblazen. Ook de Belgische releasedatum van 3 mei kwam te vervallen. Wanneer het toestel in verkoop gaat, is voorlopig nog niet bekend. Gaat een andere telefoon met de primeur lopen? Of kunnen Samsung en Daenerys de schade beperken?

Huawei Mate X – Jon Snow
R + L = J. Een theorie die al jaren de ronde doet, bleek eind seizoen 7 realiteit. Jon Snow (ofwel Aegon Targaryen) is geen bastaardzoon, maar het kind van Rhaegor Targaryen en Lyanna Stark. Zo is hij eigenlijk geen ‘Snow’ maar de wettige erfgenaam om over Westeros te heersen. En, bijgevolg, de gedoodverfde kandidaat om op de troon te eindigen in seizoen acht. Net zoals in Game of Thrones komt het verwachte succes van de Huawei Mate X uit onverwachte hoek. Omdat een andere kandidaat ‘macht’ verliest, kan Huawei zo van de situatie profiteren.
Op MWC 2019 konden we het toestel voor de eerste keer bekijken. Eerlijk? Het toestel ziet er qua design een pak beter uit dan de Samsung Galaxy Fold. In plaats van een dwergpaneel aan de voorkant, buigt de Mate X naar binnen zodat je altijd naar een bezelloos paneel kan kijken. Of deze aanpak robuust is, valt af te wachten.
Wanneer de Huawei Mate X over de toonbank gaat? Er zou tijdelijk een webpagina online hebben gestaan, met juni als releasedatum. Als Huawei die datum haalt, dan wordt het de eerste fabrikant – na Royole, met de Flexpai – die zijn foldable lanceert. De Huawei Mate X krijgt een prijskaartje van 2.299 euro en zal ongetwijfeld vele geïnteresseerde blikken in de koffiecorner opwekken.
Xiaomi, Oppo, LG, … – Cersei
Terwijl twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Op dit moment verwacht niemand dat Cersei nog veel langer op de troon zal zitten. Want hoewel haar leger niet gehavend is zoals dat van Jon en Dany, lijken haar overwinningskansen miniscuul. Blijft de Golden Company haar trouw? Bovendien gebeurt het zelden dat de ‘slechterik’ op het einde zegeviert… of zorgt Game of Thrones wederom voor een verrassende wending in het plot?
Ook in Game of Foldables denkt niemand aan een verrassende winnaar. In de media lijkt het alsof Samsung en Huawei de enige twee fabrikanten zijn die een opvouwbare smartphone uitbrengen. Niets is minder waar: ook onder meer Xiaomi, Oppo en LG werken aan een eigen variant. En daarbij legt elke fabrikant zijn eigen accenten.
Xiaomi, bijvoorbeeld, wil de goedkoopste foldable uitbrengen. Zo zou de telefoon ruim de helft goedkoper zijn dan de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X, met een verwacht prijskaartje van €999 in Europa. Ook qua design werpt Xiaomi hoge ogen. Zo zou het model beschikken over een dubbele vouwlijn. Gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten vooraleer we het finale design te zien krijgen. De telefoon zou namelijk tussen mei en begin juni op een eigen evenement in China geïntroduceerd worden.

Xiaomi wie? Vorige maand was Jens te gast op het ‘Benelux-lanceringsevent’ van Xiaomi in Amsterdam. Dit artikel biedt interessant leesvoer voor wie meer wil weten over het boomende Chinese smartphonemerk.
Ook het Chinese merk Oppo toonde eerder al een prototype van een vouwbare telefoon. Het ontwerk van Oppo lijkt sterk op dat van Huawei. Zo vouwt het toestel ook naar buiten toe en is er een soort sidebar waar onder meer camera’s in verwerkt zijn. Wel is het vooralsnog nog een prototype: het is niet duidelijk of Oppo plannen heeft om een toestel klaar te stomen voor massaproductie.

En LG? Begin april publiceerde de USPTO (United States Patent and Trademark Office) een patent, waaruit blijkt dat LG werkt aan een transparante opvouwbare telefoon. Inderdaad, transparant: het scherm kan zowel transparante als ondoorzichtige content tonen, afhankelijk van de hoek waarin je het toestel vasthoudt. Bovendien is elk scherm tweezijdig, wat betekent dat je zelfs via de achterkant het touchscreen kan gebruiken. Een gek concept, maar het valt af te wachten of LG daadwerkelijk een soortgelijk toestel lanceert.

Motorola Razr 2019 – Tyrion
Het is verbazingwekkend dat Tyrion, de pientere dwerg van de serie, nog leeft. Maar telkens weet hij het noodlot te ontsnappen, met zijn intellect als belangrijkste wapen. Wie weet kan de rechterhand van Daenerys zich nog omhoog werken (pun intended) en op de troon eindigen?
Maak kennis met Motorola, de Tyrion van smartphoneland. Wanneer Motorola bijna ten dode was opgeschreven, wist ze te overleven door het anders te doen dan zijn concurrenten: met stevige, krachtige budget- en midrange-smartphones. Daarbij zou je denken dat een opvouwbare smartphone geen spek voor de bek van Motorola is, maar daar denkt het merk anders over.
Herinner je je nog de Motorola RAZR? De trendy klaptelefoon van de vroege jaren 2000? Vandaag wil Motorola deze klaptelefoon terugbrengen. Net zoals bij de klassieke RAZR kan je dit nieuwe model verticaal dichtklappen, maar deze keer zit het vouwmechanisme in het scherm. Volgens eerdere geruchten zou het toestel over een prijsetiket van 1.500 dollar beschikken. Slim gevonden, Tyrion!
Royole Flexpai – Hot Pie
Het is van 2017 geleden dat Hot Pie nog eens in de serie verscheen. Hot Pie, wie? Hij is de jongen die een tijdje rondtoerde met Arya Stark. Op het einde gaf hij haar een stuk ‘Direwolf bread’. Dat brood verkoopt de acteur nu in een eigen bakkerij, die hij twee jaar geleden geopend heeft. Leuk voor de acteur Ben Hawkey en voor Game of Thrones-fans, die van een lekkere versnapering kunnen genieten.
Maar wat is de meerwaarde van Hot Pie in de fantasyserie? Rien. Nada. Nièt. Zéro. Nihil. Laten we eerlijk zijn, Hot Pie is een nobody in de serie, die alleen maar kan dromen van een sprankeltje macht. De kans dat de fan favourite vandaag nog leeft in Westeros, is bovendien erg klein.
Niet alleen rijmt Hot Pie met de Royole Flexpai, de telefoon is ook een ‘passant’. Van onbeduidende waarde. Van bedenkelijke kwaliteit. Royole mag trots zijn dat het de eerste opvouwbare smartphone uitbracht, maar daar stopt het ook. Het toestel heeft te veel nadelen, zowel op vlak van hardware als software, dat het eigenlijk niet verdient om in deze lijst te verschijnen. De merknaam ‘Royole’ mag dan wel royaal klinken, een kroon in de Game of Foldables krijgt de Flexpai niet. Of, zoals Tywin tegen kleinzoon Joffrey zei: “Any man who must say, ‘I am the king,’ is no true king.”