Opinie

Garmin-sporthorloges: grinta boven gebruiksgemak

28 september 2020

author:

Garmin-sporthorloges: grinta boven gebruiksgemak

Tijdens een test van de Garmin Forerunner 245 Music viel het eens te meer op: een overdaad aan functies is leuk, maar niet de prioriteit.

Een tijd geleden kon ik aan de slag met de Garmin Forerunner 245 Music. Een sporthorloge dat overloopt van de functies én tegelijk een muziekspeler is. Terwijl de prijs je misschien afschrikt (afhankelijk van waar je zoekt – en wanneer – betaal je rond de 300 euro), krijg je alvast voldoende waar voor je geld.

Same old Garmin

Onder mijn  sportersvrienden leeft al een hele tijd het gevoel dat je voor sporttechnologie best aanklopt bij Garmin. In eerste instantie ben ik geneigd daarmee akkoord te gaan, met een belangrijke bemerking: alleen als je minstens twee keer per week gaat sporten. De reden is simpel. Voor de minder geoefende sporter is Garmin niet alleen overkill qua functies, het is ook niet het meest gebruiksvriendelijke merk.

De Forerunner 245 Music bevestigde dat vermoeden nog eens. Het horloge is een van de meest complete die ik al rond de pols had om te gaan sporten en het biedt je een bom aan informatie, maar als je daar te weinig mee aan de slag gaat, is het een te duur gadget.

Bij Garmin doen ze mij dan ook denken aan Elon Musk. Blijven proberen, steeds nog dit hebbeding toevoegen of dat ene kleine detail erbij proppen. Tot je het overzicht haast verliest.

Goede app, eens verbonden

Eén van mijn problemen ligt bij de verbinding met de app. Eens alles verbonden is, heb je vaak geen klagen. Alles werkt, alles wordt gesynchroniseerd – alles werkt zoals het hoort. Maar het duurt vaak lang eer je die verbinding kan bekomen met een nieuw gadget. Of in mijn geval: als ik weer eens een nieuwe smartphone test, kost het me vaak veel energie en frustratie vooraleer alles weer naar behoren werkt. 

Dat gold ook voor de Forerunner 245 Music. Een beest van een horloge, maar als je iets zoekt om je loopsessie eenmaal per week te begeleiden, dan zijn er vele andere en goedkopere opties beschikbaar. Naast alle opties die intuïtiever zijn vormgegeven. Op dat vlak ben ik bijvoorbeeld meer fan van Polar. 

Tenslotte is het voornamelijk een aanrader voor geoefende sporters omdat de vormgeving van het horloge zelf zo sportief is. Het heeft maar weinig weg van een luxehorloge, zoals de Huawei Watch GT 2 dat wel heeft. Nee, de Garmin Forerunner 245 Music kies je als je brawn verkiest boven brains, grinta boven gebruiksgemak.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Reacties
  1. Luc Van de Vijver

    Je slaagt nagels met koppen. De hardloophorloges die momenteel te koop zijn doen mij denken aan de zogenaamde Adventure motorfietsen. Ooit waren dat motorfietsen van zo'n 150 kg en 50 pk waar men op onverharde paden kon rijden.(liefst in het buitenland waar men niemand stoort) Tegenwoordig zijn dat de Chelsea tractors onder de motorfietsen met 250 kg en 160 pk. Dus zo'n 100 kg te zwaar en 100 pk te sterk. Een eenvoudige Ant+ hartslaghorloge die onder alle omstandigheden afleesbaar blijft eenvoudig in gebruik is, en waarbij de batterij niet voortdurend moet opgeladen worden is blijkbaar niet te koop.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *