Verdieping

Goed geluid zorgt voor betere seks

5 mei 2019

author:

Goed geluid zorgt voor betere seks

Bij Sonos hebben ze zwaar onderzoek verricht. In naam van de wetenschap, uiteraard.

Wie luistert naar muziek is gelukkiger, krijgt meer en betere ideeën, en heeft betere seks. Op dat laatste na klinkt dat allemaal logisch. We hebben allemaal al wel eens een goed idee gekregen terwijl we luisteren naar onze favoriete nummers, of we voelden plots die productiviteitsboost op het werk bij het horen van een goed nummer tijdens zo’n druilerige dag waarop alles verkeerd gaat en je liefst gewoon weer naar huis gaat om een pintje te drinken. Valar Dohaeris.

Sonos, fabrikant van onder meer zogenaamde ‘multiroomgeluidsinstallaties’, nam het niettemin op zich om die beweringen (en het leuke seks-weetje) wetenschappelijk vast te stellen. Daarvoor voerde het een enquête uit bij 12.000 mensen uit twaalf landen. Het is niet geweten of de onderzoekers afgaan op het erewoord van de respondenten, of dat ze het vaststellen van de onderzoeksvraag uit eerste hand hebben in de slaapkamers.

Kwalitatief verschil

Eén van de overkoepelende vaststellingen luidt dat de geluidskwaliteit van groot belang is voor de invloed die het heeft op onze gevoelens en emoties. Concreet betekent dat dat wie luistert naar muziek uit een minder goede geluidsinstallatie minder onder de indruk zal zijn van wat hij hoort: hoe goed de muziek is, hoe authentieker ze overkomt en hoe blijer we ervan worden.

Op basis van de resultaten van het experiment zien we een significante correlatie tussen positieve emoties, een rijkere muziekbeleving en gelukkig zijn in het algemeen,” zegt Dr. Daniel Müllensiefen, muziekpsycholoog aan Goldsmiths College, University of London. Of je seks ook minder goed is bij slecht geluid zei hij niet.

De studie stelt dat wie luistert naar een kwalitatieve installatie, de muziek 20% meer zou waarderen. De muziek waar we naar luisteren zouden we ook 16% beter vinden. Dat betekent dat er nog hoop is voor André Hazes Jr. en zijn ‘Leef’; we moeten simpelweg op zoek naar een geluidsinstallatie die het nummer 100% beter doet klinken.

Liefde is blind, maar niet doof

Leuk weetje uit het Sonos-onderzoek: wie ontdekt dat hij met iemand zijn muzieksmaak kan delen, voelt in 76% van de gevallen meteen een diepe verbondenheid. Voor 70% kan een gelijkaardige muzieksmaak iemand zelfs een pak aantrekkelijker maken. Ook daar heeft de André-fan dus geluk: hij moet gewoon iemand vinden die eveneens fan is van schlagers.

De hamvraag gaat hier natuurlijk over seks: 56% van de respondenten zegt dat de juiste muziek seks kan pimpen naar een hoger niveau. 52% zou er zelfs avontuurlijker van worden. Waarschijnlijk gaat het dan niet over Kapitein Winokio. En opnieuw ook niet over André. Het gaat over kwalitatief geluid, namelijk.

Nog een laatste opvallend weetje: 22% zou de achtergrondmuziek specifiek afstemmen op de ‘seksstijl’ van de dag. Pow-chicka-pow-wow, indeed!

De volledige studie vind je op de blog van Sonos.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *