Waarom Google-apps wél op de nieuwe Huawei Mate-reeks zullen verschijnen
Op donderdag 19 september stelt Huawei zijn nieuwe Mate-toestellen voor. Wij kijken al even naar wat we verwachten, wat we weten en waar we op hopen.
Ik begin meteen met een kleine verontschuldiging. Als schrijver/copywriter maak ik me (graag) schuldig aan onduidelijke woordgrapjes. Als ik zeg dat de Google-apps alsnog op de nieuwe Mate-toestellen zullen verschijnen, dan bedoel ik helaas niet dat Huawei zich heeft bedacht of dat Google plots toch toestemming heeft gegeven. Waarom dat niet kan, lees je hier.
De Mate-toestellen lanceren dus zonder G-apps. De reden dat ik zeg dat ze er toch op zullen verschijnen, is omdat de gemiddelde (Europese) Android-gebruiker met minder geen genoegen zal nemen. Richard Yu liet zich al ontvallen dat er mogelijkheden zijn om de apps er gewoon zelf op te zetten. Eén mogelijkheid: ‘sideloaden’ door een apk-bestand uit te voeren op de Mate-smartphone. Een tweede mogelijkheid: ze downloaden en installeren via een andere applicatiewinkel. Hoe het er precies zal uitzien, kunnen we nog niet zeggen. Maar het wordt alvast geen jaar zonder Google-apps, wees gerust.
Toch zal het vele kopers tegenhouden om de nieuwe Mate in huis te halen. Er zijn te weinig mensen die zich zeker genoeg voelen om zelf te sideloaden – je zou voor minder met de vele horrorverhalen die vandaag de ronde doen over hacks. Nog anderen zullen simpelweg de moeite niet willen doen.
Volgend jaar dan maar?
Jammer voor Huawei: dit zou het jaar worden waarin ze Samsung achter zich gingen laten. Apple zijn ze al voorbij, nu moesten en zouden ze dé grootste worden. Het lijkt evenwel meer op uitstel dan afstel.
Als we immers gaan kijken naar wat Huawei donderdag zal voorstellen, lijkt het in niets op een partij die een nederlaag in de ogen kijkt. Integendeel: ze zetten de jacht op die eerste plek onvermindert voort. Iemand zei ooit: slechte reclame is ook reclame en, hoewel het zeker geen ideaal scenario is voor hun verkoopcijfers, zijn we met z’n allen toch al bijna een jaar aan het spreken over de handelsoorlog (ook hier moet ik schuldig pleiten).
In de marge van het ‘G-apps of niet’-circus zouden we haast vergeten dat Huawei gewoon opnieuw een Mate-vlaggenschip voorstelt. Een puik schip, met zware kanonnen aan boord die de tegenstand opnieuw een pistool tegen het hoofd zetten. Worden ze dit jaar niet de grootste, dan zal het gewoon een jaartje later dan gepland zijn.
Oh ja, (bijna) alle info is ondertussen alweer gelekt. Het is de ziekte van deze tijd: geen enkele smartphonelancering vindt nog plaats zonder dat alle informatie al op straat ligt.
Notches overal!
Wat we mogen verwachten ligt overigens geheel binnen de lijn der verwachtingen: krachtige processor, uitstekende camera’s, schermranden die nog iets meer afbuigen en verschillende notches, afhankelijk van het model. Voor de Pro-versie is het een brede variant, voor gezichtsherkenningssensoren, voor de gewone versie een smallere notch. Voor de lite-versie een geperforeerd gaatje.
Wat de Porsche-variant betreft… Ik ben alvast geen voorstander van een lederen achterkant. Leer verkleurt snel, neemt vuil makkelijk(er) op en voelt telkens wat raar in de hand – een hand die je op termijn afgetekend ziet verschijnen op je achterkant. Ook de achterkant van de Pro-versie ziet er op het eerste zicht wat raar uit. De bult doet denken aan die van Motorola-toestellen van zo’n twee jaar terug. Het wordt afwachten hoe goed die in de hand zal liggen. Misschien is het slechts optisch bedrog en valt die bult wel mee?
5G-module
De toptoestellen in de Mate-reeks (wat betekent: alle toestellen behalve de Lite) beschikken over een 5G-module. Een sterke toevoeging, al is het erg goed mogelijk dat we in België nog zeker vier à vijf jaar moeten wachten vooraleer we die zouden kunnen gebruiken.
Eerst moet de regering nog stemmen over de frequenties, moeten de bandbreedtes verkocht worden en dan pas kunnen de netwerken aan de slag met de uitrol. Een sterk staaltje techniek van Huawei, dat opnieuw zijn dominantie toont in die markt, maar (ten minste in België) hoogstwaarschijnlijk een maat voor niets. Kom op, België, bewijs mijn ongelijk!
Waar hopen we op?
Persoonlijk hoop ik dat er binnenkort toch eens de mogelijkheid komt om Huawei’s eigen HarmonyOS te testen. De Mate 30 zou een ideale speeltuin kunnen zijn om te tonen wat ze kunnen. Misschien vormt het daarna wel een doorslaggevend argument om te kiezen voor Huawei? Het zou de markt opnieuw wat spanning bijbrengen en de dominantie van Google tegelijk wat kunnen indammen.
Verder is het uitkijken naar kleine verrassingen die de fabrikant heeft gepland. Vorig jaar was dat de toevoeging van een 3D-scanner waarmee je bijvoorbeeld knuffels kon inscannen om ze te laten dansen. Maar dan hopelijk eentje die werkt via de hoofdmodule en niet via de selfiecam – dat was me net iets te uitdagend. De toevoeging van een ‘time-of-flight-camera’ zou wel eens in die richting kunnen wijzen.
Wij kijken alvast uit naar de voorstelling van donderdag.