Opinie

The night is dark and full of spoilers: hoe vermijd je ze?

30 april 2019

author:

The night is dark and full of spoilers: hoe vermijd je ze?

‘Avengers: Endgame’, ‘Game of Thrones’, zelfs De Mol blijft niet gespaard van spoilers. Hoe vermijd je (voor)kennis die je liever niet hebt in deze überdigitale tijden?

Streamingdiensten, videoplatformen als YouTube… Ze luidden een tijdje geleden onherroepelijk het einde in van het lineaire televisietijdperk. Gedaan met op zondagavond samen met de familie rond de buis samenklitten; vandaag kiezen we zelf exact wat, waar en wanneer we onze favoriete films en series bekijken.

Al die verschillende dragers zijn een zegen voor wie graag veel beelden consumeert, maar tegelijk zorgt het ongecontroleerde uitzendschema ervoor dat de aloude ‘koffieklatsch’ nooit meer hetzelfde is. Op Netflix krijg je vaak een heel seizoen tegelijk, terwijl ‘Temptation Island’ slechts één aflevering per week toelaat. Je moet haast op voorhand afspreken wanneer het oké wordt om een aflevering te bespreken.

Dat is min of meer wat we ook met onze ‘Game of Thrones’ fantasy league hebben afgesproken. De aflevering van de week komt pas beschikbaar bij Telenet rond drie uur ‘s nachts, ikzelf heb vaak pas op woensdagavond tijd om de aflevering in te halen en nog anderen lopen bijna een week achter. Het levert schuchtere berichtjes op in de WhatsApp-groep: “iedereen al gekeken? Nee, oké, dan zeg ik nog niets.”

Ze zijn erger dan hackers

In een tamelijk gecontroleerde omgeving als een gesloten WhatsApp-groep is dat allemaal geen probleem, maar op sociale media en in de rioolpers maken ze er een sport van om mensen (vaak zelfs opzettelijk) het kijkplezier te ontnemen door alle belangrijke details op hen af te vuren.

Twitter is een grote bron van kwaad op dit vlak, maar in vroeger tijden hadden ook onze media er een handje van weg. Het duurde ettelijke weken van ‘Temptation’-ontsteltenis en véle boze Twitter- en Facebookberichten vooraleer ze door hadden dat het geen goed idee was om lezers te lokken met een spoiler in de titel. Ik gok dat zowat het hele internet het er stilaan over eens is dat mensen die opzettelijk spoilen erger zijn dan 90% van de hackers op het net.

Anti-spoilertools

Onze vrienden van The Verge hebben daarom een lijstje opgesteld met nuttige tools die je helpen om je kijkplezier te beschermen. Een beetje ironisch eigenlijk, als je ziet wat voor artikels (met vrij duidelijke titels) The Verge zelf, ook gisteren weer, publiceert. Ergens valt dat te verdedigen natuurlijk: wat is wel een aanvaardbare periode om een artikel vol spoilers te posten? En voor Game of Thrones moeten ze hun lezers ook kunnen informeren over de fantasy league. Een moeilijk te bewaren evenwicht.

En op mobiel?

Het lijstje dat ze zelf aanhalen, zijn extensies voor je dekstopbrowser. Voor je smartphone halen ze ook een mogelijkheid aan, maar spoilers vermijden via een app is erg hit or miss. Gelukkig zijn het aantal opzettelijke spoilers op traditionele media al erg gebeterd. De vuistregel hier geldt dan ook: open geen artikels over je favoriete films of series voor je ze zelf hebt gezien. De verleiding is vaak moeilijk te weerstaan, ik weet het, maar klik je toch, dan is het je eigen fout.

Wat je zeker kan proberen als je daar actief bent, is een filter instellen op je Twitter-account. Dat doe je door op via je profiel naar ‘Instellingen’ te gaan en in de lijst ‘Genegeerde woorden’ te selecteren. Dan kan je alle woorden toevoegen die je (voorlopig of altijd) liever verborgen houdt.

Voor Facebook vond ik niet meteen een manier om een spoilerfilter in te stellen. Zonde, aangezien je ook daar regelmatig berichten zal tegenkomen die minstens impliciet aangeven welke richting de volgende ‘Game of Thrones’-aflevering zal uitgaan. Heb je tussen je Facebook-vrienden enkelen waarvan je weet dat ze hun mond weleens voorbij durven praten? Dan kan je hen wel voor onbepaalde tijd muten.

Thanos demands your silence

Tegenwoordig is het zelfs groot nieuws als een spoiler voortijdig opduikt in het wild, zoals onlangs het geval was met de nieuwe Avengers-film. Het is opvallend hoezeer iedereen meteen in actie schiet om zowel zichzelf te beschermen tegen ‘onvrijwillige kennisname’ en anderen te waarschuwen. In een mum van tijd hadden de Russo-broers zelfs een brief klaar die opriep om niets van de film te verklappen – heel de film is één lange spoiler – met als catchphrase “Thanos demands your silence”.

Het wordt een mantra, gevoed door uitzendschema’s die steeds minder op elkaar worden afgestemd over de verschillende platformen heen: verklap niets. Maar wordt het niet stilaan te moeilijk om daaraan te voldoen? De strijd om onze oogballen woedt zo hard, dat we onmogelijk alles gezien krijgen, en al helemaal niet op een tijdige manier. De één wil vandaag praten over ‘Game of Thrones’, een ander over ‘De Mol’. Ain’t nobody got time fo’ that!

Streaming killed the tv star, en in één moeite door ook meteen het sociale aspect ervan?

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *