Reviews

HP Omen Mindframe review: headset met koelsysteem

14 februari 2019

author:

HP Omen Mindframe review: headset met koelsysteem

Last van warme oren tijdens het gamen? De HP Omen Mindframe houdt je oren koel.

Prijs: 199 euro

Wie HP Omen zegt, denkt spontaan aan gaminglaptops en -desktops. Sinds vorig jaar mag je randapparatuur aan dat rijtje toevoegen. Twee gamingmuizen (HP Omen 600 en Reactor), twee mechanische toetsenborden (HP Omen 1100 en Sequencer) en twee headsets (HP Omen 800 en Mindframe) behoren voortaan tot de collectie. Hier kan je een kijkje nemen in het Omen-arsenaal.

Uit het nieuwe assortiment trok vooral de HP Omen Mindframe onze aandacht. Deze headset heeft immers ingebouwde koeling, zodat je oren niet meer verhitten tijdens een intense gamesessie. En nee, dat betekent niet dat er ventilatoren voortdurend in je oren blazen. De fabrikant maakt gebruik van een geruisloze thermo-elektrische koeler, ofwel een metalen plaatje die de temperatuur in de oorschelpen laag houdt. In deze review gaan we dieper in op wat deze koptelefoon nog zoal te bieden heeft.

Design: stevig, maar zwaar

De HP Omen Mindframe is een bedrade headset, gericht op gamers. Omdat je hem niet kan dichtklappen en enkel aansluiten via usb-kabel, is hij niet geschikt voor onderweg. De behuizing van de koptelefoon is vervaardigd uit plastic, maar voelt desalniettemin erg robuust aan. Een tikkeltje té robuust zelfs, want hij weegt net geen halve kilogram. Daarmee is de HP Omen Mindframe met stip de zwaarste headset die ik al testte.

De hoofdband bestaat uit een soort nepleer, voor de kussens koos HP voor een stoffen jasje. Hoewel de oorschelpen comfortabel aanvoelen, had ik zelf liever een leren variant gehad. Het nadeel van leer is immers dat het sneller warm en (bijgevolg) bezweet wordt, maar door de actieve koeling zou dat geen probleem mogen zijn. Op de rechteroorschelp zit een draaiwiel waarmee je het volume bedient.

Op de buitenkant zijn rode accenten en een RGB-verlicht Omen-logo aangebracht. Die kan je via de software van kleur doen veranderen, hoewel de mogelijkheden beperkt zijn. Wie een lichtshow verwacht, komt bedrogen uit. Maar who cares. Wat is immers het nut van RGB-verlichting op een headset, die zich buiten ons kijkveld bevindt?

Comfort: lekker koel

Hoewel de HP Omen Mindframe erg veel weegt, ondervond ik nooit hinder tijdens lange gamingsessies. De hoofdband van de koptelefoon sluit goed aan op je hoofd en de oorschelpen voelen zacht aan. Naar het voorbeeld van Steelseries koos HP voor een hoofdband die zich automatisch aanpast aan de grootte van je hoofd. Niet iedereen is daar fan van – want het zorgt voor extra druk op het hoofd – maar zo heb je wel geen gedoe met verstellen.

Hét stokpaardje van de HP Omen Mindframe is natuurlijk de Frostcap-koeling. Dankzij de ingebouwde koeler wordt de warmte binnen de koptelefoon afgevoerd. Hoewel ik aanvankelijk mijn bedenkingen had bij deze technologie, werkt Frostcap erg fijn. Zelfs na lange sessies bleven mijn oren erg koel. Een kleine kanttekening: door condensatie vormen aan de binnenkant druppeltjes water, en buiten wordt de heatsink wel erg warm. Een noodzakelijk kwaad als je frisse oortjes wil.

Geluidskwaliteit: virtueel 7.1-surroundgeluid

Toegegeven, ik ben geen audiofiel. Wie graag een objectieve blik wil op de geluidskwaliteit van de HP Omen Mindframe, leest best deze recensie van Hardware.info. Mijn bevindingen zijn dus uiterst subjectief, maar ik vermoed dat het merendeel van onze lezers, net zoals ik, geen getrainde oren hebben.

De geluidskwaliteit is, wat mij betreft, prima. Zonder meer. Ik werd zeker niet weggeblazen door diepe bassen of glasheldere trebles, maar de kwaliteit was gelijkaardig met die van andere gaming headsets. De vraag is maar of dat genoeg is, als je een blik werpt op het hoge prijsetiket. Voor een headset van 199 euro, hoopte ik stiekem op beter.

Verder tekent virtueel 7.1-surroundgeluid present. Dankzij dit speeltje hoor je preciezer uit welke richting het geluid komt, wat vooral een voordeel is tijdens shooter-games. In tegenstelling tot ‘true’ surround headsets zijn er geen aparte drivers in de oorschelpen aangebracht, maar wordt het geluid via algoritmes nagebootst. Hoewel je zou vermoeden dat virtueel surroundgeluid in theorie minder goed werkt, blijkt uit een test van Linus Tech Tips dat dat niet per se waar is.

Microfoon: slimme microfoon

Aan de linkerkant van de HP Omen Mindframe is een microfoon bevestigd, die je helaas niet kan loskoppelen. Wel kan je hem naar boven klappen. Doe je dat, dan wordt hij gedempt, brandt er een rood lichtje én krijg je een notificatiegeluid te horen. Voor wie vaak een ‘oopsie’ doet en ongewenste geluiden de vrije loop laat op Discord en Skype, is de HP Omen Mindframe een godsgeschenk.

Een feature die ik minder apprecieer, is de automatische playback. Als je in de microfoon praat, kan je jezelf in real-time horen. Ongetwijfeld is deze feature voor velen handig, maar voor mij was dit eerder een bron van kopzorgen. Dat je deze functie niet kan uitschakelen in de software, is dan ook een aderlating. De geluidskwaliteit is verder prima voor een headset, zolang je maar geen studiokwaliteit verwacht.

Software: barebones

Ik zinspeelde al enkele keren op de beperkingen in de software. Het Omen Command Center is het heikel punt van deze headset. Aanpassingsmogelijkheden zijn zo goed als onbestaande. Een equalizer om het geluid te finetunen? Het 7.1-surroundgeluid uitschakelen? Het playback-systeem in de micro deactiveren? Niks, noppes, nada.

Het enige wat je kan, is de RGB-verlichting en koeling instellen. En dat is toch wel erg barebones voor een headset die 199 duiten kost. Bovendien is de software enkel compatibel met Windows 10. Ook al vormen Mac en gaming geen droomhuwelijk, is het vreemd dat HP een deel van de afzetmarkt links laat.

Conclusie

De markt van randapparatuur staat gelijk aan een meute grijze muizen. Vele peripherals hebben gelijkaardige specificaties, waardoor je keuze vaak gebaseerd is op design. Een pluim op de hoed voor HP dus, dat met de Omen Mindframe iets nieuws probeert. De Frostcap-techniek klinkt niet alleen cool in theorie, ze biedt ook écht meerwaarde.

In ruil voor innovatie moet je helaas ook een aardig bedrag op tafel leggen. Wie 199 euro betaalt, verwacht het neusje van de zalm onder gaming headsets. En die hoge verwachtingen kan de Omen Mindframe niet helemaal inlossen. Voor veertig tientjes minder kan je de Steelseries Arctis Pro aanschaffen, die beter geluid, comfort en software heeft. Dat betekent niet dat de Mindframe geen bestaansrecht heeft, maar dan koop je hem wel specifiek voor de Frostcap-koeling.

Ons advies: De HP Omen Mindframe is een degelijke headset voor wie geen warme oren meer wilt tijdens het gamen. De Frostcap-techniek werkt geweldig, maar kost ook een aardige cent.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *