Reviews

Is de HP Sprocket een Polaroid-killer?

31 mei 2019

author:

Is de HP Sprocket een Polaroid-killer?

Is deze mini-printer een interessant alternatief om meteen op familiefeesten een foto mee te geven aan de oma? Het antwoord… hangt ervan af.

Allereerst, mijn excuses voor de ambigue titel. Ja, ik weet dat Polaroid (net zoals HP) ook een mini-printer in zijn stal heeft (de Polaroid Zip). Bij deze verwijs ik niet naar het merk Polaroid, maar naar een polaroidcamera, ofwel een instantcamera. Uit zo’n kodak – opnieuw een ambigu woord – rolt meteen een foto nadat je op de knop drukt. Hoewel Polaroid ook nog instantcamera’s fabriceert, is het vandaag Fujifilm die de kroon spant in die markt.

Smartphonefotografie voor beginners: Hoe maak ik de beste foto’s deze kerst?

Polaroidcamera’s zijn opnieuw hip en trendy. Een interessante countertrend, want vandaag heeft vrijwel iedereen een smartphone op zak. Ook al slaan we al onze foto’s digitaal op, het heeft nog steeds zijn charme om een momentopname op papier te hebben. Bovendien is het altijd een beetje spannend hoe je foto eruit komt te zien, nadat je op die knop drukt. Geen tweede kans om je haar even goed te leggen of je glimlach bij te stellen. In tegenstelling tot je smartphone, heb je maar één kans om een spontaan moment in beeld te brengen (tenzij je véél geld wilt uitgeven).

Toch is het een beetje zonde om een polaroidcamera te kopen. Misschien heb je wel een dure smartphone, waarmee je geweldige kiekjes kan trekken. Of een spiegelreflexcamera, met een arsenaal aan lenzen. Wat als je meteen op familiefeesten, café-avonden en/of teambuildings één van die foto’s kon afdrukken, zonder dat je een extra camera hoeft aan te schaffen? Maak kennis met de HP Sprocket, een draadloze mini-printer die je via bluetooth kan koppelen aan je mobieltje.

❓ Wat is de HP Sprocket?

Het toestel dat wij opgestuurd kregen, is de HP Sprocket 200. Het suffix ‘200’ duidt op de tweede versie van de miniprinter, die dit jaar op de markt kwam in een nieuw jasje. Voor mij is het de eerste keer dat ik aan de slag ging met zo’n kleine bluetooth-printer. Hoewel ik al veel foto’s op het internet had gezien – en ervaringen van concullega’s had vernomen – was ik verbaasd hoe licht de Sprocket is. Niet alleen weegt hij minder dan mijn smartphone (de Huawei P30 Pro), hij past ook perfect in mijn broekzak.

De Sprocket 200 weegt – zonder papier – amper 171 gram.

De Sprocket oogt strak, met aan de bovenkant een soort marmeren print. Zonde dat je hem moet opladen via de microUSB-poort, zeker omdat het om een herwerking in 2019 gaat. Met twee vingers kan je hem openen om papier in te laden, van maximaal 5 op 7,6 centimeter. Wie denkt om daar goedkoop (foto)papier in te stoppen, komt bedrogen uit. Er zit immers geen inktreservoir of -cartridges in dit toestel.

Què? Het enige papier dat je kan inladen, is zogenaamd Zink (Zero Ink)-papier. Op dit thermisch papier liggen verschillende coatings, waaronder drie kleurenlagen (cyaan, magenta en geel). De Sprocket is dus geen traditionele printer. Hij verft niet met inkt, maar vuurt warmtepulsen af op het papier waardoor de kleurkristallen smelten en zichtbaar worden. Episch, toch?

Eens het Zink-papier is ingeladen, hoef je enkel nog de Sprocket-app te installeren uit de App Store of Play Store. Daarmee kan je foto’s uit je galerij selecteren, die je meteen kan sturen naar de Sprocket.

? Wat zijn de troeven van de HP Sprocket?

De Sprocket is ontzettend gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen kaas gegeten te hebben van technologie om een foto af te drukken. In een mum van tijd heb je je smartphone gekoppeld aan de printer en kan je foto’s op hem afsturen. De app is no-nonsense en intuïtief: je kiest rechtstreeks een foto uit je galerij, Instagram, Facebook of Google-account. Dan kan je die foto inzoomen of kantelen, en daarna opsturen naar de Sprocket.

Omdat mijn foto breder is dan het papier, heb ik hem hier ingezoomd.

Ook het papier inladen is een fluitje van een cent. Bij elk zakje papier zit een gekleurde fiche, waarmee je de Sprocket kan kalibreren. Het enige wat je hoeft te doen, is bij elk nieuw zakje even de fiche onderaan het papier stoppen, zodat de Sprocket kan aflezen welke kleurinstellingen hij het best toepast.

Voor je het papier in de Sprocket inlaadt, stop je de gekleurde fiche erin om hem te kalibreren.

Hoewel het Zink-papier nog altijd vrij duur is, is het wel een stuk goedkoper dan film voor polaroidcamera’s. Bij Bol.com betaal je €11,99 voor twintig vellen, wat grofweg zestig eurocent is per vel. Ter vergelijking: wie twintig vellen voor een instantcamera koopt, betaalt bijna het dubbele. Wat ook fijn is, is dat het Zink-papier zelfklevend is. Je kan de foto’s dus meteen in een bullet journal of agenda plakken, zonder dat je lijm hoeft aan te brengen.

Maar de grote troef van de Sprocket – ten opzichte van een instantcamera – is dat je alles kan afdrukken wat je maar wilt. De kwaliteit van de foto wordt dus niet beknot omwille van de technische beperkingen van de camera. Wil je een cartoon of logo afdrukken? Dat behoort ook tot de mogelijkheden.

? Wat maakt de HP Sprocket minder interessant?

Wie ongeduldig is, laat de Sprocket best links liggen. Snelheid is immers niet zijn sterkste kant. Afhankelijk van de grootte van de afbeelding die je naar de Sprocket stuurt, kan het tot een minuut duren vooraleer de foto helemaal is afgedrukt. Met een polaroidcamera heb je sneller een momentopname op papier, die je aan de gasten kan meegeven. Bij de Sprocket moet je immers nog eerst de foto selecteren in de Sprocket-app.

Ook is de HP Sprocket 200 eerder prijzig, hoewel de kost per pagina lager ligt. Bij Bol.com tel je vandaag 147,37 euro neer voor een Sprocket, terwijl de populaire Fujifilm Instax Mini 9 amper 69 euro kost.

Ten slotte moeten we erbij vermelden dat de fotokwaliteit niet altijd consistent is. De foto’s zijn verrassend scherp, maar vaak zijn de foto’s een tikkeltje overbelicht. Vooral qua kleuren slaat hij de bal eens mis: bij ons waren alle foto’s eerder aan de rode kant. Maar ten opzichte van een instantcamera, is de kwaliteit prima, mede omdat je foto’s van (oorspronkelijk) hoge kwaliteit kan afdrukken.

Een collage. De paardebloem (aan de linkerkant) is genomen door mijn vroegere fotografieleerkracht, Steven Meert.

Conclusie: ? of ??

Is de HP Sprocket een Polaroid-killer? Nee. Is de HP Sprocket een volwaardig alternatief? Dat zeker. Het hangt ervan af waarnaar je op zoek bent. Wie meteen – met een druk op de knop – een foto wil tevoorschijn toveren, heeft meer baat met een instantcamera. Vooral als de initiële prijs een struikelblok voor je is. Zo zal je ongetwijfeld sneller een instantcamera onder de kerstboom leggen.

Wij verkiezen zelf de Sprocket. Het feit dat je meer vrijheid krijgt over je foto’s – en dus eerst de foto’s kan bewerken – is een geweldige feature voor ons. Daarnaast is de lagere kost per pagina een belangrijke troef. Je haalt immers niet zo’n toestel in huis om amper enkele foto’s te nemen.

Ons oordeel is dus ?. De HP Sprocket 200 is een geweldig hebbeding, zolang je maar rekening houdt met zijn beperkingen.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *