Reviews

Huawei Matebook X Pro: Windows op een Macbook Pro?

25 november 2020

author:

Huawei Matebook X Pro: Windows op een Macbook Pro?

Heeft Huawei de ultieme ultrabook ontwikkeld? Of is het toch meer een Macbook Pro-imitator? We gingen aan de slag met de Huawei Matebook X Pro.

In elke vezel van de geüpdatete derde generatie MateBook X Pro voel je de wil van Huawei om de wereld te tonen dat het evenwaardige producten kan ontwikkelen als de concurrent uit Cupertino. Daarbij lijkt het of de Matebook X Pro wil aanvoelen als een Apple Macbook Air met de technische inhoud van een Apple MacBook Pro. Deze derde generatie krijgt de 10e generatie Intel Core i-chipset aan boord om het op te gaan nemen tegen toestellen als de Lenovo Thinkpad X1 carbon, Dell XPS 9300 en de Microsoft Surface Laptop 3 & Surface Book 3. En, met permissie, Macbook Pro 13” twijfelaars.

Een uitgekiend design

Het design van de  MateBook X Pro lijkt ten opzichte van de eerste generatie in 2018 weinig veranderd. Er was immers geen reden toe. Het toestel bouwt verder op een succesrecept: uitstekende hardware verpakt in een elegante metalen behuizing, 14,6 mm dun. Van de ene naar de andere vergadering perfect onder de arm te klemmen met een gewicht van slechts 1,33 kg.

Nuttig is de vingerafdruklezer die geïntegreerd wordt in de aan/uit-knop, onprettig is de plaatsing van de camera. Huawei, dat nog steeds worstelt met de houding van Amerikaanse en Europese overheden, besloot om die camera onder de F7-toets te plaatsen als ‘extra privacy-bescherming’. Menig gebruiker van een DELL XPS had kunnen vertellen dat je dat beter niet kan doen. Daar is men sinds 2019 afgestapt van kin-gefocust camerawerk en zit de camera opnieuw in de bovenste bezel ingewerkt. Zit je neer, dan kan je er immers nog mee wegkomen. Maar sta je te zoomen aan een standing desk dan wordt je borststreek de gesprekspartner.

Er moet wel bij verteld worden dat de quad-luidsprekers die videobelervaring een stuk aangenamer maken dan verwacht. Om zo een betere ervaring te bieden, werden tweeters voor hogere tonen gescheiden van woofers voor resonerende bassen en netjes gemonteerd in een ophangsysteem dat ze isoleert van het moederbord en het chassis. Daarenboven beschikt het toestel ook over vier microfoons om je stem met de nodige ruisonderdrukking tot vier meter ver op te pikken.

Waar heel goed is over nagedacht, is de dikte van het toestel. Met een dikte van 14,6 mm op het breedste punt konden ze net een volwaardige USB-A poort tussen de aluminium behuizing wringen. Dit zorgt ervoor dat er één USB-A poort aan de rechterzijde en twee USB-C-poorten (ééntje zelfs Thunderbolt 3) aan de linkerzijde aanwezig zijn.

Vergeet je de meegeleverde dongle met poorten op weg naar het werk, dan kan je nog steeds zonder ongemakken je dag doorkomen. Die dongle sluit je aan op één van de USB-C poorten en wordt – met een knipoog naar Apple – wél gratis en voor niets bij het toestel geleverd. De dongle beschikt over een HDMI-poort, VGA-poort, en een extra USB-A en USB-C poort.

Toetsenbord en trackpad

Het full-size toetsenbord van de MateBook X Pro is wat je van een dunne allrounder kan verwachten. Wie gewoon is om elke dag op een extern toetsenbord te typen, kan zich storen aan de beperkte ‘diepte’ van de toetsen. Die zogenaamde travel is ook beperkter dan op menig ander Windows-laptop. Maar stoort het? Dat is een persoonlijke keuze. Na enkel uren lijk je er perfect gewoon aan te worden, zelfs aan de stevige ‘klak’ van de toetsen. Het toetsenbord is bovendien voorzien van een morsbestendige afwerking en verlichting in twee standen.

De trackpad functioneert voortreffelijk. Het is naar verhouding gigantisch en voelt stevig maar boterzacht aan. Scrollen is een waar plezier, zeker in vergelijking met loggere, dikkere ‘plastic’ Windows-laptops. Ook de de palm rejection werkt voortreffelijk waardoor je niet snel de nood voelt om te werken met een externe muis.

Een ‘FullView’-scherm

De blikvanger van het de Matebook X Pro is het 13,9-inch ‘FullView Notebook’-scherm. Het scherm heeft een 3K-resolutie (3000 x 2000) en neemt maar liefst 91% van het paneel in. Dat betekent zo goed als geen boorden en een tunnel aan licht die je bijna in het scherm lijkt te zuigen. De beeldkwaliteit is voortreffelijk met een effectieve kijkhoek van 178°, helderheid van 450 nit en contrastverhouding van 1500:1. De glanzende afwerking zou je als storend kunnen ervaren, maar het geeft het toestel een klassevolle uitstraling zonder bijvoorbeeld het werken in de buitenlucht al te veel te hinderen.

Het scherm is bovendien aanrakingsgevoelig, al is dat een feature waar we in ons geval weinig naar teruggrijpen. Hier en daar eens occasioneel om naar een vorige pagina te browsen of een venster te sluiten.

Sterke prestaties

Het toestel waarmee we aan de slag gingen, kreeg een 10e generatie Intel Core i7-processor onder de kap, 16 GB RAM, én een Nvidia GeForce MX250 grafische kaart. Voorzien van erg snelle Samsung PCIe SSD harde schijven kregen we een killer combo onder de vingertoppen geschoven.

En voor het merendeel van de taken als drukbezette professional is het zeker een erg fijn toestel. De pc herkent je vingerafdruk in een oogwenk en start consistent snel op. Meerdere programma’s draaien, terwijl je klikt van het ene dozijn Chrome-tabbladen naar het andere, werkt wonderwel. Zolang je de processor niet in het nauw drijft, blijft die ook opmerkelijk stil. Na 45 minuten intensief werk (Chrome + Davinci Resolve) viel wel de stijgende temperatuur onder de vingertoppen op. Daar blijft die warmte ook geconcentreerd, tot je het toestel het wat kalmer aan laat doen.

Zolang je bijvoorbeeld niet begint te gamen, worden de meeste taken afgehandeld door de geïntegreerde GPU. Eens er meer verwacht wordt, neemt de Nvidia GeForce MX250 het over. Voor stevige klassiekers valt die videokaart te licht uit. Maar bijvoorbeeld een spel als Forza Street dreef die kaart tot maximaal 50% van z’n kunnen.

In theorie beschikt het toestel zo over alle troeven om kantoortaken en fotobewerking zonder problemen uit te voeren. Eens je aan video begint te prutsen wordt het moeilijker. Al lijkt onze mening gekleurd, aangezien voor een nog onverklaarbare reden het testtoestel weigerde om bij het ‘renderen’ van een 2 minuten lange video z’n volledige processorcapaciteit aan te spreken. Gezapig pruttelend aan 20% van z’n kunnen, kostte het meer dan twee uur om wat samengeplakte smartphonebeelden tot een filmpje te smelten. Een vergelijkbaar toestel met gelijkaardige specificaties klaarde diezelfde klus in een fractie van die tijd.

Batterijduur en opladen

In een eigen test konden we de batterij in 30 minuten opladen tot 40%, in 2u20 tot 100%. Na zes en een half uur – zonder pauze – stevig video streamen, mails beantwoorden, tekst bewerken, foto bewerken en video renderen hield de batterij het voor bekeken. Voor het alledaagse werk waar het toestel voor is gemaakt, moet je dus met redelijke instellingen minstens zeven uur uit de batterij kunnen persen.

Voor het laden voorziet Huawei een ultralichte 65W-oplader. Die kan je ook gebruiken om menig smartphone mee op te laden (supersnel laden bij diverse Huawei-toestellen). Zo hoef je niet langer meerdere laders voor verschillende apparaten mee te nemen op je dagelijkse trips

Huawei Share

Multi-screen Collaboration is ons favoriete feature. Met een tik van de achterkant van je Huawei-telefoon maak je een naadloze samenwerking tussen beide toestellen mogelijk. Neem nu bestanden delen. Aangezien het scherm van de Matebook X Pro een touchscreen is, scroll je dus gewoon met je vinger over de op-het-scherm-vertoonde telefoon. Zo haal je bestanden van je telefoon met de simpele drag & drop-functie. In de omgekeerde richting werkt het ook, al heeft dat z’n beperkingen. Een screenshot rechtstreeks in een Slack-bericht slepen? Neen, die zal je eerst naar de ‘files’-app moeten slepen en van daaruit kan je verder. Tekst knip je en plak je van het ene toestel naar het andere én met je toetsenbord beantwoord je vlotjes binnenkomende berichten.

Conclusie

Met een oogverblindend scherm, veel poorten en een goede batterij is de Huawei Matebook X Pro 2020 een capabele allrounder. In z’n stevige behuizing met beperkte afmetingen is het toestel ultra-draagbaar zonder in te hoeven boeten op gebruiksgemak. Kopers die stevig willen gamen, kunnen best voor een alternatief kiezen. Voor kopers die een Macbook Pro 13” overwegen voor standaard kantoortaken en wat fotobewerking is het zeker een alternatief, vooral als je zou kiezen voor de i5-processor die je zowat €500 minder kost. Apple-fanaten die video willen bewerken, gaan moeilijker te overtuigen zijn.

Het toestel is sinds oktober beschikbaar in België voor een adviesprijs van € 1899.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *