Verdieping

Huawei zet tegenoffensief in

4 september 2019

author:

Huawei zet tegenoffensief in

Het was alweer een bewogen week voor Huawei. Naast geruchten over de nieuwe Mate 30-reeks moest het afrekenen met de gevolgen van de handelsstrijd met de VS. Nu zet de telecomgigant een tegenoffensief in.

Het zijn drukke weken op het wereldtoneel: Boris Johnson zet zijn campagne om de Brexit om zeep te helpen onverminderd voort, in Hong Kong dreigen de protesten nu ook gewelddadig te worden (al schrijft HLN dat de betogers nu toch hun slag thuis zouden halen) en niet ver daarvandaan, in Shenzhen, zitten ze wellicht haast met de handen in het haar. Of dat dachten we toch.

Beperkt handelsverbod

Vorige week werd namelijk bekend dat de VS het beperkte handelsverbod voor Huawei met nog eens drie maanden verlengde. Hierdoor krijgt de smartphonepoot van de telecomgigant wel de mogelijkheid om reeds bestaande toestellen met Android te blijven ondersteunen, mét volledig functionerende Google-apps, maar blijft een verbod op die apps gelden voor nieuwe toestellen die nog geen licentie hebben. Zoals de nieuwe Mate 30-reeks.

Dat betekent dat de nieuwste vlaggenschepen van Huawei wellicht geen beroep kunnen doen op G-apps zoals de Play Store, Youtube en Google Maps. Bij de fabrikant namen ze evenwel al langer hun voorzorgen. Vorige maand was er zo nog de aankondiging dat het eigen smartphonebesturingssysteem (mét ondersteuning voor alle toegelaten Android-apps) klaar was om uit te rollen indien nodig. Daarnaast experimenteerde Huawei al langer met een alternatieve applicatiegalerij die al aanwezig was op oudere smartphones.

Waarom organiseert Huawei een ontwikkelaarsconferentie? Integratie, integratie, integratie… en Android?

Reactie na vele acties

Maar nu lijkt Huawei stilaan klaar te zijn met alle voorbereidingen en acht het de tijd rijp voor een tegenoffensief, in de vorm van het blootleggen van Amerikaanse bedrijfsspionage. Zo schrijft Politico dat Amerikaanse overheidsmensen pogingen hebben ondernomen om werknemers van de Chinese smartphonefabrikant om te vormen naar informanten. 

Daarbij zou de VS onder meer werknemers aanhouden, ondervragen en hun computers en smartphones binnenstebuiten keren. Het relaas leest als de rekruteringspogingen van de KGB ten tijde van de Tweede Wereldoorlog – of toch zoals Ken Follett ze beschreef in ‘Winter of the World’, een boek dat ik ten zeerste aanraad.

Huawei heeft geen bewijzen om zijn claims hard te maken, maar Politico lijkt alvast voldoende overtuigd om het verhaal te brengen. Het stelt dat Huawei voldoende details kon vrijgeven om het geloofwaardig te maken.

Even op reis gaan?

Politico stelt eveneens dat de VS al langer bezig is dergelijke druk uit te oefenen op individuele werknemers van de smartphonefabrikant. Zo zouden in april twee medewerkers van Huawei in Colombia ondervraagd zijn nadat ze persoonlijke visa aanvroegen voor niet-werkgerelateerde reizen naar de VS. Daarnaast zouden ze onder grote druk hebben gestaan om voortaan te spioneren voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Huawei zou echter zelf niet vrij zijn van zonden en recent geprobeerd hebben om zelf bedrijfsgeheimen in handen te krijgen over een nieuw type glas waardoor een smartphonescherm onbreekbaar zou worden, zo schrijft Bloomberg.

Bitse strijd

De claim van Huawei toont alvast aan dat de handelsstrijd tussen China en de VS stilaan nieuwe hoogtes bereikt. Beide kanten lijken vastberaden het conflict hard te spelen. Nu is het wachten op een tegenzet uit Amerikaanse hoek waaruit ongetwijfeld zal blijken dat de Chinese overheid (en bedrijven) eveneens vuile handen hebben.

Hieruit kunnen we alvast twee dingen afleiden: 1) het conflict breidt zich uit van een economisch en juridisch steekspel tot een punt waarbij mensen van straat worden geplukt en 2) geen van beide partijen lijkt van plan om zomaar over zich heen te laten lopen. 

Ik wacht alvast op de analyse van Ken Follett in een nieuw boek.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *