Reviews

Huawei Watch GT2 review: ideaal voor de werkvloer

9 november 2019

author:

Huawei Watch GT2 review: ideaal voor de werkvloer

Terwijl we nog steeds wachten op de Huawei Mate 30-reeks, konden we al aan de slag gaan met hun nieuwe horloge. Lees hier hoe Huawei van ‘vis noch vlees’ toch een geslaagde maaltijd wist te maken.

Op de lancering van de nieuwe Huawei Mate 30-reeks in september werd een enigszins teleurstellende persconferentie opgefleurd met de voorstelling van een nieuw slim sporthorloge. We gingen na of het horloge last heeft van zijn (op het eerste zicht) schizofrene spreidstand, of niet.

Een digitaal horloge valt vandaag doorgaans namelijk in één van twee categorieën: of het is een sporthorloge, of het is een smartwatch – genre de Apple Watch of een horloge met Android Wear erop. De Huawei Watch GT2 valt daar mooi tussenin. Is het dan het beste van de twee werelden? Of verliest Huawei hier toch even de weg en krijgen we vis noch vlees voorgeschoteld?

Tegenvallende voorstelling

Toen we terugkeerden uit München na de persvoorstelling van de nieuwe vlaggenschepen van Huawei, overheerste een gevoel van teleurstelling: de nieuwe toestellen zouden niet, althans niet meteen, beschikbaar worden in onze regio. Terwijl ze nochtans wel het technologische summum bereikt leken te hebben. Bovendien bleven we sterk op onze honger zitten wat betreft de Android-aanpak die ze zouden hanteren. Zou je nu wel of niet de Google-apps kunnen installeren? Komt het nog goed met hun band met de Amerikanen? Wat met het eigen Harmony OS?

Waarom organiseert Huawei een ontwikkelaarsconferentie? Integratie, integratie, integratie… en Android?

In de plaats daarvan bleef het oorverdovend stil. Met geen woord werd iets gerept over de moeilijkheden die ze toen – en nu nog steeds – ondervonden. Het leek wel alsof ze het zelf allemaal niet goed wisten. 

Op het demomoment nadien waren overigens veel en veel te weinig testtoestellen voorzien voor alle aanwezige pers, influencers en bloggers. Ikzelf ben niet in de buurt geraakt van de nieuwe toestellen, vele anderen probeerden het zelfs niet. Heel jammer, want ik was erg benieuwd. Dan nog maar een tijdje wachten. 

Na het demomoment kwamen de mensen van Huawei België aanzetten met de nieuwe testhorloges. Voor de cynici onder ons leek het haast een afleidingsmanoeuvre.

Nichefavoriet

Nu, anderhalve maand later, is er maar één conclusie die we kunnen trekken over dat afleidingsmanoevre: het is geslaagd. Vis noch vlees, sporthorloge of smartwatch,… Ook die vragen heb ik ondertussen al lang achter me gelaten.

De waarheid is namelijk dat de Huawei Watch GT2 er wel degelijk in slaagt om een simpel maar doeltreffend horloge te zijn, wars van overbodige uitbundigheden zoals extra te installeren apps, maar wel inclusief alle broodnodige functionaliteiten die je standaard gebruikt bij een slim/sporthorloge.

Daar bedoel ik het volgende mee: ik heb in het verleden al aardig wat smartwatches getest. Pronkstukjes waarmee je graag uitpakt want ‘met deze of gene app kan ik dat minuscule stukje van mijn leven automatiseren’. Kleine dingetjes die je na die initiële showcase bij je vrienden nooit meer gebruikt. De Huawei Watch GT2 kapt die stukjes weg en houdt de basis over.

Daar bedoel ik ook mee dat ik al heel wat sporthorloges heb getest. Toestelletjes die gingen van erg simpel tot erg uitgebreid – Garmin is mij bijvoorbeeld veel te uitgebreid. Ook hier sneed Huawei overbodigheden weg om een solide basis over te houden die je (bijna) alles biedt wat je zou willen en verwachten van een smartwatch.

Concreet betekent dat…?

Dat waren tot nu toe al erg veel woorden om de situatie te schetsen waarin het horloge tot leven kwam en in welke omstandigheden het horloge mij zou moeten overtuigen. Tegelijk waren het al heel wat zinnen die het horloge bewierookten, zonder erg concreet te worden. Maar ik wou eerst en vooral duidelijk meegeven dat ik in het begin nogal kritisch stond tegenover de GT2. Ik zal nu to the point komen, hé.

Te beginnen met de behuizing. Die ziet er kwalitatief uit, op de achterkant na. Die ziet er erg plastiekerig uit, wat in het verleden bij andere toestellen resulteerde in een geïrriteerde huid. Bij de GT2 is dat gelukkig niet het geval. De dubbele hartslagsensor (met dubbele ledlichtjes) leken bovendien nogal hoog uit te steken, maar ook daarvan ondervond ik geen last.

Het amoledscherm geeft daarnaast de voorkant een erg indrukwekkend aangezicht. De metalen behuizing voelt verder secuur en haast luxueus aan. De knoppen op de zijkant voelen stevig aan, wat je niet te vanzelfsprekend mag vinden.

Slimme mogelijkheden

Zoals ik al zei: de GT2 snijdt overbodigheden weg en houdt de strikt noodzakelijke basis over. Gelukkig mag je die ruim interpreteren: je kan berichten lezen, je kan wekkers zetten, het weer bekijken,… en je kan er nu ook mee bellen. Dat laatste werkt verrassend aangenaam. Het gebeurde al vaak dat mijn smartphone in een andere kamer ligt, maar dat ik toch nog mijn telefoon kon opnemen. Ook op de fiets, met mijn handschoenen nog aan, kon ik makkelijk telefoontjes beantwoorden. De geluidskwaliteit voor zowel luisteren als spreken is uitstekend.

Berichten beantwoorden kan je echter niet. Het aantal beschikbare ‘watch faces’ is beperkt en je kan geen extra apps installeren, zoals bijvoorbeeld strava of muziekapps. Je moet het daarentegen doen met de apps die aanwezig zijn. Voor muziek betekent dat helaas: MP’3tjes zoeken, ze naar je smartphone sturen en ze vervolgens naar je horloge sturen via de Huawei Health-app. Ja, dat is een gedoe.

Slimme horloges en muziekapps: niet alleen Huawei heeft het er lastig mee. Ook Garmin ondersteunt bijvoorbeeld alleen Spotify, en dan nog alleen als je een premium-abonnement hebt. Voor de GT2 moet je het dan nog doen met mp3’s; maar wie heeft die tegenwoordig nog lokaal opgeslagen staan, als je zovele betaalbare streamingmogelijkheden hebt? Ik alvast niet. Als ik ergens kritiek wil leveren op de GT2, dan is het dit wel. Je kan een koptelefoon verbinden met het horloge, maar dat was in mijn geval dus verloren moeite.

Sportmogelijkheden

Ook hier gold: de basis overheerst, weg met de onnodige extra’s. Dat resulteerde in een horloge dat als sportbuddy erg secuur is. De hartslag wordt bijvoorbeeld zowat elke minuut gemeten, en op basis daarvan krijg je te zien hoe hoog jouw stressniveau ligt. De GPS vindt hij bijna meteen – in het begin ging dat nog veel sneller, sinds een vorige update gaat dat iets trager.

Ja kan er dus muziek op afspelen met een koptelefoon, als je dat graag hebt bij het sporten. De slaaprapporten zijn ongelóóflijk gedetailleerd. Het aantal factoren die worden gemeten tijdens het sporten zijn eveneens erg uitgebreid. Om maar één voorbeeld te geven: je VO2Max en je looptred worden gemeten. 

Alles wat je nodig hebt als hobbysporter is aanwezig. Het lijkt alsof Huawei op voorhand heeft gekeken naar die groep mensen die een tamelijk slim horloge willen, dat ook dienst kan doen bij het sporten. Het is wel degelijk het beste van twee werelden. Wat er toch nog beter kan? Ik mis onder meer de mogelijkheid om de Huawei Health-app te koppelen aan Strava – het hoeft zelfs geen app op het horloge zelf te zijn. Daarnaast zou het ook leuk zijn om die goede GPS te kunnen gebruiken als extra app op het horloge voor bij het fietsen.

Oh en niet te vergeten: de GT2 kan soms ongelooflijk grof zijn. Als je horloge oordeelt dat je niet op je limiet zit tijdens het sporten (omdat je je inhoudt want je wilt wel de volle 10 kilometer kunnen uitlopen), geeft het droogweg de melding dat je ‘slecht’ bezig bent. Ouch.

Batterij

Huawei zelf geeft mee dat je al dat moois kan krijgen met een batterij die twee weken lang meegaat. In de praktijk blijkt dat iets minder, maar 10 dagen zonder oplader overleef je makkelijk en dat heet vandaag al een topprestatie. Het hangt er allemaal een beetje van af hoe vaak je gaat sporten, hoeveel apps je toelaat om je berichten te sturen via het horloge, hoe vaak je ermee belt, of je hartslagmeting continu loopt en of je het scherm altijd aan laat staan.

Xiaomi Mi Band 3: wat krijg je voor je (weinige) geld?

Voor wie is het?

Voor mensen die een gulden middenweg zoeken. Voor mij is het exact dat: een oplossing tussen een mooi, slim en handig horloge dat ik kan gebruiken bij het slapen, bij het sporten en in het dagelijkse leven bij mijn werk.

In de periode waarin ik dit schrijf, werk ik bijvoorbeeld op de Boekenbeurs. Ik krijg elke dag tientallen telefoons van journalisten, collega’s en standhouders. Mijn smartphone staat nooit op luid, maar met de GT2 mis ik toch geen enkele oproep. Het is al meermaals gebeurd dat ik in de rommel op mijn bureau mijn gsm niet vond, en dan maar opnam met het horloge. 

Sta ik te praten met een collega, dan kan ik bovendien snel controleren of het bericht of de oproep die ik binnenkrijg snel mijn aandacht nodig heeft. Het is nog altijd niet even beleefd als je smartphone te negeren tijdens een sociale interactie, maar het is een compromis waar velen in mijn buurt toch al blij mee zullen zijn.

Ons oordeel

Zoek je een stevige middenmoter, dan is de Huawei GT2 een sterke kandidaat. Er zijn hier en daar wat compromissen gesloten, maar in 90 procent van de gevallen krijg je gewoonweg wat je verwacht van een uitstekend slim sporthorloge. Ben je de ingewikkelde smartwatches beu, zoek je een degelijk sporthorloge met een mooi scherm en accurate metingen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Zonder dat ik het besefte wist de Huawei Watch GT2 mij gaandeweg te overtuigen. Op anderhalve maand ging ik van argwanende criticaster naar groot voorstander. Wie daarin slaagt, verdient een aanbeveling. Huawei heeft natuurlijk nog andere, en grotere problemen, maar ze tonen alleszins al aan dat ze meer zijn dan hun smartphones die al dan niet naar hier komen.

Nog een laatste voetnoot: de Huawei Watch GT2 werkt ook gewoon met andere Android-telefoons. Dat testten we met de Motorola One Zoom en de OnePlus 7T Pro. Het horloge zou bij ons beschikbaar zijn vanaf 15 november 2019.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
5 Comments
  1. evert

    Helaas geeft deze smartwatch verkeerde stapafstand weer. Stapafstand is 1,20 meter terwijl wij echt kleine stappen maken. Huawei service daarop is niet oplossend. Je zoekt het maar uit Een afrader dus

  2. jan

    mijn vrouw heeft een Applewatch5, ik wil graag de Huawei gt2 kan ik deze watch koppelen aan de Apple iphone?

    • Jens De Wit

      Hey Jan, als je op je iPhone de Huawei Health-app kan downloaden wel. Maar ik durf het betwijfelen, aangezien Huawei momenteel weinig tijd heeft om verder te gaan dan Android.

  3. Clemens van Os

    Goede beschrijving en dekt volledig mijn ervaringen af. Voor wat de muziek betreft was ik veel negatiever, maar later juist positiever. Spotify kan gewoon worden bestuurd met je foon in de buurt. Inmiddels nieuwe functionaliteiten en watchfaces toegevoegd. Die gemiddelde stapgrootte gaat gek genoeg wel eens mis. Dan kan ik hart gaan gillen dat het horloge niet klopt, maar dat ga ik zelf de afstand delen daar het aantal stappen. Jammer dat dit regelmatig gebeurt. In het Covid-19 tijdperk is de Sp02 meting ook niet verkeerd.. Kortom kan ik de ervaringen volledig delen. Wat een handig beet je slim apparaat. Af en toe maakt dit kleine wonder domme fouten. De grote lijnen zijn uitstekend.

  4. Ilse De Kock

    Wie kan me helpen? Ik heb sinds gisteren de huawei watch gt2e maar krijg het niet voor elkaar om een oproep te beantwoorden of Spotify er mee te verbinden.... Zou fijn zijn als ook dit nog gaat werken, verder ben ik er heel blij mee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *