De impact van Fortnite op de gamingindustrie wordt steeds groter
Om maar meteen met de ingetrapte open deur in huis te vallen: Fortnite verandert de manier waarop we naar games kijken, en andere ontwikkelaars zullen op hun tellen moeten passen.
Iedereen kent Fortnite ondertussen. Ouders, want hun kinderen zijn er verzot op (zelfs al mogen ze het niet altijd zelf spelen), niet-gamers (want hun favoriete voetbalhelden spelen het ook en geef toe: het was lachen om Frank Raes tijdens het WK te horen uitleggen waarom Griezmann zo’n gekke dansjes deed), casual gamers (want zo begon het spel, als tijdverdrijf voor wie snel een matchke wou spelen) en nu zelfs professionele gamers (de eSports-tak groeit snel). Mijn bewering dat Fortnite een grote impact heeft, komt dus zo’n goeie twee jaar te laat.
En toch valt het vandaag nog maar eens op hoezeer de game-ontwikkelaar van het spel (Epic) weegt op hoe we vandaag kijken naar de gehele industrie en hoe het spel zelfs onze verwachtingen bijspijkert. Meer dan ooit verwachten we dat onze favoriete ontwikkelaars onze geliefkoosde games aanpassen naar ònze verwachtingen.
GTA-dagen
Zo’n twintig jaar geleden waren de uitgevers soeverein. Zij beslisten wat op de markt zou verschijnen. Uiteraard probeerden ze zoveel mogelijk onze verwachtingen te voorspellen (het moest immers opbrengen), maar in grote lijnen trokken ze zich er geen hol van aan als wij, het betalende publiek, het niet helemaal eens waren met een bepaalde beslissing. Of het nu technisch, verhalend of over een personage ging: zij beslisten en wij moesten het slikken.
Voor mij was GTA een van de eerste games die iets stouter durfde zijn. Een keer goed de crimineel uithangen, auto’s opblazen met een tank enzo: dolle pret. En de gamers smulden ervan; Rockstar is ook vandaag nog een gigantische ontwikkelaar, mede dankzij het opgebouwde krediet uit die vroege dagen. Maar van een Nintendo of een EA moet/moest je zo’n dingen niet verwachten. Ook vandaag houden zij het in de eerste plaats braaf, want eenheidsworst spreekt nu eenmaal het grootst mogelijke publiek aan. (Oké, ik overdrijf een héél klein beetje om mijn punt te maken.)
Power to the masses
Maar met Fortnite wordt het steeds duidelijker dat het de gamers zijn die de richting van de industrie bepalen. Dankzij sociale media is het makkelijker dan ooit om een (on)populaire mening of beslissing te verkondigen of aan te klagen, en het feit dat Epic zo gewillig zijn klanten volgt, toont een duidelijke shift aan in de bestuurskamers van de industrie. Het is duidelijk waar het geld vandaan komt. En wie betaalt, bepaalt.
Dat werd eens te meer duidelijk toen Epic een ‘mythisch zwaard’ dat nog maar pas werd geïntroduceerd, opnieuw uit het spel verwijderde. Nogmaals een teken hoe snel Epic wil inspelen op de veranderende gamescultuur en -verwachtingen bij de fans, in de hoop de game zo lang mogelijk relevant te houden. Een strategie die werkt want we spreken al bijna twee jaar over niets anders.
De beslissing om een item, waar vele uren ontwikkeling, design en denkwerk in kropen, zo snel weer weg te halen onder druk van zowel de casual gamers als de opkomende professionele tak… Het is meer dan ‘een teken aan de wand’. Meer informatie over de hele affaire vind je hier, bij The Verge.
EA-toestanden
Heya folks,
We messed up and rolled out the Infinity Blade overpowered / without good counters, especially in the end game.
The Infinity Blade has been Vaulted and we are re-evaluating our approach to Mythic items.
Thanks for calling us out on this!
— Fortnite (@FortniteGame) 14 december 2018
Terwijl Epic zich openlijk verontschuldigt voor een slechte beslissing (zie hierboven), zijn er nog steeds anderen die voornamelijk naar de eigen navel blijven staren. Wie een spel van EA opstart, krijgt bijvoorbeeld steeds te zien hoe de EU ‘toch net iets te streng is op het vlak van gokelementen in games’ en ze roepen ons op om het er eens over te hebben met onze lokale politici. (2K startte die trend op, overigens.)
Maar het mag duidelijk zijn dat de gamers meer en meer inspraak krijgen in hoe ontwikkelaars en uitgevers denken en werken. Ergens moet je natuurlijk de grens trekken, maar op lange termijn is het mijns inziens de beste manier om tot kwalitatieve games te komen. Geef het volk wat ze willen en ze zijn conctent. Uiteraard blijft er ruimte voor verrassingen (wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat Zelda zo tof kon zijn?), maar je publiek inspraak geven in de richting die een game opgaat, kan nooit een slechte zaak zijn. Kijk maar naar Football Manager: zij gaan al jaren in gesprek met hun fans.