Mythe ontkracht: met de incognitomodus surf je niet anoniem
De privémodus in je browser is een eenvoudige manier om je IP-adres voor de buitenwereld te verhullen… toch?
Tijd om een broodjeaapverhaal de wereld uit te helpen. Met de incognitomodus verberg je je identiteit niet op het internet. Nochtans lijken veel internetgebruikers de browserfunctie om die reden te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek, dat eerder dit jaar gepubliceerd werd door de University of Chicago en de Leibniz Universiteit in Hannover. Een beknopte samenvatting van de studie lees je op DataNews.
Het aantal misopvattingen is talrijk. Zo denken veel gebruikers dat de modus hen beschermt tegen malware of dat een website hun locatie niet meer kan traceren. Anderen beweren dat Google de ingevoerde zoekopdrachten niet bijhoudt. Een foute vaststelling, want je IP-adres blijft nog altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Wil je je identiteit verhullen, dan beroep je je beter op andere methodes.
Wat doet de incognitomodus dan wel?
Dat betekent niet dat de privémodus nutteloos is. In principe is de functie niets anders dan een browsersessie waarbij er geen geschiedenis van bezochte websites wordt bijgehouden. Niet voor niets krijgt de incognitomodus vaak het koosnaampje ‘pornomodus’ (ik laat aan jouw verbeelding over waarom). Daarnaast worden er lokaal geen cookies opgeslagen, zodat het lastiger is voor adverteerders om gerichte reclame te tonen.
Anders gezegd: met de incognitomodus kan je adverteerders slim af zijn en de browsergeschiedenis van andere lokale gebruikers afschermen. Let wel op: deze methode is niet failproof. Techneuten kunnen nog steeds via de DNS-cache van jouw computer een overzicht weergeven van bezochte websites.
Is anoniem surfen dan een fabeltje?
Wil je echt anoniem surfen – en dus je internetverkeer verbergen voor netwerkbeheerder, internetprovider en website-eigenaars – dan beroep je je beter op een VPN-dienst. Een VPN werkt eenvoudig: na een snelle configuratie wordt je internetverkeer versleuteld. Voortaan wordt je trafiek verstuurd langs één of meerdere tussenstations, via een sterk beveiligde verbinding. Door die encryptie kunnen andere partijen je dataverkeer en IP-adres niet meer aflezen. Alle sites die je bezoekt registreren immers het IP-adres van de VPN-server.
Dit is helaas geen oplossing voor iedereen, want voor een goede VPN-dienst moet je wel betalen. Een gratis alternatief is de gratis browser Tor. Die browser kan je vergelijken met bijvoorbeeld Chrome of Firefox, maar maakt (zoals een VPN) ook gebruik van tussenstations. Zo wordt je data versnipperd en versleuteld, zodat externe partijen de oorspronkelijke gegevens niet meer kunnen ontcijferen. Dankzij Tor krijg je bovendien toegang tot webpagina’s waartoe andere browsers geen toegang hebben (het zogenaamde ‘dark web’). Daarom is Tor niet alleen een online hub voor politieke activisten en klokkenluiders, maar ook voor cybercriminelen en mensenhandelaars.