Opinie

De iPad Pro is een geweldige tablet zonder bestaansrecht

7 november 2018

author:

De iPad Pro is een geweldige tablet zonder bestaansrecht

Apple zet de iPad Pro in de markt als ‘laptopvervanger’. Een mooie gelofte die helaas niet strookt met de werkelijkheid.

Het regent complimenten over de iPad Pro. Met goede reden, want de nieuwe tablet van Apple is een fantastisch staaltje techniek. Hij oogt bloedmooi en heeft verbazingwekkend veel pk’s onder de motorkap. De iPad legt zelfs betere benchmarks voor dan de MacBook Pro uit 2015. Die had geen mobiele system-on-a-chip, maar een Intel Core i7-processor met vier rekenkernen in zijn chassis. Het tijdperk van de superieure ARM-architectuur is aangebroken.

Apple laat duidelijk zijn spierbundels rollen. “Deze iPad kan meer dan welke computer ook”, glunderde CEO Tim Cook tijdens de keynote van vorige week. Die uitspraak neem je echter best met een korreltje zout. De iPad Pro heeft immers een grote handicap, en dat is iOS.

Russische roulette

Dat de Apple A12X Bionic-chip een beest is, staat als een paal boven water. Zelfs intensieve taken zoals video- of fotobewerking behoren tot de mogelijkheden. Brute kracht volstaat echter niet om van een tablet je daily driver te maken. Zo wil je bijvoorbeeld oude randapparatuur kunnen koppelen. Daarom verving Apple zijn traditionele Lightning-poort door USB-C.

iOS ondersteunt geen externe opslag. Wil je een usb-stick of harde schijf koppelen, dan heb je pech.

Episch, nu kan je alle randapparatuur koppelen. Toch? The Verge nam de proef op de som. De realiteit is als een spelletje Russische roulette: je moet een beetje geluk hebben. De meeste hubs, kaartlezers, monitors, muizen en toetsenborden blijken te werken. Bij andere toestellen hangt het ervan af of de hardware-ontwikkelaar iOS ondersteunt. Apple verschuift de verantwoordelijkheid naar de fabrikant van de randapparatuur, maar dat zal de consument worst wezen. Jij wilt natuurlijk gewoon dat je apparaten werken.

Geen externe opslag

Software-ondersteuning is een tweede heikel punt. Vele software zijn enkel ontwikkeld voor Windows en/of Mac. In de App Store vind je een schat aan nuttige applicaties, maar vele bedrijfssoftware behoren nog niet tot de mogelijkheden.

Maar dé doodsteek voor de iPad Pro als laptopvervanger? iOS ondersteunt geen externe opslag. Wil je een usb-stick of harde schijf koppelen, dan heb je pech. Ook al verhuist opslag steeds vaker naar de cloud, soms wil je gewoon eens iets op usb-stick zetten. Bij een tablet kan je die beperkingen door de vingers zien. Bij je daily driver niet.

Voor wie is de iPad Pro?

Ben jij iemand die enkel af en toe een document schrijft, mail opstelt of YouTube-video bekijkt, dan vormen de bovenstaande beperkingen waarschijnlijk geen probleem. In dat geval kan de iPad Pro een waardige vervanger zijn voor je laptop, maar dan moet je wel zijn kostprijs ophoesten.

De nieuwe iPad Pro is een geweldige proof-of-concept.

Voor de kleinste uitvoering van de iPad met 256 GB onder de motorkap betaal je immers al (minstens) 1.069 euro. En dat is zonder 4G-ondersteuning en AppleCare. Wil je daar nog de Apple Pencil en het klaviertje bij bestellen, dan betaal je daar nog eens 334 euro bij. Die zitten namelijk niet in het pakket, en zo loopt de prijs wel aardig op. En als je geen power user bent, waarom koop je dan geen goedkopere Chromebook?

Laat me duidelijk zijn: de nieuwe iPad Pro is een geweldige proof-of-concept. Is geld geen factor voor jou, dan zal je ongetwijfeld veel plezier beleven aan deze tablet. Ongetwijfeld zal de iPad Pro (2018) dankzij de Apple-factor toch nog vlotjes over de toonbank gaan, maar best houd je voorlopig nog een laptop of desktop achter de hand.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *