Verdieping

Kan de bitcoin zich nog redden?

30 november 2018

author:

Kan de bitcoin zich nog redden?

De populaire cryptomunt beleeft moeilijke tijden. Na een horrorweek verloor de bitcoin een derde van zijn waarde. Is het levenseinde van de bitcoin in zicht?

De bitcoin is in vrije val. Begin deze maand leek er geen vuiltje aan de lucht, tot de munt deze week plots van 5.700 naar 3.300 euro crashte. Ondertussen kon de cryptomunt de rug (een beetje) rechten, maar volgens analisten zit er weer een beursduik aan te komen. Wat is er aan de hand?

De bitcoin kende betere tijden. – © Bron bitcoinspot.nl

Mijners trekken zich terug

De reden voor de beurscrash is de verminderde interesse in mining. Dat verklaarde Tony Gu, oprichter van NEO Global Capital, aan De Tijd. Zo zou het niet meer rendabel zijn om de populaire munt te mijnen. De bitcoin is altijd volatiel geweest, maar nu zou het vertrouwen weg zijn. En eens de miners de handdoek in de ring gooien, kan de bitcoin niet meer functioneren. De beurswaarde, dat altijd een spelletje is tussen vraag en aanbod, is een reflectie van dat wantrouwen. In een paniekreactie werden er massaal veel digitale munten verkocht.

Bear market

Is de bitcoin dan ten dode opgeschreven? Volgens financiële experts hoeven we ons geen zorgen te maken. Het is immers niet de eerste keer dat de bitcoin een waardedipje kent. Volgens Noah Korevaar van Want.nl zitten we in de zoveelste bear market, een periode waarin aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon zitten. Waarom de verwijzing naar een beer? Omdat een beer omlaag slaat met zijn klauwen om zijn prooi te doden, een analogie naar de grafiek van de beurs.

En het is noch de eerste, noch de ergste bear market van de bitcoin. We durven wel eens vergeten dat de bitcoin al tien jaar oud is. De munt heeft geen vlekkeloos traject afgelegd, maar een parcours van ups en downs. De ergste waardedaling van de munt dateert van 2011, toen de bitcoin 92% crashte, van 30 naar 2,50 euro. Twee jaar later, in 2013, oversteeg de bitcoin de magische grens van 1.000 dollar (omgerekend een kleine 900 euro). De euforie onder investeerders was helaas maar van korte duur, want in 2015 bedroeg zijn waarde opnieuw amper 200 dollar (≈ 175 euro).

De bitcoin is (extreem) volatiel, maar daarom mogen we het waardedipje van dit jaar niet relativeren. In december 2017 was een bitcoin bijna 20.000 dollar (≈ 17.500 euro) waard. Sindsdien ging er maar liefst 700 miljard dollar (≈ 615 miljard euro) aan waarde verloren, en het einde van de bear market lijkt nog niet in zicht. Crypto-investeerder Anthony Pompliano voorspelde aan CNBC dat de bitcoin zal duiken naar 3.000 dollar (≈ 2.600 euro). Dat is een daling van rond de 85 procent. Volgend financieel analist David Puell ligt de bodem zelfs nog lager: op 2.800 dollar (≈ 2.450 euro).

Investering op lange termijn

De nabije toekomst voor de bitcoin ziet er dus niet rooskleurig uit, maar dat betekent niet dat de munt ten dode is opgeschreven. Reden? Binnenkort zal het minder kosten om 1 bitcoin te minen, omdat de hashrate van de digitale munt wordt gecompenseerd, aldus Noah Korevaar. Die waardemeter toont aan hoe krachtig een computer moet zijn om een hash-functie te kraken binnen één seconde. Daardoor blijven de diehards de munt mijnen, ook al is dat voorlopig met verlies.

Deze waardedip is dus het zoveelste vlekje op het parcours van de bitcoin. Maar we mogen niet vergeten dat de waarde van de bitcoin in de laatste twee jaar met meer dan 400 procent is gestegen. Als we Pompliano mogen geloven, is het zelfs een interessant moment om nu (door de lage prijs) bitcoins aan te schaffen. Maar zie het dan vooral als een investering op lange termijn. Blitz-investeerders die snel een centje willen bijverdienen, gaan beter op zoek naar een andere methode.

Gokje wagen op de Lotto?

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *