Reviews

Lenovo Legion Duel Review: dubbele pret?

5 januari 2021

author:

Lenovo Legion Duel Review: dubbele pret?

De Lenovo Legion Duel is de laatste toevoeging aan de gaming-lijn van Lenovo. Een premiumsmartphone (€899) volledig uitgerust om je tot de beste mobile gamer in de wereld te kneden. Tech & Leven kon er eentje uitproberen. Lees hier ons verdict.

Design: het gameroog wil ook wat

Wie me een beetje kent, weet dat ik een echte gamernerd ben. Van Football Manager tot World of Warcraft, Playstation tot PC, ik speel graag en veel. Toen Lenovo zijn nieuwste smartphone als “Stylish outside, Savage inside” voorstelde, kon ik niet wachten om het nieuwste en snelst groeiende gamingplatform uit te testen met dit toestel. Het ongeduld groeide toen ik de telefoon aankreeg: uit de doos die het geluid van technodinosaurus maakt bij het openen, kwam een stoer en opzichtig toestel dat recht uit een X-men-film komt. Erg cool, maar hij valt echt wel op bij publiek gebruik.

Specificaties: ultrasnelle processor & dual charging

Het toestel is zwaar en stevig. De Legion Duel is volledig ontworpen naar de behoeften van de mobile gamer. Met een Qualcomm Snapdragon 865+, Qualcomm Adreno 650 en twee aparte batterijen (ieder 2500mAh) op een bedje van vloeibare koeling is de gsm voorzien op lange gamingsessies.

Dat het toestel twee batterijen heeft, is niet zomaar. Door de plaatsing blijven je handen koel tijdens een combinatie van opladen en gamen. Hij heeft ook twee oplaadpoorten: eentje aan een lange zijde en eentje aan een korte zijde van de telefoon. Die hebben verschillende functies. Tijdens het gamen laad je op via de poort aan de lange zijde zodat de draad niet in de weg zit. Tijdens gewoon gebruik kan je opladen via de poort aan de korte zijde. Daarnaast kan je de smartphone opladen via de beide poorten tegelijk: het fameuze Dual charging. Een woord: wauw. Ik ging van 0 naar 100% in een slordige 25 minuten, waarna ik twee volle dagen niet meer moest opladen.

Het scherm is een 6.65″ FHD+ AMOLED-display met 2340 x 1080 resolutie en 144Hz refresh rate. Dit maakt het in één klap het beste beeldscherm in huis maar ook de grootste gsm die ik ooit heb getest. Een prachtig scherm met mooie, verzadigde kleuren en een goede helderheid, maar wel een paar maten te groot voor mijn androgene jongenshandjes in dagelijks gebruik. Tijdens het gamen was hij echter ideaal: horizontaal heeft hij de grootte van een Playstation 4-controller.

Camera: klaar om te streamen

Ook met de camera’s had Lenovo gamers in gedachten. De Legion Duel heeft een uitschuivende front camera aan de zijkant van het toestel. Die kan je tijdens het gamen laten uitschuiven om jezelf te filmen. Zo integreer je makkelijk een personal camera tijdens het streamen van je ‘PUBG’ mobiele games. Geen ‘notch’ en handig in gebruik, al is het wel even aanpassen tijdens dagelijks gebruik: bij een selfie zit de camera aan de zijkant van je telefoon. Het was ook eventjes verschieten als de camera plots uitschuift wanneer je front camera nog aanstaat in een app als Snapchat of Instagram. De kwaliteit van zowel voor- (20MP) en achtercamera (64MP en 16MP groothoek) was naar behoren.

Gebruik: dagelijks en gamen

De gsm is ontworpen met gamen als prioriteit. Daarom maak ik een duidelijk onderscheid tussen het gamen en het dagelijks gebruik.

Schouderknoppen: mobiele cheat code

Bovenaan krijg je twee virtuele schouderknoppen die je een haast oneerlijk voordeel bezorgen.

Ik wind er geen doekjes om: deze smartphone geeft je een oneerlijk voordeel. Het toestel heeft twee sonische schouderknoppen. Die kan je mappen op een bepaalde plek op het scherm, zodat je kan richten en schieten alsof je een controller vasthoudt. Je hebt dus geen bluetooth-controller nodig om je Chicken Dinner of Victory Royale te behalen. Dat kan ook via het mobiele netwerk: door de gigantische up- en downloadsnelheid kon ik moeiteloos ‘PUBG Mobile’ of ‘Fornite’ op de bus spelen. En hoe: aan 60 frames per second en met een perfecte verbinding had ik het gevoel achter mijn computer te zitten.

Het toestel heeft specifieke software: Legion Realm. Het is jouw persoonlijke gamebibliotheek met een paar extra functies. Zo kan je in Rampage Mode (oftewel overklokken) gaan. Aangezien het toestel alle huidige games moeiteloos draait in gewone modus, zag ik nauwelijks verschil.

Dagelijks gebruik: snel en (te) groot

Terwijl het toestel zich volledig op gamen toespitst, lijdt het dagelijks gebruik er niet onder. De smartphone start snel op en is nog sneller in gebruik. Doordat hij nogal opzichtig en groot is, was ik wel zelfbewust bij het ervan gebruik in publieke ruimtes. Vaak zag ik mensen kijken naar het opzichtige design als ik de telefoon uithaalde. Ik schreef al een paar keer dat het toestel érg groot is. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt.

Tijdens zittend gebruik (gamen of dagelijks) is het handig: op het grote scherm kan je makkelijk veel informatie weergeven en de dual screen functie gebruiken. Op wandel is het echter een beetje storend: ik kon hem moeilijk met één hand bedienen. Ik kreeg soms wat ghost touches: ik werd wel eens uit een menu gegooid zonder iets aan te raken. Of dat aan mij lag of aan de smartphone, weet ik echter niet zeker.

Conclusie: krachtpatser

Het testtoestel gaf ik met pijn in het hart terug. Nu ik een smaakje van mobile gaming kreeg, wil ik meer. Dit is dé telefoon voor mobile gamers. Hij is gewoon ontzettend krachtig. Daarbovenop bezit het zoveel gaming gerelateerde functies dat ze gewoonweg niet in één review passen. Zoek je een high budget smartphone? Geef deze zeker een kijkje.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *