Entertainment

[Let’s Play] Antwerp kampioen!

26 mei 2019

author:

[Let’s Play] Antwerp kampioen!

Het is 28 mei 2025 en Antwerp is koning: na 3 Crocky Cups, 5 Super Cups en 6(!) opeenvolgende landstitels haalt Dieko Simeone ook de Europa League-beker thuis naar Den Bosuil. Hoe deed ik het?

Ik moet je teleurstellen: ik heb geen zesde zintuig en dit is (misschien) niet de toekomst. Dieko Simeone is mijn alter ego in de Football Manager-franchise. Deze uitgebreide voetbalmanager-simulator laat je toe de controle te nemen over jouw favoriete voetbalploeg en ze naar de glorie te leiden die ze verdient.

Sinds ik de mobiele versie enkele jaren geleden van Jens kreeg als kerstcadeau, waan ik me Zinedine Zidane en ben ik steeds enkele maanden hooked aan de recentste versie. Dit jaar kocht ik Football Manager Touch, een versie voor PC, Nintendo Switch en high-end tablets. Der is maar ene nummer één, dus leidde ik zoals ieder jaar RAFC naar continentaal succes.

De kenmerken van een mobiele game en enkele aanraders

Fantasy Football Fun

Uitgebreid is een understatement. Een gemiddelde carrière bevat een database van zo’n 35.000 spelers. Ken je iemand die bij de reserven speelt in de Belgische derde klasse? Hij en 36 parameters van zijn stats zitten waarschijnlijk in het spel. Van zijn contract tot zijn persoonlijkheid, de hoeveelheid informatie die het spel bevat over één enkele speler is overweldigend.

Sterker nog: real life-voetbalclubs gebruiken de informatie-database om spelers te scouten. De financiële status van clubs, de mogelijke komst van de brexit, kwaliteit van de jeugdwerking… Werkelijk zo goed als alles komt voor in het spel. Met social feeds vol denkbeeldige tweets en nieuwsberichten zorgt het voor verslavende en realistische fantasie. Just one more match…

Bovenstaand palmares vergaar je natuurlijk niet zomaar. Laat staan op zeven jaar. Een goede tactiek, goede spelers en financieel beleid is nog maar het begin in het verhaal van Europese kwaliteit te bereiken. Hier zijn enkele van de pilaren van mijn bewind die The Great Old naar de top hielpen.

The tricks of Simeone: transfers!

Sorry boys, maar de huidige selectie is niet goed genoeg om een Europa League-finale te winnen. Een sterk transferbeleid is dus cruciaal. Vanwege de financiële status van Antwerp aan het begin van de carrière, kan dit uitdagend zijn. Zoals je hieronder ziet (samen met mijn impressive stats) kocht ik over zeven jaar 41 spelers en verkocht ik er 34. Een redelijk groot verloop dus.

Wonderkids, wonderkids, wonderkids!

Belangrijk bij het scouten en zoeken naar nieuwe spelers is hun current en potential ability. Die drukt in vijf sterren uit wat ze nu zijn en wat ze ‘kunnen worden’. Dat laatste wordt beïnvloed door speelminuten, training, etc. Doorheen het spel zijn er jonge (onder de 20 jaar oud) spelers die, net zoals in het echt, een hoge potential hebben en tot sterren kunnen uitgroeien: de wonderkids.

Voor de voetbalfans: Frenkie de Jong is een goed voorbeeld van een wonderkind. Er zijn ook minder bekende (en goedkopere) wonderkids. Deze spelers zoeken en kopen met een oog op de toekomst houdt een financieel en prestatiegericht voordeel in.

Free transfers, loans en de Bosman ruling

Net zoals in de echte wereld hebben spelers contracten bij de clubs waar ze spelen. Deze verlopen. Indien spelers niet verkocht worden en die aflopen, kunnen andere clubs ze onder contract leggen, zonder een transfersom. Zo kan je soms goedkoop een tweede of zelfs eerste optie voor je ploeg “gratis” op de kop tikken. Die kan je dan later ook nog verkopen voor rauwe winst.

Je hebt best wat tijd om achter deze spelers te zoeken alvorens ze binnen te halen: de Bosman Rule zegt dat je spelers zes maanden voor de einddatum van hun contract mag benaderen. Daarnaast kan je ook spelers lenen van andere clubs. Vaak zoeken de grotere clubs achter een goede plek om hun jong talent te stallen en speelminuten te gunnen.

Wat deed ik?

In het eerste seizoen als Antwerp-manager heb je, vanwege de kosten van de nieuwe tribune, een mager transferbudget. Een Europese plek (en Europees geld) bemachtigen is dus cruciaal. Met minder dan een miljoen aan transferbudget en bijna geen wage space kan je niet veel doen. Daarom liet ik Galatasaray graag binnen toen ze kwamen kloppen voor Bolat (zowat 4 miljoen). Een vervanging tussen de palen zoeken, is niet moeilijk. Op deze manier kon ik tweede of gedeelde derde opties (denk vijfde middenvelder) kopen voor de gehele ploeg. Dit liet net genoeg geld over om mijn favoriete wonderkind (en sleutelfiguur in de carrière) aan te kopen: Pelayo Morilla.

Na de eerste seizoenen liet ik contracten van oudere spelers (sorry Jelle) aflopen en verving ik hen met free transfers, loans of spelers die ongelukkig waren bij hun huidige club. Als eerste optie zoek ik voornamelijk achter talentvolle 22-26-jarigen. Goedkope 29-30-jarigen zijn goede tweede of europese opties. Voor de écht geïnteresseerden: Hier is een album met een overzicht van de transferactiviteit per seizoen. Zo zie je ook wanneer wie van de huidige selectie vertrekt.

Tactical Mastermind

Tussen nu en Europa League-winst liggen voor RAFC véél matchen. Die moeten gewonnen worden natuurlijk. Daar is een goede tactiek voor vereist. Naar mijn mening speelt Jürgen Klopp op dit moment het leukste en effectiefste voetbal in Europa. De aanvallende ‘Gegenpress’ zorgt voor een hoog tempo en veel goals. Omdat RAFC start met een goede ploeg die buiten de G5 niet veel probleem zou moeten kennen, probeerde ik dit na te bootsen. Met bovenstaande tactiek ging Antwerp in het laatste seizoen Arsenal achterna met een Invincible season:

Hall of Antwerp Fame

Hoewel ze digitaal zijn, begin je na honderd uur toch een zekere band te scheppen met je digitale spelertjes. Dit zijn enkele spelers die cruciaal waren in de weg naar Europese glorie en een vermelding verdienen.

Dylan Batubinsika & Aurélio Buta

De enige twee spelers uit de huidige selectie die het volhielden tot Europese winst. Terwijl Aurélio zeven seizoenen een perfecte tweede optie was als rechtse full-back, bleef Batubinsika zes seizoenen lang een startende kracht in mijn verdediging.

Pelayo Morilla

Ik vermeldde hem eerder al: mijn favoriete wonderkind. Voor 750.000 pond was hij één van mijn eerste aankopen. Met meer dan 200 wedstrijden op de teller, 49 goals en 35 assists voor Antwerp groeide de toen zestienjarige speler uit tot dé speerpunt van mijn aanval. Morilla vervulde de laatste twee seizoenen ook pas zijn volle potentieel: met 12 goals en 8 assists op 26 matchen was dit het break-out season voor de Spaanse nummer tien, die nu twintig miljoen pond waard is.

Thomas Van den Berg & Simon Roger Assombalonga

Je kan in een carrière een club dertig jaar lang managen. Spelers worden ouder en gaan op pensioen. Als je lang genoeg doorgaat, zullen er dus geen spelers meer overschieten. ‘Football Manager’ lost dit op met regens: computergegenereerde spelers die ieder jaar aan de academies van clubs worden toegevoegd. Deze regens hebben ook een potential ability. Hoe beter je jeugdfaciliteiten, hoe beter je regens. Het komt er dus op aan de beste regens te zoeken en vroeg genoeg te kopen, zodat ze niet te duur worden en je ze zelf kan trainen en vormen.
De twee bovenstaande jongeheren gaven antwerp een duw in de rug om ze naar Europese kwaliteit te stuwen. Thomas Van den Berg, ondertussen kapitein van de ploeg, is al vier seizoenen lang dé draaischijf op mijn middenveld: op 103 matchen vond hij 23 keer het net en assisteerde hij 22 goals. Als mijn eerste grote aankoop van tien miljoen stelde hij dus niet teleur.

Nieuwe horizonten

Omdat de examens voor de deur staan, zal ik mijn ambities als topmanager even opzij moeten zetten. Dat geeft me ook genoeg tijd een nieuwe uitdaging te zoeken. De opties zijn onuitputtelijk. Ga ik Roberto Martinez achterna en probeer ik een FA Cup te winnen met Wigan Athletic? Of leid ik Salford City, een club gekocht door enkele Man Utd-legendes zoals David Beckham en Gary Neville, van de amateurdivisie naar de Premier League? ‘Football Manager’ is werkelijk puur vertier voor iedere gamer en voetbalfan.

Diederik studeert Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zet zijn eerste stappen als online redacteur bij Tech & Leven.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *