LG G7 review: notch what I was expecting
Het kan snel verkeren. Toen LG zijn G6 voorstelde, was het een voorloper van de – vandaag bijna-standaard – 18:9-schermverhouding, samen met de Galaxy S8 van Samsung. Een jaar later moest LG achtervolgen op de nieuwe notch-standaard, goed voor een 19,5:9-verhouding. De wereld was er niet klaar voor toen LG op kop lag, en lijkt er nog steeds niet klaar voor nu LG alweer (lichtjes) achterop hinkt. Is de wereld niet klaar voor LG, of spelen er andere krachten die LG tegenwerken?
In 2017 moest je al heel wat moeite doen om de consument nog te kunnen verrassen. Smartphones waren toen al krachtig genoeg, betaalbaar genoeg en door de band gewoonweg ‘goed genoeg’, welk merk, type of model je ook kocht. In de begindagen van de 18:9-schermverhouding voelde het toch even aan alsof we alsnog een kleine heropleving van innovatie te zien kregen. Het is verbazingwekkend wat een beetje extra scherm in een bestaande vormfactor kan betekenen.
De wereld was er toen evenwel niet klaar voor – tientallen beschikbare apps ondersteunden dat beetje extra scherm niet, wat zorgde voor het doorbreken van de ervaring. Een zwarte band op een LCD-scherm is dan ook maar een zwarte band op een LCD-scherm. En vandaag is de wereld nog steeds niet (helemaal) klaar voor het notch-leven dat de iPhone een jaar geleden introduceerde.

Het grootste bewijs daarvoor vinden we in de manier waarop Instagram, voor velen een van de belangrijkste apps op een smartphone en voor sommigen zelfs de voornaamste bron van inkomsten, omgaat met de gevolgen van een evoluerende schermverhouding.
Zaligheid
In een niet al te ver verleden maakten we met z’n allen brandhout van wat de iPhone deed met onze schermen – en wat ze van plan zijn (link: de queeste naar volledig randloze schermen van Apple). We vonden het lelijk, onhandig en zonder praktisch nut. Neen, een volledig randloos scherm, dàt wilden we en daar wachten we nog steeds op, afgezien van enkele toestellen die er bijna-net-niet zijn (link: smartphones met de hoogste scherm-tot-bodyratio).

Maar de waarheid valt bijna niet meer te ontkennen. Iedereen die aan de slag gaat met een ‘genotcht’ toestel wisselt vroeg of laat van zijde. Ook ik moest eraan geloven toen ik aan de slag ging met de LG G7 ThinQ, met dank aan de uitstekende manier waarop LG ermee aan de slag ging. De animaties die alle actieve diensten weergeven, dat beetje extra ruimte die de notch creëert en het scherm er zoveel langer doet uitzien,… Bovendien nemen notificaties en symbolen niet langer ruimte in, waardoor er ruimte vrijkomt voor de content die je echt wil zien. Of dat nu tabbladen, foto’s of spelletjes zijn. En toch is de wereld er niet klaar voor.
LCDummy
Laat ons eerst even eerlijk zijn. LG doet veel goed als het op de notch aankomt, maar het laat ook enkele steken vallen. Om te beginnen: het LCD-scherm is net niet goed genoeg om volledig te overtuigen. Niet elke app maakt gebruik van de notch-band, waardoor LG de band even ‘uitschakelt’ (iets dat je ook standaard kan doen, waardoor de notificaties wel ruimte innemen op het ‘gewone’ scherm) en er afgeronde hoeken verschijnen. Het zwart van dit LCD-scherm is echter niet zwart genoeg, wat een lelijk effect geeft omdat je de valse zwarte band blijft zien.
Instagibberish

Het grootste minpunt van de LG ligt evenwel volledig buiten de macht van LG. We moeten er eerlijk over zijn, hoezeer het de influencers – aka instafluencers – ook zal pijnigen: de (Insta-)wereld is niet klaar voor de 19:5-9-schermverhouding. De stories van mijn favoriete invloedssferen worden helaas schandelijk mishandeld door de manier waarop de app omgaat met de nieuwe standaard in beeldverhouding.
De (toegegeven, vaak iets te overvloedige) tekstjes op de verhalen worden met de regelmaat van een smartwatch-klok (zo accuraat is die gelukkig nu ook weer niet) afgesneden aan de schermranden. Voor de influencers die ik volg gewoon voor het uitzicht kan dat geen kwaad, maar voor de Eva Moutons en de ‘Jehoortwatineenklaslokaal’s van deze wereld kan dat al eens jammer zijn. Die mensen hebben iets te vertellen, maar al te vaak moet ik gissen wat dat is. Nogmaals, het is niet de fout van LG, maar jammer is het wel.
Allemaal goed en wel, maar verder…
Mijn tijd met de LG G7 ThinQ – LG doe alsjeblieft iets aan je naamgeving of ik zet je in de iPhone-hoek – was al bij al een fijne tijd. Het was een heel aangename kennismaking met de notch, en God weet dat dat niet vanzelfsprekend is. Mijn huidige ervaring met de notch van de Huawei Mate 20 Pro (binnenkort meer) is net iets minder, dus mijn respect voor LG stijgt op dat vlak.
Verder kan ik mij helaas niet van de indruk ontdoen dat LG met de G7 de goede lijn van de G6 niet helemaal weet door te trekken. Die laatste was, weliswaar samen met de Galaxy S8 (en diens ‘infinity screen’), een voorloper van de nieuwe schermverhouding. In combinatie met uitstekende prestaties maakte het van de G6 een sterk alternatief voor wie een toptoestel wou, zonder het volle pond te moeten neertellen. Aangezien LG de prijs heel snel heel sterk liet zakken (wegens een tegenvallende verkoop?), werd het een makkelijk aan te raden toestel.
De G7 laat het na deze prestatie te herhalen. De prijs is ondertussen opnieuw fors gedaald, maar niettemin blijft het een vreemde eend in de bijt. Het toestel valt, dankzij zijn looks en aanvoelen, buiten de middencategorie. Tegelijkertijd lijkt het niet helemaal in staat zijn plek in de topcategorie op te eisen. Het toestel valt wat tussen de mazen door het net.
Gespierd, maar geen kracht

Dat heeft deels te maken met de manier waarop de G7 (laat de ThinkQ maar vallen) zijn spierbundels laat zien. Ondanks dat hij beschikt over de op dat moment krachtigste chipset van het moment, heb je nooit het gevoel dat je met een echt krachtig toestel te maken krijgt. Beeld je in dat je bokst met Freddy De Kerpel, maar hij houdt zich wat in. Deels omdat hij zijn krachten wat wil sparen – dat is nodig want de batterij is zonder meer het zwakke punt van dit toestel – maar deels omdat hij wat oud en sloom lijkt te zijn op zijn oude dag.
Dusssssss?
Mijn uiteindelijke conclusie is er eentje waaraan je niets hebt: als je een fijne smartphone-ervaring wenst, is de G7 een grote kanshebber. Het design is onberispelijk en het toestel voelt dun, licht en gewoon goed aan. Wens je prestaties en een fantastische camera-ervaring, dan kan je beter blijven uitkijken. Zeker omdat er voor 400 euro (bijna 100 minder dus) nog andere héél interessante toestellen te vinden zijn. Maar alles bij elkaar kan ik de positieve vibes van dit toestel niet van me afschudden. Voel ik daar zelfs een beetje… heimwee naar de G7?
Wie op zoek is naar een fijn toestel, is alleszins aan het goede adres. Geen absolute aanrader, maar je maakt zeker geen kapitale fout.