Reviews

LG G8X Dual Screen review: meer is altijd beter(?)

12 maart 2020

author:

LG G8X Dual Screen review: meer is altijd beter(?)

Eindelijk krijgt de smartphonewereld nog eens iets nieuws voorgeschoteld. De LG G8X biedt je 2 schermen aan een ‘betaalbare’ prijs. Maar is dat ook dubbel de pret?

Temidden van al het plooibare geweld duikt stilaan een collectieve zucht van opluchting op. Smartphones zijn dan toch nog boeiend en er zijn nog steeds nieuwe, leuke mogelijkheden. Motorola, Samsung en Huawei bewijzen het met hun plooibare, maar erg gimicky gadgets. Early adopters namen slechts zelden een groter risico.

LG staat daarentegen al enige tijd niet meer gekend om zijn innoverende aard. Qua televisietoestellen durven ze nog wel eens zot doen, maar voor hun smartphones spelen ze het zó veilig dat een kevlarvest ernaast verbleekt. Tot nu.

De laatste keer dat LG iets nieuws probeerde was, voor zover ik me kan herinneren, met de LG G6: het was toen één van de eersten om de (vandaag alomtegenwoordige) 18:9-schermverhouding te implementeren. Daardoor kreeg je een groter scherm, zonder de telefoon wezenlijk groter te maken. Visueel was het een voltreffer.

Plooibaar/klapbaar

De LG G8X laat ons eindelijk opnieuw een smartphone in de hand nemen met een verwachtingsvol gevoel. Het gevoel dat je iets bijzonder in de hand hebt. Een plooibare smartphone, met een eigengereide invulling van het woord ‘plooibaar’. Lang verhaal kort: dat werkt, althans voor wie bereid is compromissen te sluiten.

Ene kant artikel, andere kant overzicht: handig.

Eerst het slechte nieuws: klapbaar is allesbehalve plooibaar. Dat betekent dat je, om met het tweede scherm aan de slag te gaan, de smartphone in een speciaal ‘hoesje’ moet steken dat het tweede scherm bevat. Zo verdubbel je de dikte van het toestel én bedek je de USB-C-oplaadpoort. Je moet hem daarom opladen met een (meegeleverd) tussenstukje. Maar dat mag je dan nooit kwijt raken, of je moet de telefoon telkens uit de hoes nemen.

Betaalbaar

Het voordeel van de LG-aanpak is eveneens een nadeel: ze houden het toestel mét tweede scherm erg betaalbaar doordat ze hun productieproces in principe niet moeten aanpassen. De LG G8X is een smartphone als een andere, met ‘toevallig’ de optie om er een tweede scherm aan te plakken.

Als ze dat proces echter hadden omgegooid, zou je een esthetischer model krijgen dat veel dunner is, praktischer is en lichter. Een smartphone met een ingebouwd scharnier zou dat kunnen oplossen, of een toestel met aanhechtpunten zoals een Microsoft Surface-tablet. Langs de andere kant: op deze manier heb je de mogelijkheid om het toestel met enkel scherm mee te nemen als je dat eens een dag beter uitkomt. Je krijgt zo de keuze.

Dubbel plezier

In de praktijk is het tweede scherm best leuk te gebruiken. LG levert het toestel met de Chinese browser ‘Whaler’ voorgeïnstalleerd. Je eerste indruk is dat het ‘bloatware’ is, maar je eerste indruk is fout. Het zou iets beter aangeduid mogen worden, maar Whaler maakt het mogelijk om doorheen het internet te surfen met behulp van twee schermen. 

Zo kan je op het ene scherm een website openen en op het andere een andere pagina bezoeken. Of je doet zoals ik en je gebruikt het ene scherm om een nieuwspagina te openen en het andere scherm om individuele artikels te lezen. Zo behoudt je mooi het overzicht – dit was voor mij een verademing.

Enige minpuntje hier: telkens je Whaler opent, moet je de koppeling van de twee schermen opnieuw opstarten zodat je beide schermen gebruikt voor die ene app. Een kleine onhandigheid, maar toch.

Je kan overigens één webpagina spreiden op beide schermen, maar dat is haast nooit aan te raden. De veel te brede middenrand tussen de schermen zorgt voor een ontnuchterende blik op het hele twee schermen-idee.

Het tweede scherm helpt je het overzicht te bewaren.

Gaming?

In mijn prospectie zag ik dat andere reviewers de twee schermen voornamelijk roemden om te gamen. Je kan een scherm namelijk instellen als gamebesturing voor het andere. Een tamelijk onhandige situatie, als je het mij vraagt. 

Ook het tweede scherm gebruiken als groot toetsenbord was wat onaangenaam omdat het alleen werkte met het lelijke LG-toetsenbord. Ik schakel steeds over op Swiftkey en dat zorgde er dan weer voor dat het virtuele toetsenbord gewoonweg niet verscheen.

Daarnaast werd het tweede scherm gepromoot om te multitasken. Ja, het was erg handig om mijn agenda te kunnen checken wanneer ik via Whatsapp met iemand probeer af te spreken. Gebruik je het vaak op die manier? Niet echt. Je kan overigens instellen dat op het tweede scherm standaard een bepaalde app opent als je je toestel ontgrendelt, maar die functie vloog er bij mij al snel af. Ik gebruikte het nooit op die manier.

LG G8X

De smartphone an sich was verder geen echte hoogvlieger. Voor deze prijs zijn er véél betere alternatieven beschikbaar. De telefoon is niet traag, maar absoluut geen racepaard. De vingerafdruksensor is slechter dan die van de eerste generatie in-screen-scanners en de camera is hooguit degelijk. 

Miste ik enorm: de mogelijkheid om de standaard (maar minder veilige) gezichtsherkenning van Android in te schakelen, zodat het toestel zou ontgrendelen zodra ik de smartphonehoes (met tweede scherm) opende. Dàt zou pas handig zijn bij dit toestel.

Daarnaast is het toestel superglad. Hou je het vast tussen duim en wijsvinger, dan glijdt het gewoon weg – zelfs als je je vingers hard dichtknijpt. Zelfs op de sofa gleed de foon alle richtingen uit bij het minste zuchtje. Gevaarlijk, als je het mij vraagt. Ten slotte is LG erg intransparant als het aankomt op updates. Ik kreeg er tijdens de testperiode verschillende binnen, maar nergens werd iets vermeld over wat het effect zou zijn op het toestel. Waren het beveiligingsupdates of verbeterden ze de prestaties? Joost mag het weten.

De moeite?

LG levert met de G8X ThinQ een toestel met alweer een speciale naam en eindelijk opnieuw een bijzondere gebruikswijze. Je kan hen veel verwijten, inclusief de naamgeving, maar het toestel is zonder meer leuk. Eindelijk nog eens iets anders dan wat we vandaag doorgaans zien passeren.

Een dikkertje op tafel.

De twee schermen voegen regelmatig iets toe aan je beleving en zijn zeker voor de echte multitaskers een meerwaarde. De bouwkwaliteit voelt erg stevig aan en ook de batterij is wat mij betreft geen probleem – ik kwam makkelijk de dag door mét beide schermen altijd in gebruik.

Bovendien is de beeldkwaliteit van het toestel indrukwekkend. Beide schermen geven mooie beelden. Je zou nog kunnen verwachten dat een tweede scherm het zwakkere broertje is, maar dat is hier absoluut niet het geval; ze zijn echt evenwaardig.

LG komt met iets verfrissend. Het is leuk dat ze iets anders proberen en een risico durven nemen. Ook al is het nog niet perfect, deze smartphone is zeker het proberen waard voor wie graag een leuke smartphone heeft. Met de LG G8X loop je echt in de kijker.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *