Reviews

LG V40 review: vijgen na Pasen

8 februari 2019

author:

LG V40 review: vijgen na Pasen

LG levert met de V40 een leuke premiumsmartphone af, die ongetwijfeld bij de betere toestellen van 2018 zou horen. Helaas zijn we ondertussen een jaartje verder.

Prijs: 749 euro (+ een smart speaker, LG WK7, ter waarde van 199 euro)

LG is niet de bekendste speler op de smartphonemarkt. Nochtans was ik altijd fan van het merk, omdat ze altijd met iets nieuws op de proppen kwamen. Zo was het LG die ‘s werelds eerste modulaire smartphone (LG G5) ontwikkelde, en het eerst een langer scherm in een mobieltje stopte (LG G6). Helaas waren niet alle innovaties even succesvol en ging vaak een ander merk met de pluimen lopen. Sindsdien probeert LG het duidelijk wat rustiger aan te doen. Hun toestellen vertonen meer gelijkenissen met andere premiumsmartphones, maar in ruil staat het innovatiegehalte op een lager pitje.

LG G7 review: notch what I was expecting

Vandaag op de pijnbank: de LG V40. De voorbije weken kreeg ik de kans om het toestel uit te proberen, en mijn bevindingen lees je hieronder. Enkele maanden geleden schreef collega Georg zijn recensie over de LG G7; die kan je hier lezen.

Specificaties

Even het specificatie-etiket aframmelen. De V40 heeft een 6,4-inch OLED-paneel met een resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels. Onder de motorkap schuilt, zoals bij de meeste premiumtelefoons, een Snapdragon 845-chip, vergezeld door 6 GB aan werkgeheugen. Afhankelijk van welk model je hebt, stopt er 64 of 128 GB aan opslaggeheugen onder de motorkap (wij hebben het model met 64 GB aan opslag). Dat is uitbreidbaar met een microSD-kaart. Er is verder ook ruimte voor een tweede simkaart. De batterij heeft een capaciteit van 3.300 mAh, en dankzij het IP68-etiket mag je de LG V40 zorgeloos onderdompelen in water.

[su_spoiler title=”Volledige specificaties”]

Specificaties LG V40
Afmetingen 75,8 x 158,7 x 7,7 mm
Gewicht 169 gram
Scherm 6,4 inch (OLED)
Resolutie 1.440 x 3.120 pixels
Software Android 8.1 Oreo
System-on-chip Snapdragon 845
RAM 6 GB
Opslag 64 of 128 GB (uitbreidbaar)
Batterij 3.300 mAh
Waterdicht? Ja (IP68)
Draadloos laden? Ja
Camera achteraan Hoofdcamera: 12 MP 27 mm f/1.5
Zoomlens: 12 MP 52 mm f/2.4
Breedhoeklens: 16 MP 16 mm f/1.9
Camera vooraan Hoofdcamera: 8 MP 26 mm f/1.9
Breedhoeklens: 5 MP 21 mm f/2.2
Netwerktechnologie 4G
NFC? Ja
Bluetooth 5.0
Extra Dualsim (volwaardig)
Audiojack

[/su_spoiler]

(Glad) design

Van buitenaf ziet hij er oké uit, zonder hoge ogen te gooien. Hij is erg breed maar licht, waardoor hij best fijn in de hand ligt. Helaas is hij een vingerafdrukkenmagneet, aangezien de achterkant vervaardigd is uit glas. Om die reden is hij ook best glad, waardoor hij geregeld ongewild uit mijn broekzak gleed. Populaire YouTuber JerryRigEverything heeft nog niet getest hoe duurzaam hij is, maar we raden alvast aan om hem in een hoesje te stoppen (waarom zit er geen in de doos?). Aan de achterkant is verder een vingerafdrukscanner en drieledig camerasetje voorzien, waarover later meer.

Vooraan pronkt een OLED-paneel, dat er prima uitziet. Het scherm is helder, kleurenaccuraat en een tikkeltje scherper dan zijn concurrenten dankzij de resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels. Standaard staat de resolutie wel op Full HD ingesteld, vermoedelijk om zijn batterijleven op te krikken. Wil je genieten van een hogere pixeldichtheid, dan moet je dat zelf even instellen. Het scherm is vrijwel bezelloos, met enkel een ‘notch’ aan de bovenkant. In die scherminkeping is ruimte gemaakt voor een dubbele selfiecamera en sensoren voor gezichtsherkenning. Geen fan van de notch? Dan kan je die vervangen door een zwarte balk, in het instellingenmenu.

De LG V40 maakt trouwens optimaal gebruik van het OLED-paneel, dankzij het always-onscherm. Zo kan je ook in standbymodus interessante informatie aflezen, zoals tijd, datum, kalender of recente notificaties. In de instellingen kan je kiezen tussen verschillende lay-outs.

Prima prestaties, verouderde software

Dankzij de Snapdragon 845 geniet je van de beste hardware die vandaag beschikbaar is in een smartphone. In benchmarks kunnen er geringe prestatieverschillen zijn met concurrerende toestellen – door bijvoorbeeld lichtere software te gebruiken – maar in de praktijk zijn die verschillen niet merkbaar. Hij draait ontzettend soepel: zelden tot nooit traden er haperingen op.

Als kanttekening vermelden we wel even dat de Snapdragon 855 voor de deur staat. Eind deze maand vindt Mobile World Congress plaats en zullen de eerste smartphones aangekondigd worden met de nieuwe, krachtigere chip van Qualcomm. Om die reden vragen we ons af of de LG V40 niet te duur geprijsd is (749 euro). Smartphones zoals de Xiaomi Pocophone F1 en Nubia Red Magic Mars bewijzen dat de Snapdragon 845 vandaag niet veel meer kost voor fabrikanten. Bovendien zijn andere premiumsmartphones, zoals de Samsung S9, al ferm in prijs gedaald.

De software op de LG V40 is helaas nog het gedateerde Android 8.1 Oreo. Dat is jammer, zeker omdat een update nog niet meteen in zicht is. Het sausje dat LG over de software giet, is wel fijn om mee te werken. Bovendien is er weinig bloatware op het toestel.

De batterij stelt enigszins teleur. In zijn chassis stopt immers een accu van amper 3.300 mAh. Daarom zal hij minder lang overleven op één batterijlading dan bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 Pro, die een batterij heeft van 4.200 mAh. In de praktijk ondervonden we minder hinder dan gevreesd, wat bewijst dat LG zijn software goed geoptimaliseerd heeft. In principe hoef je hem overdag niet op te laden. Om zijn batterijverbruik tot het minimum te beperken, raden we aan om zijn schermresolutie niet op te krikken naar 3.120 x 1.440 pixels.

5-delige camera

De LG V40 is gewapend met maar liefst vijf camera’s: drie achteraan en twee vooraan. Het triple-camerasysteem aan de achterkant beschikt over een 12 MP-zoomlens, 16 MP-breedhoeklens en 12 MP standaardlens. Met deze setup kan je zowel een grote groep mensen, als een kerktoren (ingezoomd, zonder kwaliteitsverlies) in beeld brengen. En die flexibiliteit is goud waard, zo bewees ook de Huawei Mate 20 Pro. Bovendien hoef je niet zelf na te denken over welke camera je gebruikt: de LG V40 schakelt automatisch van lens bij het in- en uitzoomen.

Hoewel LG sterk inzet op zijn camera, ben ik enigszins ontgoocheld over de kwaliteit van de foto’s. In omstandigheden bij veel licht sloeg hij geregeld de bal mis. Ook hebben de beelden soms te veel contrast en gesatureerde kleuren. Dat is uiteraard een bewuste keuze omdat vele mensen spattende kleuren juist mooier vinden, maar mijn voorkeur gaat eerder naar realisme. Vooral de zoomlens van de LG V40 gaf vaak teleurstellende resultaten: de beelden waren veelal blurry.

De foto’s die we namen met behulp van de primaire lens en breedhoeklens, waren gelukkig veel scherper. Dankzij het grote diafragma (f/1.5) van de primaire lens, presteert hij voortreffelijk bij lage lichtomstandigheden. Vanaf de omgeving té donker is, schakelt de LG V40 zijn ‘Super Bright Camera’-technologie in om de beelden te verlichten. Als we dus een paar blunders achterwege laten, is de beeldkwaliteit van het triple camerasysteem goed. Niet ‘best-in-class’, maar gewoon goed.

Vooraan bestaat het dual-camerasysteem uit één ‘normale’ 8 MP-camera en een 5 MP-breedhoeklens. Dit zorgt ervoor dat je ook in selfiemodus eenvoudig grote groepen fotografeert. Wat betreft de beeldkwaliteit van de selfiecamera, heb ik gemengde gevoelens. Bij normale lichtomstandigheden is de kwaliteit oké, maar bij hoge lichtomstandigheden slaat hij (opnieuw) vaak de bal mis. Meestal bestaat de lucht uit verschillende witte vlekken. Let er trouwens ook op dat de beauty-filter standaard ingeschakeld staat. Aangezien die functie bij mij niet leek te werken, heb ik die maar uitgeschakeld.

Wat betreft de camerasoftware, krijgt LG een duim omhoog. De interface is erg minimalistisch, maar daardoor word je niet overweldigd door tal van functies. Want die zijn er wel, ze zitten alleen wat dieper begraven. Tal van modi tekenen present om je foto’s en filmpjes op te leuken. Een AR-object toevoegen? De achtergrond besmeuren met een flinke dosis blur? Met drie cameralenzen tegelijkertijd een foto nemen? Of wil je een filmpje, terwijl je een deel van het filmpje bevriest? De mogelijkheden zijn legio. We maken graag nog een aparte vermelding voor de AI Cam. Met deze modus ‘herkent’ je camera het object of omgeving op je foto, door middel van artificiële intelligentie. Zo tracht hij in alle omstandigheden de optimale instellingen toe te voegen, zonder dat jij eraan hoeft te sleutelen. Deze functie werkt prima, maar is nog niet zo uitgebreid als bij Huawei.

Topgeluid & extra’s

Naast de camera maakte LG ook gewag van de geluidskwaliteit van de V40. Zo is de headphone jack voorzien van Quad DAC, een technologie die digitale audiosignalen omzet in analoge signalen. Deze converter zorgt in de praktijk voor betere geluidskwaliteit, omdat er minder ruis opduikt. Een leuk speeltje voor audiofielen, maar ik kon het verschil zelf niet merken.

De luidspreker van de LG V40, daarentegen, heeft me met verstomming geslagen. Het is ongelofelijk hoeveel geluid er kan komen uit zo’n klein toestel. De luidspreker van de LG V40 is met verve de beste smartphonespeaker die ik ooit heb gehoord. De interne ruimte van het toestel zou ingezet worden als resonantiekamer, om zo zijn bas een fikse boost te geven. Mogelijk is dat de reden waarom er zo’n kleine batterij aanwezig is. Hoe het ook zij: is geluid op een smartphone belangrijk voor jou, dan is de LG V40 de beste optie op de markt.

Tot slot is er aan de zijkant een extra toets voorzien om Google Assistant op te roepen. Hoewel dit ongetwijfeld een leuke toevoeging is voor velen, heb ik zelden gebruik gemaakt van deze functie. Bovendien is het jammer dat je de knop niet kan herprogrammeren om een andere functie te laten uitvoeren.

Conclusie

De LG V40 heeft vele troeven, zoals zijn uitstekende geluidskwaliteit en flexibele camera. Het is alleen jammer dat deze smartphone zo laat wordt gelanceerd, nèt voor Mobile World Congress. Want ook al is deze smartphone één van de beste opties die je vandaag kan kopen, binnen een maandje is de hardware alweer verouderd.

Ons advies: Heb je dringend een nieuwe smartphone nodig, met flexibele camera en uitstekende geluidskwaliteit? De LG V40 is een uitstekende optie. Heb je nog even geduld? Wacht dan best nog een maandje af, totdat er nieuwe toestellen op de markt komen. Want enerzijds zullen er betere smartphones op het toneel verschijnen, anderzijds zal de LG V40 ongetwijfeld dalen in prijs.

Content marketeer doorheen de week, gamer en tech-blogger in het weekend. Thomas heeft een voorliefde voor e-sports, mechanische toetsenborden en Nintendo, maar printers zijn het kwaad in het kwadraat. Door de invloed van Jens is hij stilaan in een grammar nazi aan het muteren.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *