Overig

Je gsm beu? Maak hem weer aantrekkelijk met makkelijke truken

12 maart 2019

author:

Je gsm beu? Maak hem weer aantrekkelijk met makkelijke truken

Wanneer we een nieuwe smartphone kopen, is dat maar zelden omdat het echt nodig is. Soms zijn we onze smartphone gewoon beu en hebben we nood aan iets nieuws. Met deze vijf makkelijke tips, krijg je dat nieuwe gevoel, zonder het geld te hoeven ophoesten.

Ik ben zelf het beste voorbeeld van wat je ‘smartphonemoeheid’ zou kunnen noemen: ik kan een jaar lang intens genieten van mijn smartphone, om dan toch uit te kijken naar iets nieuw. Iets beter. Iets met net dat éne nieuwe dingetje dat mijn smartphone ‘zo veel interessanter zou maken’.

“Smartphones zijn tegenwoordig goed genoeg – in eender welke prijsklasse – om enkele jaren mee te gaan.” Ik weet zelf al niet meer hoe vaak ik die zin uitspreek op één week. En toch maak ik mezelf wijs dat ik die vervanger voor mijn nog steeds uitstekend werkend toestel goed zou kunnen gebruiken. Boys and their toys.

De afgelopen drie jaar kreeg ik evenwel zo veel smartphones in mijn handen, dat mijn probleem zich lange tijd niet voordeed. Er was altijd wel iets nieuws. Tot ik dan een jaar lang techschrijver af was. Toen moest ik het doen met mijn eigen toestel – en moest ik dus op zoek naar truukjes om de levensduur van mijn gsm te verlengen. Zo heb ik het gedaan.

  1. Een nieuwe launcher

De launcher op je smartphone bepaalt voor een groot stuk jouw beleving van dat toestel. De standaardvariant is de Google launcher, erg basaal maar niettemin ontzettend populair dankzij zijn kwaliteit om alles eenvoudig te houden. Hij doet wat hij moet doen, zonder overdrijven: apps starten en je beleving in goede banen leiden.

Een launcher is namelijk het sausje dat je zelf over je toestel kan leggen. Bij merken als Samsung, Huawei (nu al minder, maar vroeger was een standaard Huawei-launcher tamelijk anders dan de standaardlauncher),… geven ze een heel ander gevoel aan een toestel. Het voordeel van een launcher is dat je zelf je favoriet kan downloaden om je ervaring te personaliseren. Zo krijg je over je verschillende smartphones heen een consistente beleving.

Ben je je smartphone beu, maar ben je nog niet klaar om afscheid te nemen van je centjes (en is je toestel nog voor langere tijd levensvatbaar, dan kan een nieuwe launcher een oplossing zijn. Gebruik je de standaard Samsung-launcher, dan kan je bijvoorbeeld eens die van Google proberen. Wil je veel uitgebreider gaan, dan kan je de Nova-launcher proberen; daar kan je bijna alles aanpassen, tot snelkoppelingen aan toe. Experimenteer erop los en hou je centjes op zak.

  1. Een nieuw thema

Wil je je algemene ervaring liever niet inwisselen, dan kan een vers likje verf ook al wonderen verrichten. Wat weinig mensen namelijk weten, is dat er voor jouw smarthpone verschillende, op-maat-gemaakte thema’s te vinden zijn. Normaal gezien vind je die in je app-lijst onder de ‘t’ van ‘thema’. Zoek hier naar een leuk thema en geniet van verse icoontjes, een nieuwe achtergrond en probeer zeker ook eens een ‘live-achtergrond’, waarbij bewegende elementen zorgen voor een kleine wow-factor.

  1. Een nieuw hoesje

Wat mij vaak verbaast, is hoe een smartphonehoesje een groot verschil kan maken. Natuurlijk houdt zo’n ding je toestel langer in leven en beschermt het tegen de vallende ziekte, maar ook voor de ‘look and feel’ kan het wonderen verrichten. Doe eens zot en koop een nieuw hoesje. Beschik je over een toeklapbaar exemplaar, ga dan eens voor een open model, en omgekeerd. Heb je schrik voor krassen op je scherm, dan kan een schermbeschermer nog soelaas bieden. Een nieuw hoesje houdt je ervaring leuk en is heel wat goedkoper dan een nieuw toestel.

  1. Geen hoesje

Ben je er absoluut van overtuigd dat je binnenkort een nieuw toestel zal aanschaffen, dan kan je altijd je hoesje dumpen en het leven leven on the edge. Dan maakt het niet zoveel meer uit of je toestel kapot gaat of niet (tenzij je nog een mooie som korting kan krijgen voor je oude toestel natuurlijk!). Gooi je hoesje weg en geniet nog eens van het design van je smartphone – zoals de makers het hadden bedoeld.

  1. Wissel met een vriend/in

Je kan natuurlijk nog gekker doen en je smartphone eens uitwisselen met een vriend of vriendin. Zo kan je eens een tijdje genieten van iemand anders zijn toestel en levenservaring – en met wat geluk besef je dan hoe goed je het had met jouw eigen toestel. Vergeet op voorhand natuurlijk niet al je persoonlijke gegevens te wissen. Zelfs je beste vriend/in moet je persoonlijke pretprentjes niet zien.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *