Reviews

Marshall Monitor 2 review: Muziek zoals Slash het wil

13 april 2020

author:

Marshall Monitor 2 review: Muziek zoals Slash het wil

Marshall staat bij muzikanten gekend als een veelzijdig merk. Ook bij het grote publiek vindt het steeds meer ingang. Met deze ANC-koptelefoon zet het die opmars verder.

Pete Townshend van The Who, Slayer, Jimi Hendrix, Slash, Spinal Tap. De lijst met gekende gitaristen en bands die de Marshall-vlag in het verleden zwaaiden, is indrukwekkend. Ook ik gebruik al bijna tien jaar een lampenversterker van het merk dat in de jaren ‘60 van vorige eeuw het muziekbeeld van die tijd zwaar beïnvloedde.

Je zou dan ook denken dat je te maken hebt met een grote fanboy van het merk. Gelukkig klopt dat niet helemaal. Net als vele andere grote merken die hun portfolio uitbreiden, doet Marshall dat immers aan de hand van licenties. Denk bijvoorbeeld aan Nokia dat niet zelf smartphones maakt, maar hiervoor een licentie toekent aan HMD Global.

In het geval van Marshall-koptelefoons betekent het licentiesysteem dat de koptelefoons die worden verkocht onder het Marshall-label wel aan de normen en standaarden van de versterkerfabrikant voldoen, maar dat de eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij Zound Industries, het bedrijf dat ook het Scandinavische Urban Ears in de portefeuille heeft – je kent hen misschien van de herkenbare koptelefoons die je onder meer kan kopen bij Urban Outfitters. Dit maakt het makkelijker om een kritische blik te gooien over de Marshall Monitor 2.

De gekrulde kabeltjes zijn een knipoog naar gitaarkabels.

Major-reeks

Het eerste product dat onder die licentie in mijn handen viel, was de Marshall Major 2. Hoewel die qua look de stijl wist aan te houden van Marshall – een beetje ruig, als een klassevolle Britse punker – liet zowel de bouwkwaliteit als de geluidsbalans wat te wensen over. Belangrijke scharnierpunten waren gemaakt van licht plastic dat redelijk snel het leven liet. Deze scharnieren werden gelukkig wel snel én gratis vervangen.

Maar ook op vlak van geluid en balans was ik maar half tevreden. Een mogelijk tegenargument hierop is dat de Major-reeks geen al te dure koptelefoons aflevert, die net bedoeld zijn om te richten op een degelijke prijs-kwaliteitverhouding (maar bijvoorbeeld een Sennheiser levert tegen lagere prijzen betere producten af). In mijn ogen is het grote doel van deze koptelefoons echter een ‘lifestylestatement’ maken. Wat naar mijn mening net niet goed genoeg is, zie je tegenwoordig wel steeds meer in het straatbeeld opduiken. Wie heeft er dan gelijk?

Monitor-reeks

De Monitor-reeks, waarvan Marshall nu de tweede iteratie lanceert, heeft evenwel een heel ander doel. Deze keer richten ze zich nadrukkelijk op een meer premiumsegment. Dat merk je aan de prijs (€ 299), maar ook aan de kwaliteit. Dit keer stellen ze hun vizier af op de consument die ook de iets duurdere bluetooth-speakers koopt.

Op die manier willen ze een brug slagen naar een breder audioportfolio. Wie al een koptelefoon van het merk heeft, zal sneller geneigd zijn om de speakers te kopen, en vice versa. Bovendien zijn ze het publiek dat het zich kan permitteren om beide in huis te halen.

De gouden ‘joystick’ bestuurt je muziek.

Maar is hij het waard?

Het is voor Marshall de eerste keer dat ze een koptelefoon lanceren met active noise cancelling (ANC). Hiermee verdring je als het ware alle achtergrondgeluid, zodat je je ten volle kan concentreren op de muziek. 

De grote voorbeelden hierin zijn Bose en Sony – die laatste is tevens een van de grootste ANC-chipleveranciers. Zound Industries, die de Marshall Monitor 2 dus produceert, gaat er echter prat op zijn eigen chip te hebben ontwikkeld voor deze koptelefoon. Het resultaat zou een ANC-systeem zijn dat misschien niet het beste is (hun eigen woorden), maar wel een veelzijdig, mooi afgerond eindproduct oplevert.

En dat klopt wel. De ANC filtert standaard meer dan voldoende achtergrondgeluid – mijn collega’s moesten net voor de ‘lockdown light’ sterk hun best doen om mijn aandacht te vangen. Voor wie dit nog niet voldoende is, kan je het ANC-niveau bovendien nog instellen in de Marshall-app waar je eveneens de equalizer kan regelen.

Die equalizer heb je mijns inziens niet nodig, maar je kan er niettemin mee experimenteren. Let wel: je moet al min of meer weten waar je mee bezig bent omdat je morrelt aan frequenties, en niet gewoon aan ‘lage, midden- en hoge tonen’. Dat maakt het voor de gemiddelde consument al wat te ingewikkeld. Gelukkig heeft Marshall eveneens voldoende presets voorzien waar je mee kan spelen.

Voldoende knoppen

Die presets kan je vervolgens bedienen met de knop op de rechteroorschelp. Niet de gouden joystick – deze bedient je volume, gaat naar een volgend nummer en zet de koptelefoon aan en uit. Nee, die andere ‘Marshall-knop’ er net boven kan je instellen om door drie presets te schakelen.

Past goed in de hand, bijna in je broekzak.

Heb je dat niet nodig, dan kan je die instellen om de Google Assistant te bedienen. Een leuke gimmick, maar iets dat ik al snel uitschakelde. Bij elk inkomend berichtje kreeg ik namelijk een stemmelding van Google. Bij elke mail hetzelfde. Oké, het kan handig zijn om je berichten te beantwoorden met spraakcommando’s, maar dat is niets voor mij. Het kàn wel, voor wie dat wil.

Aan de andere oorschelp vind je nog een ANC-knop. Deze kan je gebruiken om ANC helemaal uit te schakelen, of in te stellen dat je muziek even stopt en de geluiden (ook mensen die tegen je praten) te versterken. De microfoon die de achtergrondgeluiden opneemt om ze te kunnen dempen, speelt dan even voor hoorapparaat.

Knoppen zijn er dus voldoende. Marshall heeft ze echter op erg logische plaatsen verwerkt, zodat je nooit per ongeluk een verkeerde knop indrukt. Dat is (bij andere merken) al anders geweest. De verspreiding werkt handig en levert uitgebreide functionaliteit op. Knap!

Afwerking

Algemeen beschouw ik de afwerking van de Marshall Monitor 2 misschien wel als hét sterkste punt van de koptelefoon. Je herkent erg duidelijk de knipoog naar de gitaarversterkers. Tot krullende kabels aan toe.

Stel zelf je geluid samen, of kies een preset.

Bovendien voelt de afwerking uiterst kwalitatief aan en – hier zijn ze zelf erg trots op – staat hij belachelijk licht op de oren. Zound Industries heeft een nieuwe techniek uitgewerkt die ervoor zorgt dat de druk op je oren bijna onbestaande is en je hem urenlang ononderbroken kan gebruiken. Hierdoor is hij ook erg plooibaar en zou je hem bijna kunnen wegstoppen in je broekzak. In combinatie met de gebruikte materialen voelt hij erg leuk aan op je hoofd en in je handen.

Conclusie

Met een batterijduur van 30 uur (45 uur zonder ANC) heb je voor € 299 een erg veelzijdige, kwalitatieve en vooral leuke koptelefoon in handen. Nog een laatste pluspunt: opladen doe je met behulp van een USB-C-aansluiting. Zo ben je met één kabel voor je smartphone en je koptelefoon makkelijk op weg.

Ben je op zoek naar een sterk presterende koptelefoon die (deels) een lifestylestatement maakt, dan is de Marshall Monitor 2 zeker het overwegen waard. Geschikt voor haast elk muziekgenre – tenzij je houdt van kunstmatig opgevoerde bassen; dan blijf je hier beter weg. Zoek je een goedkopere, handige koptelefoon, kijk dan ook eens naar onze review van de Teufel Airy.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *