Reviews

Huawei Mate 20 Pro: Het definitieve verdict

19 november 2018

author:

Huawei Mate 20 Pro: Het definitieve verdict

Een goeie maand geleden mocht ik met Huawei naar Londen om er het nieuwste vlaggenschip van de Chinese smartphonefabrikant te ontdekken. Het verslag van die ‘schoolreis’ vind je hier. Ondertussen ben ik er zo’n vijf weken mee aan de slag. In die periode zag ik verschillende reviews de revue passeren; elk noemenswaardig medium kreeg immers een reviewexemplaar mee.

Vanwege de ruime beschikbaarheid van al deze reviews, kiezen wij ervoor om niet zomaar een eigen review van de grond op te bouwen. In de plaats kijken we naar de vele beschikbare reviews en toetsen we deze aan onze eigen ondervinding. Waar geven we ze gelijk, en waar moeten we ze tegenspreken? Op deze manier krijg je een genuanceerd beeld, met doorverwijzingen naar andere, betrouwbare reviews. Ik focus hier op vier grote domeinen: camera, batterij, prestaties en enkele algemene bevindingen.

Camera

Huawei heeft voor zijn vlaggenschip van 2018 zwaar ingezet op de cameraprestaties. Geen twee, maar drie camera’s moeten achteraan het zware werk verzetten. Dat zorgt voor een ongewoonlijke configuratie die tamelijk wat ruimte inneemt. In het begin stel je je vragen bij het cameravierkant (drie puntjes en de LED-flitser), maar dat went snel. Het helpt natuurlijk als de achterkant zich achteraan bevindt.

Ikzelf ben geen echte fotografiepersoon. Ik maak soms al eens graag een zotte foto, maar trek mij verder weinig aan van alles dat te maken heeft met foto’s, beeldbewerking en grafische vormgeving – dat laatste merk je misschien aan de vaak spartaanse inkleding van mijn artikels. De Mate slaagt er echter in mij toch heel regelmatig foto’s te laten maken. Voornamelijk ‘s avonds haal ik nu vaak mijn toestel boven, simpelweg omdat de kwaliteit van de nachtfotomodus zo verslavend goed is. Neem nu onderstaand beeld van de Antwerpse kathedraal: hoe kan je daaraan weerstaan?

kathedraal
Een nachtfoto van de Antwerpse Kathedraal.

Dat gezegd zijnde, zou de Mate wel net iets meer duiding kunnen gebruiken. Je krijgt al informatie bij de verschillende modi, maar voor andere zaken tast je nog altijd in het duister. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de nachtmodus en een gewone foto met de ‘master AI’ ingeschakeld? Ik heb het uitgebreid getest, en de resultaten zijn zo gelijkaardig (de gewone fotomodus met AI komt er zelfs net iets beter uit), dat je je afvraagt waarom je nog manueel zou omschakelen tussen modi…

De AI heeft wel sowieso zijn nut. Dries Cludts, webmagiër bij Techzine, zegt evenwel: “We zijn niet altijd even grote fan van de manipulaties die Huawei op deze manier doorvoert, maar je kan de ‘Master AI’ voortaan ook uitzetten in de instellingen (standaard zijn ze zelfs uitgeschakeld).” Nochtans merk ik zelf weinig van slechte AI-manipulaties. Het helpt dat de camera zijn eigen instellingen aanpast aan de hand van wat het herkent: wolken, eten, zee, strand,… (Het zijn maar enkele van de suggesties die ik zag passeren tijdens mijn tests.) Voor mij is het eerder een nadeel dat de Master AI niet standaard ingeschakeld is, aangezien maar weinigen eerst uitgebreid in de instellingen zullen duiken om deze aan te zetten.

Selfies

Wanneer je veel geld betaalt voor een smartphone, hoor je vaak dat het draait om de details. Qua fotografie mag je gerust zijn: Huawei heeft duidelijk oog voor die details. Maar dat betekent niet dat er alsnog werkpuntjes zijn. Zo fantastisch als de hoofdcamera is, zo middelmatig is de selfiecamera. Bij The Verge verwoordt Vlad Savov het als volgt: “The selfie camera on the Mate 20 Pro, on the other hand, is disappointing all around. It’s got a wild 24-megapixel resolution, but that’s meaningless when everything coming out of it is ultra soft and lacking in detail. Even with beautification and the offensive “thinner face” option turned down to 0, my face invariably looks like it’s photographed through foggy glass.”

smartphone
Foto: Cynthia Buts

De filter om ‘gezichten mooier te maken’ die smartphones gebruiken, komen steeds meer overgewaaid uit Azië, waar het haast een misdrijf lijkt te zijn om een pukkeltje op je hoofd te hebben staan. Bij ons in het westen, kunnen we het daarentegen net appreciëren als een camera zo waarheidsgetrouw mogelijk werkt. Het is dus een functie die ikzelf ook zo weinig mogelijk gebruik. Ik ben toch al van ‘t straat.

Daarnaast heeft Vlad wel een punt: ik heb al selfiecamera’s geweten die beter, mooier en waarheidsgetrouwer werken, met heel wat minder megapixelondersteuning. Voor deze prijs mag je eigenlijk meer verwachten.

Enkele testafbeeldingen vind je via deze link.

Batterij

“Het heeft even geduurd, maar met de Mate 20 Pro heeft nu ook Huawei eindelijk een toestel dat je draadloos kan opladen. Meer nog, de telefoon is ook in staat om draadloos de smartphone van een vriend of collega bij te tanken, dankzij een nieuwtje dat Wireless Reverse Charging heet. Ondersteunt het andere toestel de zogeheten Qi-standaard, dan volstaat het om de apparaten ‘rug tegen rug’ op elkaar te leggen. De batterij van 4.200mAh is zowat de krachtigste op de (Europese) markt. Volgens Huawei gaat de accu 33 procent langer mee dan die van de Samsung Galaxy Note9, en 38 procent langer dan de batterij van de iPhone Xs Max. Het toestel opladen gaat bovendien razendsnel dankzij de meegeleverde 40W SuperCharger: in slechts 10 minuten is de accu alweer voor 25 procent gevuld, na een half uur zit de Mate 20 Pro weer voor 70 procent vol. Om energie te sparen kan de Mate 20 Pro zijn hoge schermresolutie desgewenst automatisch verlagen, in apps die niet per se ultrascherp hoeven te zijn.”

In die ene alinea van Data News-redacteur Michel van der Ven staat eigenlijk alles dat je technisch moet weten over de batterijprestaties van de Mate. Wat dat betekent in het echte leven, illustreer ik graag met een anekdote over mijn recente trip naar Parijs:

Om zes uur ging mijn wekker. Ik kleed mij aan, poets flink mijn tandjes en maak een tussenstop op het toilet, waar ik mijn eerste dosis actua binnenkrijg. Ik vertrek vervolgens richt Centraal Station (Antwerpen) en check nog snel of ik mijn Velo wel kwijt kan in een naburig Velostation. Ik kom aan, zet mijn fiets weg en ga nog snel langs de Starbucks. Mijn batterij staat nog steeds op 100%. Ik kijk nog even mijn tickets voor de Thalys na en een kwartiertje later zijn we op weg naar de Lichtstad. Onderweg luister ik wat muziek, lees ik nog wat artikels en stuur ik enkele WhatsApp-berichten naar mijn vriendin.

Wanneer we arriveren, zet ik Google Maps op. We kennen de buurt immers niet. Onderweg naar het kantoor van onze Parijse collega’s maak ik foto’s van alles wat er (semi-)interessant uitziet: kerken, ‘kunst’, straatbeelden,… Bij aankomst aan het kantoor bevindt mijn batterij zich op 93%. Doorheen de werkdag blijf ik vrolijk mijn 4G gebruiken (dat is wel een nadeel: de Mate wil maar niet verbinden met ons PEAP-wifi-netwerk).

[su_pullquote align=”left”]Wanneer je veel geld betaalt voor een smartphone, hoor je vaak dat het draait om de details. Qua fotografie mag je gerust zijn: Huawei heeft duidelijk oog voor die details[/su_pullquote]

Ruim op tijd besluiten we de werkdag te beëindigen en voor ons vertrek nog even doorheen Parijs te wandelen. Ik gebruik opnieuw Google Maps, maak tientallen foto’s en blijf in contact met vrienden en familie via 4G. Op de treinrit naar huis luister ik opnieuw naar muziek via 4G met een bluetooth-koptelefoon en aangekomen in Antwerpen kijk ik na waar ik een Velo kan vinden. Thuisgekomen heb ik nog 44% aan batterij over en speel ik nog een tweetal uurtjes Football Manager – met ruime voorsprong mijn meest energieverslindende app. Ik ga slapen met 8% over. Ja, de Mate beschikt over een prima batterij.

Prestaties

We zouden hier verschillende schema’s en grafieken kunnen bovenhalen om aan te tonen dat de prestaties van de Mate superieur zijn aan alle andere smartphones op de markt. Die hype is (gelukkig) al even voorbij, en met reden: een smartphone is immers meer dan zijn benchmarkresultaten. We hebben ondertussen al vaak gehoord dat fabrikanten vals spelen in die tests (denk maar aan Xiaomi en OnePlus) en soms zijn de resultaten ook gewoon misleidend.

Een toestel dat slecht lijkt te presteren op pure kracht, kan vaak wel goed om met de software die het moet draaien. Denk bijvoorbeeld aan iPhones: geen krachtpatsers, maar toch voelen ze bliksemsnel aan. Het omgekeerde geldt ook: de LG G7 presteert niet slecht in benchmarktests, maar in de praktijk voelde dat toestel toch wat sloom aan. Het is dus allemaal relatief. Wil je toch enkele grafieken bekijken, dan heeft Dries die voor jou opgelijst (met historische duiding ten opzichte van de Qualcomm-chips).

De Mate heeft aan dat alles echter geen boodschap: het toestel is bliksemsnel en doorstaat met glans mijn eigen, persoonlijke krachttest: ‘Football Manager Mobile’. Dat spel is zeer veeleisend en heb ik al op verschillende toestellen gespeeld. De Mate draait het ding met een gemak dat ik nooit eerder zag. Deze simpele (en veel te leuke) test doet mij vermoeden dat Huawei misschien wel de snelste en krachtigste (Android-)smartphone van het moment in huis heeft.

Op schoolreis met Huawei: een dagje wachten

Veiligheid

Een belangrijk onderdeel van de prestaties, zijn natuurlijk de beveiligingsmaatregelen. De vingerafdrukscanner is een voor de hand liggende (zie hieronder), en de andere is de gezichtsherkenning. De Mate maakt gebruik van een techniek die gelijkaardig is aan wat de iPhones gebruiken, en zou veiliger zijn dan wat Android standaard aanbiedt en ondersteund. Hiervoor gebruikte ik eveneens de gezichtsherkenning van de OnePlus 5T. Die werkte sneller dan die van de Mate, en onder scherpere hoeken, maar zou dus minder veilig zijn.

Aangezien de vingerafdruk eveneens soms wat voeten in de aarde heeft, heb ik na een dikke maand nog steeds geen uitgesproken voorkeur gevonden voor welke methode ik nu verkies. Er is nog werk aan. Vlad Savov heeft er dit over te zeggen: “Only hoodies posed a problem for the Mate 20 Pro’s face unlock feature.” Ik wil dat argument graag nog breder trekken: het toestel heeft ook soms last met slaperige ogen in de ochtend en wanneer slechts driekwart van mijn gezicht te zien is omdat het overige kwart nog op het kussen ligt. Ja, dat is veiliger, maar ‘s ochtends is dat vooral ook frustrerender.

[su_pullquote align=”right”]Aangezien de vingerafdruk eveneens soms wat voeten in de aarde heeft, heb ik na een dikke maand nog steeds geen uitgesproken voorkeur gevonden voor welke methode ik nu verkies[/su_pullquote]

Algemene bemerkingen

Wat hier, in deze categorie, zeker niet mag ontbreken, is de schermkwaliteit. Huawei heeft goed gekeken naar het ‘infinity display’ van Samsung: een scherm dat van rand tot rand, boven tot onder reikt. De afgeronde hoeken van de Mate geven je ook hier het idee dat er geen einde komt aan het (toegegeven) prachtige scherm. De Mate beschikt over een OLED-scherm dat ervoor zorgt dat kleuren mooi in de verf worden gezet. Pun intended.

Dat OLED-scherm dient eveneens voor de ondersteuning van de vingerafdrukscanner onder het scherm. Die scanner werkt naar behoren en voelt – voor technologie van de eerste generatie – zeer degelijk aan. Voor een tweede generatie is er nog marge om te verbeteren, maar het voelt nu al enorm cool aan om een vinger op het scherm te zetten om het toestel zo te ontgrendelen. Mijn grondige mening over dit stuk technologie vind je hier, maar kortweg: laat je niet verblinden door de criticasters. Wat ze ook zeggen, zij vinden de scanner onder het scherm ook gewoon cool.

Het dunne toestel, samen met de afgeronde rand zorgt ervoor dat het toestel, ondanks zijn imposante schermgrootte (6,39 inch) zeker niet aanvoelt als een mastodont. Integendeel: het voelt vaak fijner aan dan telefoons die even groot of zelfs kleiner zijn, dankzij de ergonomische vormen.

De vingerafdruk onder het scherm: blijft het beter bij scifi?

Notch-nachtmerrie

Een van de grote nadelen aan het scherm, was naar mijn mening de notch. Terwijl we de lof van een goed gebruikte, mooi uitgewerkte notch nog bezongen wanneer we de LG G7 testten, weet Huawei daarentegen met zichzelf geen blijf. De iets breder-dan-gebruikelijke variant (vanwege alle sensoren voor onder meer gezichtsherkenning en 3D-modelling) zit er natuurlijk voor iets tussen, maar toch blijft het ontoelaatbaar.

[su_pullquote]Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je diensten moet afzetten, gewoon om je berichticoontjes te kunnen zien?[/su_pullquote]

Notificaties voor chatapps worden bijvoorbeeld niet getoond als je ‘voice over LTE’ aan hebt staan, simpelweg omdat er geen plaats voor is. Statusicoontjes verschijnen langs beide kanten, in plaats van langs één kant en ugh. Het was zeker de eerste twee weken echt zoeken naar de beste manier om de notch te kunnen gebruiken (ik weiger de notch uit te zetten want dan nemen statusicoontjes nog meer plaats in) en zelfs nu ben ik nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je diensten moet afzetten, gewoon om je berichticoontjes te kunnen zien? Als ik één ding van Huawei zou vragen, zou het zijn om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Lucas van Tandem tech, zegt het nog net iets mooier: “Aangezien de signaalsterkte prominent aanwezig is (tot op heden heb ik nog nergens gevonden hoe ik het moet afzetten), je waarschijnlijk je Wi-Fi hebt aanstaan en misschien ook nog Bluetooth, blijft er erg weinig plek over voor bijvoorbeeld WhatsApp-notficaties. Dat is jammer, want je gaat jezelf er bij de Mate 20 Pro op betrappen dat je meer dan anders naar beneden veegt om eens te kijken welke meldingen je hebt ontvangen. Innovatie komt met een prijs, en deze keer moet je statusbalk het ontgelden.”

Conclusie

Huawei levert met de Mate een smartphone af die alle superlatieven waardig is. Toch zien we enkele kleine frustraties opborrelen die vaak met de mantel der liefde worden bedekt. Het zijn opvallend vaak softwareperikelen die aan de basis liggen. Naar het beeld van het prijskaartje is dat enerzijds moeilijk te verantwoorden, omdat je voor dit bedrag een perfect toestel verwacht, maar langs de andere kant kan je dan wel de hoop koesteren dat die probleempjes worden verholpen. De mogelijkheden en het plezier die de camera’s bieden, maken dat wat mij betreft helemaal goed. De Mate 20 Pro behoort alleszins tot het selecte kransje van échte toptoestellen van het voorbije jaar en bezorgt me na een dikke maand nog steeds dat wow-gevoel.

 

De fabrikant bezorgde ons een reviewmodel voor deze test.

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *