Mealhero review: stomen met je smartphone
Mealhero bracht een slimme stomer op de markt die voor jou een heerlijke maaltijd bereidt, zonder dat jij er werk aan hebt. Dat concept klonk ons wel aangenaam in de oren, maar wat houdt een slimme stomer nu precies in? Wij mochten het testen.
Het principe van Mealhero is heel simpel: een slimme stomer, die je verbindt met het internet, zorgt ervoor dat jouw uitgekozen maaltijd klaargemaakt wordt terwijl jij je kostbare tijd aan iets anders kan besteden. De maaltijden kies je vooraf uit via de Mealhero-app. Daar start ik mijn experiment. Na de installatie van de app, bekijk ik snel hoe die eruitziet. De app zegt me dat er nog geen stomer is toegevoegd. Die krijg ik pas aan bij mijn eerste bestelling van een maaltijdbox, dus dan maar naar de shop een box uitkiezen.

Mealhero voorziet verschillende soorten boxen waaruit je kunt kiezen, zodat iedereen er zijn gading kan vinden. Omdat ik graag groenten eet die op dat moment in seizoen zijn, kies ik voor de Novemberbox. Er is ook de traditionele Mealhero-box met Mealhero-klassiekers en een week later zie ik dat er weer nieuwe suggesties zijn. In januari is er bijvoorbeeld de ‘Bye bye 2018’ of de ‘Hellooow 2019’. Eentonig zal dit dus niet snel worden.
Als je een box uitkiest, duid je aan hoeveel maaltijden voor hoeveel personen je wilt en dan stelt Mealhero voor jou een box samen binnen het gekozen thema. Is het toch niet helemaal je ding, dan kun je ook zelf een foodbox samenstellen. Dan selecteer je zelf de ingrediënten. De prijs per maaltijd ligt tussen de 6 en de 10 euro, afhankelijk van de ingrediënten en de hoeveelheid maaltijden je bestelt.
(Beperkte) variatie
Aangezien ik ervoor gekozen heb om Mealhero voor mij een box te laten samenstellen, verwachtte ik genoeg variatie. De groentjes waren zeker gevarieerd, maar bij de vijf verschillende maaltijden hoorde drie keer rijst. Het ging om telkens een andere rijstmengeling, maar dat vind ik toch net te veel. Zelf zet ik rijst maximum één keer om de twee weken op het menu, naar advies van een diëtiste. Naar ons gevoel kregen we nu wel veel rijst voorgeschoteld.

Eenmaal gekozen, volgt de definitieve bestelling en betaling. Dat verliep zo vlot dat ik eerst niet meteen besefte dat ik al klaar was! Je kiest een gepast leveringsmoment en voilà, besteld. De dag van levering krijg je een email met de bevestiging dat er geleverd zal worden en rond welke tijd. ‘s Avonds krijg je dan je mealbox aan (die grappig genoeg niet in een doos maar in kartonnen zakjes zit) en de stomer (die zit dan weer wel in een doos). Let wel: alle ingrediënten voor elk gerecht zitten in aparte doosjes. Met 5 maaltijden voor 2 personen zat één van onze diepvriesschuiven helemaal vol.
En dan volgt de volgende fase: het opeten. De eerste keer dat je de stomer wilt gebruiken, moet je hem koppelen met de wifi en met je app. Ik ben hier thuis niet de handigste met technologie, dus ik volgde braaf de handleiding die bij de stomer hoorde. Helaas lukte het me niet van de eerste keer. De stomer zendt een soort wifi-signaal uit dat je met jouw gsm moet ontvangen, waarna de app via jouw gsm de wifi kan bereiken (of dat is wat ik ervan gemaakt heb, zoals ik al zei, niet meteen mijn sterkste kant). Toen ik een tweede keer van voorafaan begon, lukte het meteen.
Scanpret
Voor je begint, moet je de stomer vullen met water. Dat gebeurt in de daarvoor voorziene bak die duidelijk aangeeft tot hoever je hem moet vullen. Daarop komt dan een druipschaal die het residu van je maaltijd opvangt en daarop de stoommandjes, drie in totaal.

Nu alles klaar is voor gebruik, rest er mij alleen nog het uitkiezen van een maaltijd. Via het inspiratie-luik in de app krijg je allerlei gerechten voorgesteld op basis van wat er in je vriezer zit. Je kiest een maaltijd en je app zegt je welke doosjes je uit je vriezer moet halen. Ja, je hoort het goed: niets op voorhand laten ontdooien en je kan op het moment zelf kiezen waar je zin in hebt. Dat vind ik wel een troef!
De uitgekozen doosjes ‘scan’ je nu aan de stomer. Vooraan bevindt zich de ronde lezer waar je het etiket voorhoudt dat op elke doos werd geplakt. Na het scannen van het etiket, duidt de stomer met een lichtje aan waar je de inhoud van het doosje mag ingooien.
De code kraken
De eerste keer scannen was een beetje zoeken. Je moet het doosje eigenlijk ondersteboven houden, want anders vindt de stomer de ‘barcode’ niet. Die zit verstopt achter het Mealhero logo en zie je als je het dekseltje opent. Vergeet ook niet elk doosje te scannen dat je wilt laten stomen. Voor 2 personen hoor je dus 2 x een doosje groenten, 2 x een doosje ‘zetmeel’ en 2 x een doosje vlees/vis/veggie alternatief te scannen. Zo weet de stomer dat er twee personen zullen tafelen en past hij ook de stoomtijd aan.

Als je alles hebt gescand, klik je tweemaal op de ronde lezer en de stomer doet zijn werk. Zowel de stomer als de app geven aan hoelang het nog zal duren voor je aan tafel kan.
Als de stomer klaar is, rinkelt hij. Dat is altijd vlot verlopen op één keer na. Toen had ik de stomer opgezet en was ik ondertussen snel onder de douche gesprongen. Weer in de keuken zag ik dat de stomer na 10 minuten zichzelf had gepauzeerd. Hoe, weet ik nog altijd niet, maar het pauzeren heeft in elk geval niets misdaan aan de garing van het gerecht.
What you see…
Het goede nieuws aan koken met de stomer is dat het er exact uitziet zoals op de foto. Geen bedrieglijke reclamefoto’s dus: what you see is what you get. Bijvoorbeeld: de Tiroolse gehaktballetjes met winterse groenten (overigens een van onze favoriete gerechten).

Qua smaak is mijn mening wat verdeeld. Even vermelden dat ik heel graag en veel kook. Ik probeer elke dag van de week zelf te koken (tenzij we uit eten). Als er geen tijd is, probeer ik de week ervoor een maaltijd in te vriezen zodat we nog altijd ‘vers’ ontdooid kunnen eten. De stomer gebruiken, is voor mij dus zeer onbekend en nieuw terrein, iets wat ik zelf misschien nooit zelf zou kiezen. Wat ik wel positief vind aan Mealhero is dat het allemaal vers is en dat je het enkel opwarmt. Geen vettige dingen, steeds een redelijke portie groenten, niet altijd vlees maar ook eens veggie. De combinaties zijn verrassend, dus het wijkt net genoeg af van wat ik zelf zou voorschotelen. Alles is ook lekker afgekruid: geen saaie smaken op je bord en om een betere diepvriesmaaltijd te vinden dan dit, zul je lang moeten zoeken.
Doordat sommige groenten werden diepgevroren, verliezen ze wel een deel van hun smaak. De erwtjes bijvoorbeeld, werden nogal flauw. De spinazie was oké, maar had ook veel van zijn typische smaak verloren. Het vlees en de rijst daarentegen waren altijd lekker. De skipiste-balletjes en de vegetarische balletjes zijn zelfs echte aanraders!
Stoom afblazen

Om het eten te kunnen stomen, heeft elk stoombakje kleine gaatjes onderaan waardoor de stoom een weg vindt. Dit heeft als gevolg dat kleine dingen ook door de gaatjes kunnen. Zo viel er wat quinoa op de drupschaal en bleef ook de kaas van de skipisteballetjes niet in het bakje. Dat is jammer, maar niet het einde van de wereld – al bezorgt het je wel nog redelijk wat afwas. Door de gaatjes zijn de gerechten ook steeds zonder saus. Begrijp me niet verkeerd: niks is droog, daar zorgt de stomer voor, maar drie keer rijst zonder saus is wat eentonig. De porties zijn niet al te groot, maar waren voor mij perfect. Grote eters zullen dit misschien te weinig vinden, maar je kunt natuurlijk nooit te veel eten (voor sommigen ook een voordeel?).
De stomer neemt misschien wel wat plaats in op je werkblad, maar je krijgt er wel een handige chef voor in de plaats. Terwijl de stomer z’n werk doet, kun je in de zetel zitten of een huishoudelijk taakje afwerken. Dat vond ik wel heel handig. De bereidingstijd is nooit langer dan een half uur, ideaal om nog iets anders te doen.

Wel jammer dat de stomer niet geschikt is voor meer dan twee personen. Een groot gezin moet er dus meerdere voorzien. Voor één persoon lijkt de stomer me dan weer ideaal. Zo zat er in de box ook spinazie, iets wat mijn partner niet zo lekker vindt. Op een avond dat ik alleen moest eten, maakte ik dus de spinazie klaar. Op dat moment handig, maar achteraf bezorgde het me een beetje gesukkel.
Keuzestress
Als ik de volgende keer de app opstartte en een maaltijdsuggestie koos, bleek dat ik niet genoeg in de vriezer had zitten om die maaltijd voor twee personen te maken. Na een paar keer opnieuw ‘kiezen’ vond ik wel een maaltijd waarvan we alle onderdelen voldoende hadden. Misschien zou het handig zijn als daar een aparte verdeling voor kwam? Ik kan me voorstellen dat mensen die de stomer gebruiken wel al eens apart eten en niet altijd met elkaar.
Ik moet wel vermelden dat door die ene keer op mezelf te eten, dat de app plots nog andere suggesties en combinaties voorstelde dan daarvoor. Zoals ik al zei: een saai bord wordt het niet snel. Je kunt bovendien in de app heel snel zien wat er nog in je vriezer zit en snel een nieuwe bestelling maken als alles bijna op is.

Het grootste nadeel aan Mealhero is echter de hoeveelheid plastic afval. Voor één maaltijd van twee personen gooi je zes plastic doosjes en zes plastic deksels weg. De technologie werkt optimaal, maar zou hier misschien nog een oplossing moeten bieden. Misschien kunnen de lege doosjes opgehaald worden door de koerier die je nieuwe maaltijdbox brengt? Dat zou je dan in de app kunnen aangeven.
Een aanrader?
Om samen te vatten: voor mensen met weinig tijd die toch gezond willen eten, is Mealhero ideaal. De handige app en de slimme stomer dragen bij tot de aantrekkingskracht van dit pakket. Het gaat snel en is handig en hip. En wie wilt ‘s avonds nu niet nog wat meer tijd winnen? Enkel de hoeveelheid wegwerp-plastic zou voor mij moeten verminderen.
Meer afbeeldingen van onze test vind je hier. Alle afbeeldingen werden gemaakt door Cynthia. De stomer werd ons in bruikleen gegeven via Mealhero zelf.
Philip
Ook al fan, en Mealhero-chef van bij het begin! Wil je ook mealhero worden, en meteen 2 gratis maaltijden scoren? Gebruik dan code R6O2 (Geen nul, maar een letter O). Zo krijg ik er trouwens ook 2 :-)