Merkbaar beter, zonder verschil: Fitbit Sense 2 review
De Fitbit Sense 2 is een sterk horloge voor gezondheidsfans. Maar voor een sporter is het gelukkig even nuttig.
Soms klinkt een tegenstrijdige titel gewoon goed. De nieuwe Sense 2 van Fitbit is namelijk een beetje een tegenstelling, maar op een goede manier. Je krijgt (veel) meer van hetzelfde, en toch heb je het gevoel dat je te maken hebt met een sterk geëvolueerd toestel. Een blik op de evolutie van de Fitbit Sense.
Sense of Versa?
De echte sporter vindt volgens Fitbit zijn gading het meest bij de nieuwe Versa 4, terwijl het de Sense 2 richt op gezondheidsfanatici. Wie beiden in de winkel achter glas ziet liggen, zal evenwel geen verschil zien. Nog meer dan bij hun voorgangers lijken beide horloges op elkaar als twee druppels water.
Beiden hebben een GPS, gelijkaardige batterijen en ondersteunen Fitbit Pay. De sportmodi lopen gelijk en nagenoeg alle functies ook. Hartslagmeting, temperatuurmeting, slaapanalyse,… Check. Wat is dan het verschil, op een kostprijs van 70€ na? (De Versa 4 is de goedkopere variant.) Wel, de Sense 2 wordt in de markt gezet als ondersteuning voor een stressvrijer leven.
Aan de hand van een extra sensor kan de Sense 2 meten of je doorheen de dag stress ondervindt, en moedigt je vervolgens aan om om daar even over te reflecteren. Waarom voelde je even die extra prikkel? Was je misschien even gespannen of of gefrustreerd? Of was je net uitgelaten of gelukkig?
Verwerking in de app
Die data wordt daarna opgenomen in de app als ‘stressbeheersingsscore’, waaronder je van een hele tijd datapunten kan aflezen. Net zoals de overzichten die Fitbit al had, is het weer heel uitgebreid en – als je ermee bent begaan en de begeleide relaxaties die het horloge je kan bieden geweldig vindt – dan vind je dit een fantastische uitbreiding.
Ben je evenwel meer zoals ik, iemand die slechts sporadisch eens naar de cijfertjes kijkt, dan loop je meer dan ooit verloren in tabs die ontelbare subschermen verbergen. Elks met een onbegrijpelijke uitleg waarvoor je moet doorklikken naar een webpagina om te begrijpen wat dat ene cijfertje je probeert te vertellen.
De app is onnoemelijk handig om het overzicht te bewaren, en tegelijk heb je meer dan eens het gevoel dat je de weg verliest in alle data die het horloge verzamelt. Om maar een voorbeeld te geven uit de stressbeheersingsscore: mijn ‘Balans bij inspanning’ bedraagt 40/40, metals uitleg ‘Een hoger getal betekent dat je er goed aan doet de voordelen van lichaamsbeweging af te wegen tegen slijtage op korte termijn.’
Wat betekent dat? Dat ik in vorm ben of het net rustiger aan moet doen? Moet ik vrezen voor slijtage van mij knie? Mijn heup? Fitbit doet veel goed, maar soms voelen de details net iets te gespecialiseerd aan.
Nieuwe hardware
Het horloge zelf voelt erg gelijkaardig aan als de voorganger. Iets eleganter, misschien iets steviger, maar op de fysieke knop na (thank the lord; die vorige knop was zoeken en gissen) is alles nagenoeg hetzelfde gebleven, merk je voornamelijk een verschil in snelheid van werken en een iets langere batterijduur. Verbeteringen waar we blij mee zijn, zlfs al vonden we de vorige ervaring niet per se storend.
Het besturingssysteem is verder geüpdatet en hoewel het even wennen was, voelt alles nu veel logischer aan. Het snelle menu voor de slaapmodus staat op een meer logische plek en de doorscrollbare schermpjes voelen slimmer aan dan voorheen. Je hebt nu minder het gevoel dat je op het horloge moet doortikken doorheen scherpjes om alle info te krijgen. Een subtiele maar grote verbetering.
Hét grootste manco voor Fitbit blijft het ontbreken van apps. Fitbit houdt zijn software gesloten, waardoor je beperkt bent tot de verbeelding van de ingenieurs bij het bedrijf. Terwijl je bij het vorige model nog een paar extra dingen kon installeren, kan dat nu helemaal niet meer. Dat is al snel een beetje saai.
Conclusie
De Fitbit Sense 2 staat voor een zachte evolutie die voor kenners toch aanvoelt als een welgekomen verandering. Voor wie nieuw is bij het merk, of bij dit specifieke model, is het een beetje zoeken naar de meerwaarde van de Sense 2 ten opzichte van de Versa 4. Persoonlijk vinden wij het de meerprijs niet waard – wat niet wegneemt dat het nog steeds een prima sporthorloge is.
De verdere inperking van het Fitbit-ecosysteem zorgt er evenwel voor dat je niet langer van een slim horloge kan spreken. Volgens de geruchten zou er evenwel snel een Fitbit Sense 3 aankomen, met het Wear OS van Google. Wat dat dan weer zal geven, is afwachten. Wil je daarom vandaag een goed en betrouwbaar sporthorloge, dan maakt de Fitbit Sense 2 een goede kans, maar de Versa 4 nog een betere.