Reviews

De strijd om het middensegment: Motorola Moto G 5G Plus review

12 oktober 2020

author:

De strijd om het middensegment: Motorola Moto G 5G Plus review

Wil je vandaag meespelen in het middensegment, dan draait alles rond de Snapdragon 765G-chipset. We de Motorola Moto G 5G en de Motorola Edge met de OnePlus Nord.

Dé SoC, zeg maar de chipset die een smartphone doet draaien, van het moment is voor de verandering eens niet de allerbeste. Terwijl de vlaggenschepen van vandaag draaien op de Snapdragon 865 Plus, laat de Snapdragon 765G het meest van zich spreken. Je vermoedt vast al waarom: het is een betaalbare semi-topchip die 5G ondersteunt.

Qua prestaties zit deze chip redelijk veraf van de absolute topper, maar als optie voor het middensegment laat hij heel wat middenklassers beter draaien, mét de belofte op toegang tot de 5G-bandbreedte. Ervan uitgaande dat die ooit beschikbaar wordt in België.

OnePlus Nord, Motorola Edge

We hadden al de kans om aan de slag te gaan met twee smartphones die gebruikmaken van de Snapdragon 765G: de OnePlus Nord en de Motorola Edge. Die eerste kroonden we tot de koning van het middensegment, terwijl die laatste zich trachtte te vermommen als een premiumsmartphone – een poging die mislukte, gezien de flinke prijsverlaging die je her en der al vindt (en waardoor hij nu officieel een middenklasser is). 

Vandaag voegen we daar nog een Motorola aan toe: de Moto G 5G Plus. Een toestel dat nog goedkoper is dan de Nord en hem als dusdanig van de troon probeert te stoten. Blijft momenteel buiten het bereik van deze vergelijking: de nieuwe Oppo Reno4-serie. Deze toestellen maken eveneens (bijna) allemaal gebruik van de Snapdragon 765G, van het middensegment tot het premiumsegment. Later (hopelijk) meer.

Opvallend design

De Moto G 5G Plus valt op om enkele redenen, en helaas bijna allemaal negatieve. Om maar meteen te beginnen met de naam: Motorola Moto G 5G Plus. Motorola is al een hele poos aan het opbouwen naar namen die zo lang zijn dat ze een beetje lachwekkend worden. Maar met dit toestel hebben ze nu toch stilaan de grens bereikt van het toelaatbare. Laat ons eerlijk zijn: het is een enorme gemiste kans om er gewoon Moto 5G van te maken.

Daarnaast is het design tamelijk lomp. Het toestel is heel lang, breed, zwaar en dik. Dat heeft natuurlijk te maken met de grote batterij van 5.000 mAh – het is een compromis waar de batterijfans van zullen smullen, maar alle anderen eerder op afknappen. Daarnaast zit de vingerafdrukscanner, net als bij de Sony Xperia 1 II, aan de zijkant onder een aan/uitknop die niet uitsteekt, maar een beetje in de behuizing ligt. Ik ben er, zoals eerder al gezegd bij Sony, geen fan van.

Krachtiger dan de broer

Ik ga er meteen eerlijk over zijn: van alledrie de smartphones was de OnePlus Nord degene die het meeste uit de processor lijkt te halen. De Motorola Edge voelde eerder sloom aan en de Moto 5G (zoals ik hem dan maar zelf zal noemen) doet een pak beter, maar schiet toch nog net tekort. 

De zachte prijs (doorgaans 349 euro) maakt deze Motorola dan ook de beste kandidaat voor prijsbewuste kopers die voornamelijk op zoek zijn naar een simpele Android-ervaring die vlot draait, degelijke foto’s maakt, een aanvaardbare schermkwaliteit bezit (met 90Hz-verversingsgraad!) en vooral: de beste batterij van het pak.

Terwijl de Motorola Edge me meer in vervoering wist te brengen – zijn kleine broer kan je bijna saai noemen – is de Moto 5G een solide keuze waar eigenlijk niets op af te dingen valt. Wil je toch meer design, een leukere ervaring en een iets betere camera dan moet je niet twijfelen om voor de OnePlus Nord te gaan.

Dagelijks gebruik

Het lijkt de Motorola Moto G 5G Plus te typeren: hij steekt er nergens bovenuit, maar hij laat ook maar weinig echt negatieve kantjes zien. Heel veel aspecten van dit toestel spreken je aan – of stoten je af – op basis van persoonlijke smaak. Kijk je naar OnePlus, dan merk je dat je meer krijgt aangeboden op vlak van vingergevoel. De Nord is een pak dunner, eleganter en biedt een prachtige hoofdcamera aan.

De Motorola Edge heeft een killer feature met het watervalscherm, maar daar zullen evenveel mensen op afknappen als dat het harten zal veroveren. Nee, dan is de Moto 5G het zoutloze, compromisrijke, saaie, grijze, alternatief dat niets verkeerd durft doen.

Hemelse mogelijkheden

Als deze vergelijking één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat er een semi-premiumchipset beschikbaar is die je al vanaf 350 euro kan inbouwen. Pakweg vorig jaar was dat nog ondenkbaar: toen moesten we het doen met MediaTeks en de mindere goden van Snapdragon – en dat merkte je aan de prestaties.

Met de opties die we vandaag zien verschijnen, haal je onder 400 euro eigenlijk altijd een geweldige smartphone in huis. Daarom luidt de conclusie van vandaag: laat de Motorola Edge links liggen. Voor 600 euro (de originele prijs) krijg je daar onvoldoende in vergelijking met de Motorola Moto G 5G Plus en, voornamelijk, in vergelijking met de OnePlus Nord.

Het is onvoorstelbaar wat OnePlus weet te doen met een chipset die zwaar moet onderdoen voor zijn grote broer, maar toch een aangename ervaring kan afleveren. Motorola doet het eveneens niet slecht. Daarom raden wij aan: wil je de beste ervaring, dan koop je een OnePlus. Wil je de beste batterij, dan ga je voor deze Motorola Moto G 5G Plus. Als dat geen Top-Tip is!

Jens leeft op koffie en content, afhankelijk van wat hij het makkelijkst kan vinden. Overdag vertelt hij verhalen bij Phished, ’s avonds verliest hij zich in boeken, Netflix en de wondere wereld van progressieve muziek waar de normale mens nerveus van wordt. 's Nachts verwoest hij zijn Switch na een zoveelste ragequit omdat Football Manager moeilijk doet.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *